Ένα μικρό χωριό στα βορειοανατολικά του Νομού Θεσσαλονίκης έχει αφιερωθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στην καλλιέργεια ρίγανης, η οποία διακρίνεται για την ποιότητα και το άρωμά της.

Το 1981 ο Θεόδωρος Καρατζάς μαζί με τον τότε δάσκαλο της περιοχής, τον Αργύρη Ζήλα, ξεκίνησαν την πρώτη οργανωμένη καλλιέργεια άγριας ελληνικής ρίγανης στο χωριό Μαυρούδα Θεσσαλονίκης. Η αρχή έγινε με 12 στρέμματα και λίγο αργότερα το παράδειγμα ακολούθησαν και άλλοι κάτοικοι του χωριού, με αποτέλεσμα η ρίγανη να γίνει το βασικό προϊόν της Μαυρούδας. Για τη σπουδαιότητα του αρωματικού φυτού στη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και την προσωπική τους ιστορία αναλαμβάνει να μας μιλήσει ο κ. Ευστάθιος Καρατζάς, γιος του Θεόδωρου και συνεχιστής της επιχείρησης, που είναι σήμερα από τις μεγαλύτερες της περιοχής.

Το χωριό της ρίγανης
«Η καλλιέργεια ρίγανης ξεκίνησε ουσιαστικά από τον πατέρα μου Θεόδωρο και τον δάσκαλο Αργύρη Ζήλα το 1981 με σπόρους άγριας ρίγανης από τα Κερδύλια όρη. Τα εμπόδια που συνάντησαν στην αρχή ήταν πολλά, καθώς δεν υπήρχε οργανωμένη καλλιέργεια ρίγανης στην Ελλάδα και όλα έγιναν από την αρχή. Τη δεκαετία του ’90 άρχισαν να την καλλιεργούν συστηματικά και άλλοι παραγωγοί της περιοχής, και μπορεί με τα χρόνια να υπήρχαν διακυμάνσεις στην παραγωγή της, ωστόσο παραμένει από τις βασικές πηγές εσόδων του χωριού», μας λέει ο κ. Καρατζάς. Ο ίδιος έχει αναλάβει τα ηνία από το 2011, όταν αποφάσισε να κλείσει την επιχείρησή του στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να ασχοληθεί αποκλειστικά με την καλλιέργεια, την επεξεργασία και την πώληση ρίγανης.

«Δεν ήταν δύσκολο να επιστρέψω στη Μαυρούδα για να συνεχίσω την οικογενειακή επιχείρηση. Τεχνογνωσία, άλλωστε, υπήρχε. Σήμερα διαθέτουμε περί τα 280 στρέμματα ρίγανης, η οποία αφού κοπεί κατά την περίοδο του θερισμού, αφήνεται για δύο μέρες στο χωράφι να ξεραθεί και στη συνέχεια τη συλλέγουμε, την κοσκινίζουμε για να απομακρυνθούν τυχόν ξένα σώματα, την τρίβουμε και τη συσκευάζουμε σε σακιά. Επιπλέον, φέτος ξεκινήσαμε και την απόσταξη ριγανέλαιου, το οποίο, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται από τις βιομηχανίες τροφίμων για τη συντήρηση», αναφέρει. Οσο για τα χαρακτηριστικά που κάνουν τη Ρίγανη Καρατζά να ξεχωρίζει, ο ίδιος σημειώνει ότι το μικροκλίμα της περιοχής, με τη μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας, ευνοεί την παραγωγή ποιοτικής και ιδιαίτερα αρωματικής ρίγανης. Παράλληλα, φροντίζει να κάνει ήπιες επεμβάσεις στις καλλιέργειές του ώστε να παράγει όσο πιο αγνά προϊόντα γίνεται.

Μελλοντικά σχέδια
Ο Ευστάθιος Καρατζάς φαίνεται ότι εντοπίζει μία ιδιαίτερη δυναμική στα αρωματικά φυτά. Ετσι, μετά τη ρίγανη, στόχος του είναι να προσθέσει στα κτήματά του και λεβάντα. Για το μέλλον της ρίγανης στη Μαυρούδα πάλι, αναφέρει ότι καλό θα ήταν κάποια στιγμή να δημιουργηθεί ένας συνεταιρισμός που θα φροντίζει για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παραγωγών, κάτι που δυστυχώς αυτή τη στιγμή είναι ανύπαρκτο.

info
Ρίγανη Καρατζά, Μαυρούδα, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 6972 816056.