Είναι το πιο κλασικό street food της Μεγάλης Βρετανίας και αν έχεις ταξιδέψει έστω και μία φορά στη Γηραιά Αλβιώνα σίγουρα το έχεις δοκιμάσει. Ωστόσο πόσα ξέρεις για την προέλευση του;

Το fish n chips αποτελείται από φιλέτα ψαριού βουτηγμένα σε κουρκούτι, τηγανισμένα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και συνοδευόμενα από τηγανητές πατάτες και σάλτσα tartar. Μέχρι εκεί όλοι το γνωρίζαμε. Ωστόσο ο Jamie Oliver έρχεται να μας εκπλήξει, αποκαλύπτοντας στους New York Times ότι το πιάτο τελικά δεν έχει βρετανική καταγωγή!

Σε συνέντευξη του, λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση της χρεοκοπίας των εστιατορίων του, ο Βρετανός σεφ συζητούσε για τους διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την κουζίνα, όπως το εμπόριο, ο πόλεμος κατά της πείνας και εκατοντάδες άλλες δυνάμεις, ο Oliver είπε: «Έχεις τους Βρετανούς να παθιάζονται με το fish n chips αυτή τη στιγμή και αναστατώνονται όταν τους λες ότι πρόκειται για πορτογαλικό εβραϊκό πιάτο»!

Όπως αναφέρει ο Independent οι Σεφαρδίτες Εβραίοι της Πορτογαλίας έτρωγαν το ψάρι γιατί συμβάδιζε με τις θρησκευτικές κατευθύνσεις όσων ακολουθούσαν διατροφή Κασσέρ (κασσέρ ή kosher είναι η κατάλληλη τροφή για κατανάλωση στον Ιουδαϊσμό). Επίσης, το πιάτο ήταν χρήσιμο στους Εβραίους που παρίσταναν τους χριστιανούς την περίοδο της Ιεράς Εξέτασης, ώστε να αποφεύγουν την κατανάλωση κρέατος τις Παρασκευές ενώ τους έμενε και φαγητό για το Σάββατο που απαγορευόταν να μαγειρεύουν. Όταν οι Εβραίοι εγκαταστάθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία συνέχισαν να φτιάχνουν το τηγανητό ψάρι και να το πωλούν στο δρόμο.

Στη συνέχεια, το πιάτο έγινε πολύ δημοφιλές όταν ο Charles Dickens έκανε αναφορά σε μια «αποθήκη τηγανισμένων ψαριών» στον Oliver Twist το 1839, ενώ ο Thomas Jefferson δήλωσε ότι δοκίμασε να «ψάρια φτιαγμένα με τον εβραϊκό τρόπο» κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Λονδίνο. Και ενώ ο πρώτος που σέρβιρε fish n chips δεν είναι γνωστός, πολλοί πιστώνουν στον Joseph Malin, έναν Εβραίο μετανάστη το σερβίρισμα του πλήρες γεύματος γύρω στο 1860, σύμφωνα με το BBC. Άλλοι πάλι, το πιστώνουν σε ένα, «Βόρειο επιχειρηματία» που ονομάζεται John Lees, ο οποίος πιστεύεται ότι πούλησε πουλήσει fish n chips στο Lancashire ήδη από το 1863.

Το σίγουρο είναι ότι οι πρώτοι που το καθιέρωσαν και το έκαναν δημοφιλές στη Βρετανία, είναι οι εργάτες που το έβρισκαν οικονομικό και, μέχρι το 1927 υπήρχαν περίπου 35.000 μαγαζιά που πωλούσαν fish n chips σε όλη τη Βρετανία!