Σας ετοιμάζουμε κλασικά και αγαπημένα πιάτα δοσμένα λίγο διαφορετικά, από παστίτσιο και μουσακά μέχρι κολοκυθάκια αυγολέμονο και παπουτσάκια, που θα τα αγαπήσει από την αρχή όλη η οικογένεια.

1. Μουσακάς με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας
1 ώρα και 20΄ | Για 4-6 άτομα

Υλικά
Για τον πουρέ μελιτζάνας:
4-5 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
½ λεμόνι, τον χυμό
Για τον κιμά:
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα
1 σκελίδα σκόρδο
3 πρέζες ζάχαρη
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κοφτό κ.γ. κανέλα
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
400 γρ. ντοματάκια κονκασέ ή φρέσκες τριμμένες
αλάτι, πιπέρι
Για την μπεσαμέλ:
100 γρ. βούτυρο
200 ml ηλιέλαιο
250 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
2 λίτρα γάλα φρέσκο, ζεστό
λίγο μοσχοκάρυδο
200 γρ. γραβιέρα, ψιλοτριμμένη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τις πατάτες:
6 μεγάλες πατάτες
5-6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
λίγο θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Για τον πουρέ καπνιστής μελιτζάνας: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ. Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις μελιτζάνες και με τη μύτη ενός πιρουνιού τις τρυπάμε σε διάφορα σημεία. Τις τοποθετούμε στη σχάρα του φούρνου και τις ψήνουμε για περίπου 25΄ ή μέχρι να μαλακώσουν και να ζαρώσει η φλούδα τους. Τις βγάζουμε, με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τις κρατάμε όρθιες και με ένα μαχαιράκι τις ξεφλουδίζουμε. Βάζουμε την ψίχα στο μπλέντερ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού και πολτοποιούμε καλά. Μεταφέρουμε τον πουρέ της μελιτζάνας σε ένα μπολ και κρατάμε στην άκρη.

Για τον κιμά: Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το ρίχνουμε κι αυτό μέσα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, τον πελτέ και ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι τα υλικά μας να ομογενοποιηθούν καλά. Προσθέτουμε τον κιμά στο τηγάνι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να καραμελώσει και να πάρει ωραίο χρώμα. Ρίχνουμε τις ντομάτες, ανακατεύουμε καλά, κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για 15΄-20΄. Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε.

Για την μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο με το λάδι ώστε να λιώσει το βούτυρο και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με τη βοήθεια ενός αυγοδάρτη. Μόλις το μείγμα μας πάρει ξανθό χρώμα, ρίχνουμε λίγο-λίγο το ζεστό γάλα, κατόπιν αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και τη γραβιέρα ανακατεύοντας καλά.

Για τις πατάτες: Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ξεφλουδίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες 1 εκ. και τις ψήνουμε στο τηγάνι μαζί με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν καλό χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Συναρμολόγηση: Σε ένα ταψί (25×30) με ελάχιστο ελαιόλαδο στρώνουμε τις πατάτες (1η στρώση), ρίχνουμε θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μείγμα του κιμά με το μείγμα του πουρέ μελιτζάνας και ομογενοποιούμε καλά. Στρώνουμε το μισό μείγμα πάνω από τις πατάτες και έπειτα βάζουμε ακόμα μια στρώση πατάτας. Έπειτα στρώνουμε το υπόλοιπο μείγμα του κιμά με τον πουρέ μελιτζάνας και περιχύνουμε με την μπεσαμέλ. Ρίχνουμε λίγο τριμμένο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC στον αέρα για 45΄. Σερβίρουμε αφού σταθεί και κρυώσει ελαφρώς το φαγητό.

Σημείωση
Εκτός από πατάτες προσθέστε και κολοκυθάκια ή πιπεριές κομμένες σε φέτες και σοταρισμένες όπως οι πατάτες . Θα κάνουν τον μουσακά σας ακόμα πιο χορταστικό.

2. Παπουτσάκια με σπιτικό πουρέ πατάτας
1 ώρα και 10΄ | Για 4 άτομα

Υλικά
Για τον πουρέ πατάτας:
1 κιλό πατάτες
250 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
1 κύβο κοτόπουλου
λίγο μοσχοκάρυδο
60 γρ. παρμεζάνα ψιλοτριμμμένη
πιπέρι
Για τα παπουτσάκια:
3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, άπαχο
1 σκελίδα σκόρδο
2 κόκκινα κρεμμύδια μέτρια
20 ml έ.π. ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
350 γρ. φρέσκες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, τριμμένες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
½ κ.γ. κύμινο
4 κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Για τον πουρέ πατάτας: Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε χοντρά ακανόνιστα κομμάτια. Τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό και τις βράζουμε για περίπου 20΄ ή μέχρι να μαλακώσουν. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τo βούτυρο και τον κύβο κοτόπουλου. Προσθέτουμε πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Πολτοποιούμε τις πατάτες με πιρούνι ή πρες πουρέ και τις ανακατεύουμε με τη βοήθεια ενός αυγοδάρτη με τη ζεστή κρέμα γάλακτος μέχρι το μείγμα μας να ομογενοποιηθεί καλά και να μας δώσει έναν ωραίο αφράτο πουρέ. Τον κρατάμε ζεστό σε ένα μπολ στην άκρη σκεπασμένο με μια πετσέτα για να απορροφηθεί η υγρασία.

Για τα παπουτσάκια: Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Χαράζουμε την ψίχα τους μελιτζάνας με ένα κοφτερό λείο μαχαιράκι διαγώνια σε ρόμβους. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε τις μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να μαραθούν ελαφρώς και να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις σκεπάζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από το πολύ λάδι.

Πολτοποιούμε το σκόρδο και το κρεμμύδι σε μούλτι. Σε μια μεσαία κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 20 ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά με το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ ντομάτας, το μοσχοκάρυδο, το κύμινο και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε τον κιμά σε μέτρια φωτιά με κλειστό το καπάκι για περίπου 25΄. Στο τέλος προσθέτουμε το σχοινόπρασο και ανακατεύουμε.

Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα πιρέξ και τις πιέζουμε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού μέχρι η ψίχα να κάνει λακκούβα. Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τον κιμά και με τη βοήθεια μιας σακούλας ζαχαροπλαστικής σχηματίζουμε μια κυματιστή στρώση πουρέ. Αν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε τον πουρέ σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με μύτη αστεριού για να δώσουμε σχήμα. Τέλος, πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 45΄.

Νόστιμο tip
Δοκιμάστε να κάνετε παπουτσάκια και με άλλα λαχανικά, όπως κολοκυθάκια και πράσινες ή κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης. Θα βγουν εξίσου νόστιμα.

3. Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά κοτόπουλου και αυγολέμονο με σαφράν
1 ώρα και 20΄ | Για 4-6 άτομα

Υλικά
Για τα κολυθάκια:
10 μακρόστενα κολοκυθάκια για γέμισμα ή στρογγυλά
3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 λεμόνι, τον χυμό
6 ίνες σαφράν
αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση:
450 γρ. κιμά κοτόπουλου
150 γρ. καρότο, τριμμένο
3 γεμάτες κ.σ. ρύζι καρολίνα
2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 αυγό
1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
αλάτι, πιπέρι
Για το αυγολέμονο:
3 μεγάλα αυγά
2 λεμόνια, τον χυμό
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Για το κολοκυθάκια: Πλένουμε καλά το κολοκυθάκια, κόβουμε το από πάνω μέρος και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ή με το εργαλείο για άδειασμα αφαιρούμε το εσωτερικό τους, το οποίο ψιλοκόβουμε και το χρησιμοποιούμε για τη γέμιση.

Για τη γέμιση: Βάζουμε σε ένα μπολ τα υλικά για τη γέμιση και τα ζυμώνουμε καλά. Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια. Αν περισσέψει γέμιση, την πλάθουμε σε γιουβαρλάκια, τα οποία προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας μαζί με τα γεμιστά κολοκυθάκια. Παίρνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα και τοποθετούμε στον πάτο τα κολοκυθάκια (και τα γιουβαρλάκια αν πλάσουμε) και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να τα καλύψει καλά. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τον χυμό λεμονιού. Κλείνουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγομαγειρευτεί για 35΄-40΄. Το φαγητό πρέπει να μείνει με 5-6 κουτάλες ζωμό. Στα 35΄ βγάζουμε λίγο ζωμό σε ένα μικρό μπολάκι και προσθέτουμε το σαφράν. Ανακατεύουμε καλά και ξαναρίχνουμε τον ζωμό με το σαφράν μέσα στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 5΄ και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για το αυγολέμονο: Χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός τα ασπράδια των αυγών μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν σαν μαρέγκα. Προσθέτουμε το λεμόνι, τους κρόκους και με μα κουτάλα παίρνουμε ζωμό από το φαγητό (συνολικά θα χρειαστούμε 4-5 κουτάλες) και τον προσθέτουμε χτυπώντας διαρκώς με αυγοδάρτη για να εξισορροπήσουμε τη θερμοκρασία των αυγών ώστε να μην κόψουν στην κατσαρόλα. Ο ζωμός θα πρέπει να είναι γύρω στους 50οC. Περιχύνουμε με το αυγολέμονο, ανακινούμε καλά την κατσαρόλα να πάει παντού και σερβίρουμε αμέσως.

4. Μπιφτέκια με πατάτες και τυριά, γκρατινέ
1 ώρα και 10΄|Για 4 άτομα

Υλικά
Για τα μπιφτέκια:
4-5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.γ. θυμάρι ξερό
1 κ.γ. ρίγανη ξερή
150 γρ. ψωμί μπαγιάτικο
70 ml γάλα φρέσκο
500 γρ. κιμά χοιρινό
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 αυγά
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μουστάρδα απαλή
αλάτι, πιπέρι
Για τις πατάτες:
1 κιλό πατάτες
λίγο θυμάρι ξερό
100 γρ. τσένταρ, τριμμένο
100 γρ. κασέρι, τριμμένο
200 γρ. γκούντα, τριμμένο
λίγο έ.π. ελαιόλαδο

Διαδικασία
Για τα μπιφτέκια: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα ρίχνουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το θυμάρι και τη ρίγανη και ανακατεύουμε. Μουλιάζουμε το ψωμί μέσα στο γάλα. Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τον χοιρινό και τον μοσχαρίσιο κιμά και τα αυγά. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο (μόνο τα φύλλα) και τα βάζουμε κι αυτά στο μπολ. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι και ξεκινάμε να πλάθουμε όλα τα υλικά μαζί με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα να αρχίσει να δένει. Κρατάμε στην άκρη.

Για τις πατάτες: Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα 700 γρ. πατάτες σε ροδέλες των 2 εκ. και τα υπόλοιπα περίπου 300 γρ. τα τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Παίρνουμε ένα ταψάκι για μεγάλα μάφιν. Λαδώνουμε τις φόρμες μας, τοποθετούμε μία ροδέλα πατάτας ίδιας διαμέτρου σε κάθε θήκη. Πλάθουμε και τοποθετούμε το μπιφτέκι πάχους περίπου 4 εκ. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε την τριμμένη πατάτα με τα ζουμιά της, το θυμάρι και τα τριμμένα τυριά. Τοποθετούμε το μείγμα μας πάνω από τα μπιφτέκια στην επιθυμητή δοσολογία. Πασπαλίζουμε με πιπέρι, περιχύνουμε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και ψήνουμε στον φούρνο για 30΄-35΄.

Χρήσιμο tip
Αντί για ένα ταψί με θήκες για μεγάλα μάφιν ετοιμάστε την ίδια συνταγή σε ένα κανονικό ταψί. Το αποτελέσμα θα είναι το ίδιο γευστικό.

5. Παστίτσιο με φύλλο
1 ώρα και 20΄ | Για 8 άτομα

Υλικά
Για το παστίτσιο:
5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κιλό κιμά ανάμεικτο (½ χοιρινό + ½ μοσχαρίσιο)
2 κ.σ. ουίσκι ή κονιάκ
400 γρ. φρέσκες ντομάτες τριμμένες ή κονκασέ
60 γρ. βούτυρο λιωμένο, για το φύλλο
9 λεπτά φύλλα κρούστας
1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την μπεσαμέλ:
100 γρ. βούτυρο
200 γρ. ηλιέλαιο
250 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
2 λίτρα γάλα φρέσκο, ζεστό
1 καλή πρέζα μοσχοκάρυδο
2 αυγά, σε κρόκους και ασπράδια
350 γρ. γραβιέρα, ψιλοτριμμένη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Για τον κιμά: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα ψιλοκομμένα σε ένα μπλεντεράκι. Μετά προσθέτουμε τον κιμά και τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Σβήνουμε με το κονιάκ και στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τον κιμά σε μέτρια φωτιά να μαγειρευτεί για περίπου μισή ώρα.

Για την μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο με το ηλιέλαιο μέχρι να λιώσει το βούτυρο και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με τη βοήθεια ενός αυγοδάρτη. Μόλις το μείγμα μας πάρει ξανθό χρώμα, ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα (πρέπει το γάλα μας να είναι ζεστό) μέχρι να απορροφηθεί. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα (ανακατεύουμε διαρκώς). Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μετά από 1΄ προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και 200 γρ. από το τυρί, ανακατεύοντας καλά. Αφήνουμε στην άκρη.

Για το παστίτσιο: Αφού έχουμε ετοιμάσει τον κιμά και την μπεσαμέλ, βράζουμε τα μακαρόνια με αλάτι και λίγο λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό. Βράζουμε για περίπου 10΄ (κοιτάμε τις οδηγίες χρήσεως, τα θέλουμε λίγο αλ ντέντε). Τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με τα ασπράδια των αυγών και με 50 γρ. από τη γραβιέρα. Σε μεγάλη στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο στρώνουμε 7 φύλλα κρούστας, τα οποία βουτυρώνουμε ένα-ένα πριν τα στρώσουμε, έπειτα τα μισά μακαρόνια, τον κιμά και τα υπόλοιπα μακαρόνια. Τέλος, καλύπτουμε με την μπεσαμέλ και με το υπόλοιπο τυρί. Τα φύλλα που εξέχουν τα φέρνουμε προς τα μέσα ή τα κόβουμε. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα ένα-ένα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 45΄-60΄. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και το σερβίρουμε σε μια μεγάλη στρογγυλή πιατέλα.

Φωτογραφίες: Studio M – Styling: Elena Jeffrey – Food styling: Μάκης Γεωργιάδης

Δείτε επίσης:
Μπανάνα: το φρούτο της καρδιάς μας (+3 απρόσμενες συνταγές)

10 γλυκά με λιγότερες από 100 θερμίδες για απόλαυση χωρίς ενοχές

1 συκωταριά, 4 μεζέδες για κέρασμα