Η σούβλα αποτελεί τον αρχαιότερο και πιο πρωτόγονο τρόπο μαγειρέματος και εύκολα φαντάζεται κανείς το γιατί. Μεγάλα κομμάτια κρέατος ή και ολόκληρα θηράματα σιγοψήνονταν σουβλισμένα πάνω από μεγάλες φωτιές και έτρεφαν τους μακρινούς μας προγόνους. Φαίνεται πως αυτός ο τρόπος μαγειρέματος είναι βαθιά ριζωμένος στο γενετικό κώδικά μας, μια και είτε ατόφιος είτε σε παραλλαγές απαντάται σε πολλά μέρη του πλανήτη μέχρι τις μέρες μας.

Παρόλο που η σούβλα εξακολουθεί να είναι ένας πολύ αγαπητός τρόπος μαγειρέματος τόσο στην πατρίδα μας όσο και σε πολλές χώρες του κόσμου, τα πρωτεία στις προτιμήσεις μας κατέχει ένα είδος που αποτελεί τη σημαντικότερη παραλλαγή της σούβλας, το σουβλάκι (μικρή σούβλα δηλαδή). Και για να μην παρεξηγούμαστε, όταν λέμε σουβλάκι, εννοούμε μικρά κομμάτια κρέατος περασμένα σε καλαμάκια και ψημένα στη σχάρα. Στην Τουρκία λέγεται σις κεμπάπ, στις χώρες της ανατολικής Ασίας σατάι (και σερβίρεται με διάφορες σάλτσες), στην Ιαπωνία γιακιτόρι και ούτω καθεξής. Όπως και να αποκαλείται το σουβλάκι, μιλάμε πάντα για διάφορα κρεατικά, άλλα σκέτα και άλλα μαριναρισμένα, περασμένα σε καλαμάκια και ψημένα στα κάρβουνα. Αυτά όμως, λίγο πολύ, είναι γνωστά σε όλους μας. Εδώ θα ασχοληθούμε με το καλαμάκι και την πολλαπλότητα των εφαρμογών του, καθώς και την ευκολία χρήσης του στο σπίτι.

Όπως προαναφέραμε, τα σουβλάκια καλαμάκια αποτελούνται παραδοσιακά από κρεατικά. Όμως στην παρακάτω λίστα θα δούμε πως τα κρεατικά αποτελούν μόνο μία από τις εφαρμογές τους. Ο πρώτος λόγος που κάνει τα καλαμάκια τόσο ενδιαφέροντα είναι η ποικιλία υλικών από τα οποία μπορεί να αποτελούνται. Έτσι λοιπόν έχουμε καλαμάκια από:
Κρεατικά σε κομμάτια (χοιρινό, αρνί, κοτόπουλο, μοσχάρι, αρνί, καθώς και εντόσθια αυτών, όπως συκώτι)
Ψάρια σαρκώδη και λιπαρά (ξιφίας, τόνος, σολομός κ.λπ.)
Θαλασσινά (γαρίδες, καλαμάρια, σουπιές, χτένια)
Τυριά διάφορα (χαλούμι, μοτσαρέλα, ταλαγάνι, τα οποία προσφέρονται για ψήσιμο, αλλά και γραβιέρα ή κασέρι που
προσφέρονται για άμεση κατανάλωση)
Αλλαντικά και λουκάνικα
Κιμάδες από διάφορα κρέατα
Λαχανικά (πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια, μανιτάρια κ.λπ. που προσφέρονται για μαγείρεμα, αλλά και ντοματίνια ή αγγούρι, που προσφέρονται για άμεση κατανάλωση)
Φρούτα για μαγείρεμα ή και για άμεση κατανάλωση
* Οποιοσδήποτε συνδυασμός των παραπάνω μας αρέσει!

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο λατρεύω τα καλαμάκια είναι η ευκολία και η ποικιλία στους τρόπους μαγειρέματος αν και εφόσον χρειάζονται μαγείρεμα. Έτσι λοιπόν τα καλαμάκια μπορούν να μαγειρευτούν με τους παρακάτω τρόπους:
* Στη σχάρα (ο πιο κλασικός και συνηθισμένος τρόπος)
* Στο φούρνο (ευκολότερος τρόπος)
* Στον ατμό (για λιγότερα λιπαρά)
* Σοτέ στο τηγάνι
* Τηγάνισμα σε λάδι, για παναρισμένα κυρίως σουβλάκια

Ο τρίτος λόγος είναι πως θεωρώ τα καλαμάκια ένα από τα βασικότερα είδη party finger food. Η ποικιλία στις εφαρμογές είναι τεράστια. Εκτός από την ποικιλία στα είδη τροφίμων και στους τρόπους μαγειρέματος που περιγράψαμε παραπάνω, μπορούμε να έχουμε καλαμάκια ζεστά ή κρύα, παναρισμένα ή μη, ωμά ή μαγειρεμένα, μεγάλα ή μικρά κ.ο.κ. Η ευκολία στην κατανάλωση, που δεν απαιτεί σκεύη, καθώς και η ευκολία στην παρασκευή συμπληρώνουν την εικόνα του τέλειου party finger food και όχι μόνο.

Η παρασκευή τους είναι πολύ απλή οπότε δεν χρειάζονται πολλές γνώσεις. Οι σημαντικότερες συμβουλές είναι:
1. Αν πρόκειται να μαγειρευτούν, μουλιάζετε τα καλαμάκια σε νερό για 1-2 ώρες, ώστε να μην καίγονται εύκολα στις άκρες.
2. Κόβετε τα υλικά σε ομοιόμορφα κομμάτια και κρατάτε το μέγεθος μικρό για γρήγορο μαγείρεμα και περισσότερη νοστιμιά.
3. Χρησιμοποιείτε τρυφερά κομμάτια κρέατος.
4. Αν χρησιμοποιήσετε ανάμικτα υλικά, κρέας και λαχανικά για παράδειγμα, τα κόβετε σε τέτοιο μέγεθος ώστε να μαγειρεύονται ομοιόμορφα.
5. Μαγειρεύετε σε υψηλή θερμοκρασία.
6. Μαρινάρετε όποτε μπορείτε, για έξτρα γεύση.
7. Για επιπλέον γεύση τα συνοδεύετε με σάλτσες.
8. Εκτός από τα κλασικά καλαμάκια, στην αγορά υπάρχουν πλέον διάφορα σχέδια και σχήματα, που βελτιώνουν κατά πολύ την τελική εμφάνιση.

Δείτε επίσης
BBQ: Ο γύρος του κόσμου με μια… ψησταριά