Δες μερικά από τα πιο διάσημα χριστουγεννιάτικα γλυκά του κόσμου, κάποια από τα οποία κάνουν συχνά καλή παρέα με τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα και στο δικό μας γιορτινό τραπέζι.

christmas-pudding_153389903

Christmas pudding, Fruit cake και Mince pies στη Βρετανία
Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα (πες την και Christmas pudding) είναι το πιο χαρακτηριστικό χριστουγεννιάτικο γλυκό της Βρετανίας και από τα πιο αναγνωρίσιμα διεθνώς. Περιέχει αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά και ψήνεται ιδανικά σε μπεν μαρί για πολλές ώρες, ενώ μπορεί να διατηρηθεί για τουλάχιστον 1 μήνα. Μάλιστα, στη Βρετανία ετοιμάζεται έως και 5 εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, ενώ σύμφωνα με την παράδοση κάθε μέλος της οικογένειας ανακατεύει το μίγμα από μία φορά, κάνοντας μια ευχή. Για την ιστορία, να πούμε ότι οι “πρόγονοι” της ήταν οι αλμυρές πουτίγκες και η σύνδεση με τα Χριστούγεννα έχει τις ρίζες της στη μεσαιωνική Αγγλία, αν και οι πρώτες συνταγές για χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, όπως την ξέρουμε σήμερα, εμφανίζονται από τα μέσα του 17ου αιώνα και μετά. (Αν θέλεις να την ετοιμάσεις με τα χεράκια σου έχουμε τη συνταγή της Χριστουγεννιάτικης πουτίγκας και σε βίντεο).

fruit-cake_227603986

Το fruit cake, από την άλλη, περιέχει κυρίως φρούτα γλασέ και ξηρούς καρπούς, ενώ το μυστικό της γεύσης του κρύβεται στο ότι το “μεθάς” συχνά. Συγκεκριμένα, φτιάχνεται περίπου ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα και αφού κρυώσει του κάνουν τρύπες και ανά τακτά διαστήματα το περιχύνουν με ρούμι, ουίσκι ή μπράντι. Λίγο πριν το σερβίρουν το διακοσμούν με μάρτζιπαν ή γλάσο.

mince-pies_230152894

Τέλος τα μικρά ταρτάκια, γνωστά και ως mince pies, εμφανίστηκαν το 13ο αιώνα, όταν τα μπαχαρικά της Ανατολής έκαναν την εμφάνιση τους στη Βρετανία και βρήκαν τη θέση τους σε μια αρχικά αλμυρή τάρτα με κιμά και αποξηραμένα φρούτα. Βέβαια, η mince pie απαγορεύτηκε κατά τη διάρκεια του Αγγλικού Εμφυλίου Πολέμου και όταν αναβίωσε, έγινε πιο εκλεπτυσμένη και ως τη Βικτωριανή εποχή είχε εξελιχθεί στα ατομικά γλυκά ταρτάκια με μαρμελάδα αποξηραμένων και γλασαρισμένων φρούτων, μπαχαρικών και ποτού (γνωστή και ως mincemeat).

stollen_345720827

Stollen στη Γερμανία
Το γερμανικό γλυκό που στην παρασκευή του θυμίζει κάπως το δικό μας τσουρέκι, ξεκίνησε ως μια πιο απλή συνταγή και κατά τον 15ο αιώνα εμπλουτίστηκε με διάφορα υλικά, όπως αποξηραμένα φρούτα που το έκαναν πιο γιορτινό, ενώ τον 16ο αιώνα συνδέθηκε με τα Χριστούγεννα και έγινε το παραδοσιακό γιορτινό γλύκισμα των ημερών. Παραδοσιακά καλύπτεται με άφθονη άχνη ζάχαρη ενώ συχνά στο εσωτερικό του συναντάμε και μάρτζιπαν.

panetone_230577901

Πανετόνε στην Ιταλία
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σχεδόν παράδοση και για εμάς να έχουμε πανετόνε στο σπίτι τα Χριστούγεννα, ωστόσο πατρίδα αυτού του απίστευτα φουσκωτού κέικ είναι η Ιταλία και συγκεκριμένα το Μιλάνο. Η αυθεντική συνταγή περιέχει ζαχαρωμένα εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλι και κίτρο, ενώ δεν είναι σπάνιο να το βρεις και με κομματάκια σοκολάτας. Όσο για την ιστορία του, το πανετόνε έχει τις ρίζες του στα γλυκά κέικ των αρχαίων Ρωμαίων και η πρώτη του σύνδεση με τα Χριστούγεννα γίνεται σε γραπτά του 18ου αιώνα.

xristougenniatikos-kormos_213621034

Bûche De Noël και Galette de Rois στη Γαλλία
Bûche De Noël ή αλλιώς ο διάσημος και σ’ εμάς κορμός σοκολάτας, που συχνά προτιμάμε ως δώρο για τις επισκέψεις των γιορτών. Φτιάχνεται με παντεσπάνι που ρολάρεται για να μοιάζει με κορμό και γεμίζεται συνήθως με κρέμα σοκολάτας. Δεν είναι σπάνιο να συναντήσουμε διάφορες εκδοχές του, είτε στο παντεσπάνι (λευκό ή σοκολάτας) είτε στην κρέμα που μπορεί να εμπλουτιστεί με κάστανο, ποτό κ.α. Όσο για τη διακόσμηση του, καλύπτεται με κρέμα σοκολάτας και συχνά τη χαράσουν για να μοιάζει οπτικά με κορμό (Bûche άλλωστε σημαίνει κορμός).

king's-cake_236409652

Το Galette de Rois (κέικ του βασιλιά) είναι το γλυκό που ετοιμάζουν οι Γάλλοι τα Θεοφάνεια και φτιάχνεται με φύλλο κρούστας ή ζύμη μπριός και γέμιση αμυγδάλου. Στο εσωτερικό του “κρύβουν” και μια μικρή φιγούρα από πορσελάνη ή πλαστικό (όπως το δικό μας φλουρί στη Βασιλόπιτα) και όποιος το βρει “στέφεται” βασιλιάς της μέρας και του ανατίθεται να φτιάξει το επόμενο κέικ. Μάλιστα, πολύ φούρνοι στη Γαλλία πωλούν το galette de Rois μαζί με μια χάρτινη κορώνα για αυτόν που θα βρει τη φιγούρα. Σημείωσε ότι ένα παρόμοιο γλυκό φτιάχνουν για τα Θεοφάνεια και στην Ισπανία και το Μεξικό, το οποίο ονομάζεται Roscón de reyes (το δαχτυλίδι του βασιλιά) και μέσα του κρύβουν συνήθως μια φιγούρα του Χριστού που χαρίζει ευλογία σε όποιον το βρει.

rizogalo_163344473

Πουτίγκα ρυζιού στη Σουηδία
Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό της Σουηδίας δεν είναι άλλο από μια πουτίγκα ρυζιού ή αλλιώς ρυζόγαλο! Βέβαια, για της δώσουν ξεχωριστό χαρακτήρα κρύβουν μέσα ένα ολόκληρο αμύγδαλο, το οποίο σύμφωνα με την παράδοση φέρνει τύχη σε όποιον το βρει και αν, μάλιστα, είναι ανύπαντρος θα παντρευτεί μέσα στο νέο έτος!

Δείτε επίσης:
Τι ξέρεις για την ιστορία των Χριστουγεννιάτικων γλυκών;