Κάθε τέτοια εποχή είναι σειρά κρεμασμένοι σε ξυλόβεργες έξω από τα σπίτια για να στεγνώσουν. Ενα είδος κυπριακού λουκουμιού με μουσταλευριά που θυμίζει πολύ το σουτζούκ λουκούμ…

Εν αρχή ην ο παλουζές. Η μουσταλευριά που αποτελεί τη βάση του σουτζούκου. Τέλη Αυγούστου και όλο τον Σεπτέμβρη που γίνεται ο τρύγος του άσπρου σταφυλιού και όσο κρατούν ακόμα οι ζέστες για να στεγνώσει ο σουτζούκος, σε κάθε χωριό ετοιμάζουν τα μεγάλα καζάνια.

Η συνταγή

Βάζετε σε μια λεκάνη με νερό τα αμύγδαλα-αμυγδαλόκουνες τα λένε στην Κύπρο-να μουλιάσουν για να περνάτε πιο εύκολα στο νήμα. Όταν μαλακώσουν καλά τα τρυπάτε διαγώνια με τη βελόνα και τα κρεμάτε στον ήλιο να στεγνώσουν ώστε να είναι έτοιμα για τον παλουζέ.

Σε κάθε φλιτζάνι καθαρού μούστου αντιστοιχεί μια κουταλιά χωριάτικο αλεύρι. Σε μια λεκάνη ρίχνετε τον μισό κρύο μούστο και ανακατεύετε καλά με το αλεύρι. Στο ανακάτεμα συνίσταται και η επιτυχία του παλουζέ. Όσο καλύτερα διαλυθεί τόσο πιο λεία θα γίνει η μουσταλευριά.

Στη συνέχεια, βάζετε στη φωτιά τον υπόλοιπο μισό μούστο. Όταν αρχίζει να παίρνει βράση τοποθετείτε ένα σουρωτήρι και ρίχνετε από πάνω σιγά-σιγά το μείγμα μούστου-αλευριού ανακατεύοντας καλά να μην σβολιάσει μέχρι να αρχίζει να πήζει.

Βουτάτε μέσα στον παλουζέ τις αμυγδαλόκουνες κρατώντας από την άκρη του νήματος για να μην καείτε. Κρεμάτε στον αέρα, αφήνετε να στεγνώσει ελαφρά μερικές ώρες και επαναλαμβάνετε τρεις φορές είτε την ίδια μέρα είτε την επόμενη φτιάχνοντας ένα δεύτερο μίγμα παλουζέ.

Όταν σχηματιστεί ένα παχύ λουκούμι το κρεμάτε να στεγνώσει πέντε μέρες. Στη συνέχεια, το τυλίγετε σε μεμβράνη και αποθηκεύετε στο ψυγείο.

Και κάθε φορά που έχετε μια ακατανίκητη μανία για τσιμπολόγημα -ναι, ναι, ξέρουμε…-ανοίγετε, κόβετε ένα κομμάτι από τον superfood σουτζούκο και περνά η γλύκα. Εννοείται ότι είναι έξτρα healthy bonus για τα παιδιά βάζοντας μερικά κομμάτια στην τσάντα για το σχολείο είτε με το κακάο το απόγευμα στο διάβασμα.

Δείτε επίσης

Σιρτζίρτζουλα: Oι «μεθυσμένοι» λουκουμάδες της Κεφαλονιάς

Oι χωριάτικες πίτες της Ρούμελης

Aτζέμ VS Ιτς πιλάφι: Γιατί οι Πολίτισσες κάνουν το καλύτερο πιλάφι;