Παρ’ όλο που ο αντικαπνικός νόμος βρίσκεται σε ισχύ από το 2009, τα εστιατόρια και μπαρ ανά την Ελλάδα στα οποία εφαρμόζεται είναι κατά πολύ λιγότερα από αυτά που εφαρμόζεται μερικώς.

Αυτό είναι προφανώς πρόβλημα δεδομένου ότι οι μη καπνίζοντες συχνά βρίσκονται στον ίδιο χώρο με καπνίζοντες σε τμήμα του εστιατορίου ή μπαρ το οποίο είναι τυπικά για τους πρώτους. Πιο συγκεκριμένα -και αυτή είναι μια από τις περιπτώσεις όπου ο νόμος εφαρμόζεται «μερικώς»- λίγα βήματα πιο δίπλα (για να μην πούμε ενίοτε και ακριβώς δίπλα) είναι ο τομέας για τους καπνίζοντες χωρίς καν να υπάρχει κάποιο διαχωριστικό και αυτό είναι προφανέστατα ενοχλητικό. Ποια λοιπόν είναι ουσιαστικά τα άκαπνα εστιατόρια και μπαρ της Ελλάδας στα οποία θα μπορείτε να απολαύσετε την έξοδό σας χωρίς να αναγκάζεστε να εισπνέετε τον καπνό των υπόλοιπων θαμώνων; Την απάντηση δίνει μια πολύ χρήσιμη ιστοσελίδα εν ονόματι akapnos.gr.

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα περιλαμβάνει καταστήματα όπου ο νόμος εφαρμόζεται πλήρως η αναζήτηση των οποίων διήρκεσε αρκετούς μήνες. Οι επισκέπτες μάλιστα του ιστότοπου μπορούν εκτός από το αναζητήσουν, επίσης να προτείνουν άκαπνα εστιατόρια και μπαρ αλλά και να καταγγείλουν αυτά που δηλώνουν άκαπνα χωρίς να είναι.

no-smoking1

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Γιώργου Μπαλαφούτη και εθελοντών οι οποίοι έχουν αναλάβει την αναζήτηση των καταστημάτων που προσφέρουν «άκαπνη» διασκέδαση σε όλη την Ελλάδα. Τα επιβεβαιωμένα καταστήματα όπου οι καπνίζοντες πρέπει να περάσουν σε εξωτερικό χώρο για να ανάψουν τσιγάρο, φτάνουν μέχρι στιγμής τα 132, αριθμός που αντιστοιχεί μόλις στο 1% των καταστημάτων. «Υπάρχουν σίγουρα κι άλλα που μπορεί να μην τα έχουμε βρει ακόμη, μπορεί να έχουν μία μπλεγμένη κατάσταση, δηλαδή μία στις δέκα να επιτρέπει το κάπνισμα. Δεν είναι μηδέν πάντως», δηλώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Μπαλαφούτης συμπληρώνοντας: «Η ιδέα της πρωτοβουλίας είναι να αποδείξουμε ότι υπάρχουν τέτοιου είδους μαγαζιά, είναι λίγα αλλά υπάρχουν και αυξάνονται διαρκώς. Και επειδή αυξάνονται διαρκώς αυτά που βρίσκονται στο μεταίχμιο πρέπει να αρχίζουν να το σκέφτονται να γίνουν άκαπνα. Το όνειρό μας είναι να μην είμαστε πλέον απαραίτητοι, ο τελικός στόχος μας είναι να μην υπάρχει λόγος για να υπάρχει αυτή η ιστοσελίδα. Να είναι πλέον αυτονόητο ότι δεν καπνίζουμε μέσα στα καταστήματα», καταλήγει ο κ. Μπαλαφούτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής για το 2014, η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα σε καπνιστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Βουλγαρία και πριν την Ουγγαρία. Νεότερα στοιχεία της Statista, δείχνουν ότι το 37% των Ελλήνων καπνίζει. Το ποσοστό αυτό της δίνει και πάλι την δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά αυτή τη φορά με το Βέλγιο πρώτο (38%) και τη Βουλγαρία τρίτη (35%).

info

Τα άκαπνα καταστήματα της Ελλάδας