Μία περίεργη διαπίστωση σχετικά με την τυροκομία έκαναν Ελβετοί ερευνητές, που μετά από μελέτη κατέληξαν ότι η μουσική και ειδικά η χιπ χοπ μπορεί να έχει θετική επίδραση στη γεύση του τυριού.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο καλών τεχνών της Βέρνης έπαιζαν επί 24ώρου βάσεως μουσική σε τυριά έμενταλ, για να δουν τι επίδραση θα έχει στο άρωμα και τη γεύση τους. Μάλιστα, χρησιμοποίησαν 9 διαφορετικά «κεφάλια» τυριού των 10 κιλών, στα οποία έπαιζαν διαφορετικό είδος μουσικής, όπως κλασική μουσική, χιπ χοπ, ροκ και τέκνο.

Όπως διαπίστωσαν μετά και από τυφλή γευσιγνωσία, η μουσική επηρέασε σημαντικά το άρωμα και η γεύση τους, με διαφορετικό ποσοστό το κάθε είδος. Η μουσική που είχε τη σημαντικότερη επίδραση δε, ήταν η χιπ χοπ. «Το τυρί που είχε εκτεθεί σε χιπ χοπ μουσική ήταν το καλύτερο από άποψη αρώματος και γεύσης», δήλωσαν οι ερευνητές.

Ένα από τα μέλη της επιτροπής που δοκίμασαν και αξιολόγησαν τα τυριά κατά την τυφλή γευσιγνωσία, δήλωσε στο Reuters ότι οι διαφορές μεταξύ των τυριών ήταν ιδιαιτέρως εμφανείς, τόσο στην υφή όσο και στη γεύση τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές μεγάλο ρόλο στο πείραμα τους έπαιξε και ο τρόπος με τον οποίο μετέδιδαν τη μουσική, μιας και αντί για ηχεία χρησιμοποίησαν μίνι πομπούς, για να μεταφέρουν την ενέργεια της μουσικής στο εσωτερικό του τυριού. Έτσι, όλη η ενέργεια μεταφέρεται απευθείας μέσα στο τυρί, σημειώνουν.

Πλέον, οι ερευνητές θα επικεντρώσουν τα πειράματα τους αποκλειστικά στην επίδραση της χιπ χοπ, ώστε να διαπιστώσουν τι επίδραση μπορεί να έχει στην τυροκομία γενικά.