Η σαλάτα δεν είναι μόνο συνοδευτικό, μπορεί να γίνει και ένα πρώτης τάξεως κυρίως πιάτο, ειδικά για τα μεσημέρια στο γραφείο. Σας έχουμε 6 προτάσεις για αθηναϊκά salad bars που θα σας χορτάσουν και θα σας εκπλήξουν με το πόσο συναρπαστικό μπορεί να γίνει ένα μπολ με σαλάτα.

Vinaigrette bar
Ολόφρεσκα υλικά, χορταστικές μερίδες και πολύ καλές τιμές, χαρακτηρίζουν το vinaigrette bar που λόγω κοντινής απόστασης από το γραφείο μας, μας έχει χορτάσει πολλά μεσημέρια. Διαθέτει μία μεγάλη ποικιλία σε έτοιμες προτάσεις για σαλάτες με κοτόπουλο, θαλασσινά, τυριά και αλλαντικά και νηστίσιμες ή αλλιώς χορτοφαγικές, αλλά παράλληλα έχουν και την επιλογή να φτιάξεις μόνος σου τη δική σου σαλάτα (η δική μας επιλογή 9 στις 10 παραγγελίες), επιλέγοντας βάση, έξτρα υλικά, vinaigrette και συνοδευτικό.

Θεοτοκοπούλου 6, Μαρούσι, τηλ. 210 6836014.

Salad up
Ξεκίνησε από τη Γλυφάδα αλλά πλέον οι δροσερές σαλάτες του σερβίρονται και στο κέντρο (Κολωνάκι) αλλά και στα βόρεια (Μαρούσι), δίνοντας νόστιμες επιλογές σε όσους ενδιαφέρονται για μια πιο υγιεινή και «πράσινη» διατροφή. Η ποικιλία τους σε έτοιμες προτάσεις είναι πραγματικά εντυπωσιακή, αφού χωρίζεται σε 10 κατηγορίες: κλασικές, δημιουργίες του σεφ, power salads, ντάκοι, με κινόα, με fusili, με πέννες ολικής άλεσης, χαμηλών λιπαρών, ethnic και οσπριοσαλάτες και noodle salads. Δύσκολα να μη βρεις μία που να καλύπτει την όρεξη σου, αλλά και πάλι, σου δίνουν επιπλέον τη δυνατότητα να φτιάξεις τη δική σου σαλάτα. Εμείς πάντως δεν μπορούμε να αντισταθούμε στην Steak & Χαλούμι με μαρούλι, μοσχαρίσια κόντρα, χαλούμι, αβοκάντο, ψητή πιπεριά Φλωρίνης, μαϊντανός και lemon spiced dressing και στον Ντάκο του Σεφ με παξιμαδοκουλούρα, ντομάτα, αγγουράκι, αβοκάντο, καλαμπόκι, αβγό, φέτα, κάππαρη, ελαιόλαδο, ξίδι και ρίγανη.

Λαοδίκης 30, Γλυφάδα, τηλ. 210 8941362 / Λουκιανού 12, Κολωνάκι, τηλ. 210 7296486 / Λεωφ. Κηφισίας 22 (εντός εμπορικού), Μαρούσι, τηλ. 210 68 94 008.

Holy greens
Ίσως οι πιο προσεγμένες σαλάτες που έχετε δοκιμάσει ποτέ σε πακέτο, με τα μπολ τους να συνδυάζουν φρέσκα και ιδιαίτερα υλικά, όπως χούμους παντζάρι, καρότο τουρσί, φασολάκια edamame, flakes καρύδας και dressing με wasabi. Οι σαλάτες τους χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: «plant based» ή αλλιώς χορτοφαγικές και «animal based» που περιέχουν επιπλέον κοτόπουλο, μοσχάρι, σολομό ή γαρίδες. Αγαπημένες μας επιλογές η Eat Your Greens με κόκκινη κινόα, χούμους παντζάρι, αβοκάντο, τζίντζερ τουρσί, καρότο, μπρόκολο, ηλιόσπορο και dressing βασιλικού, καθώς και η Sweet Salmon με μαύρο ρύζι, καπνιστό σολομό, αβοκάντο, kale, καρότα τουρσί, αγγούρι, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο και dressing βασιλικού.

Φραγκοκκλησιάς 3, Μαρούσι, τηλ. 210 6105002.

Fresh choice
Ισορροπημένες και υγιεινές σαλάτες, που καλύπτουν τις ανάγκες μας για ένα ελαφρύ αλλά χορταστικό γεύμα, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το καλύτερο; Οι περισσότερες πρώτες ύλες τους είναι ελληνικές, από επιλεγμένους αγρότες και παραγωγούς που παρέχουν στο κατάστημα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, εκ των οποίων πολλά είναι και βιολογικά. Στο μενού τους περιλαμβάνονται σαλάτες με κινόα, με πλιγούρι, με όσπρια, με σπανάκι, με πρωτεΐνη, με ζυμαρικά, αλλά και με φρούτα, όπως η Pink Panther που επιλέγουμε τις περισσότερες φορές και η οποία περιέχει ανάμεικτες πρασινάδες, ξινόμηλο, μάνγκο, ροζ γκρέιπφρουτ, αβοκάντο, παρμεζάνα και dressing passion fruit.

Ιπποκράτους 131, Αθήνα, τηλ. 210 3628777.

Hippie bowl
Το buddha bowl είναι η νέα τάση για όσους αγαπούν την υγιεινή διατροφή. Δεν πρόκειται απλά μια σαλάτα αλλά μια φιλοσοφία, που βασίζεται στο ότι η τροφή που επιλέγουμε πρέπει να μας εφοδιάζει με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία αλλά και να μας προσφέρει την απόλαυση ενός νόστιμου και χορταστικού γεύματος. Αυτή είναι και η φιλοσοφία του Hippie bowl στο Μαρούσι, που ετοιμάζει καθημερινά σαλάτες σε μεγάλη ποικιλία και με ιδιαίτερους συνδυασμούς υλικών. Στα συν και ότι μας ενημερώνουν πόσες θερμίδες έχει η κάθε σαλάτα, αλλά και το dressing που τη συνοδεύει, καθώς και τι θρεπτικά συστατικά μας παρέχει. Αγαπημένες μας επιλογές η vegan Rainbow με φακές beluga, iceberg, χούμους παντζάρι, αβοκάντο, μπρόκολο, αγγούρι, καρύδια, καλαμπόκι και dressing λεμονιού με μυρωδικά και η Taco bowl με μοσχάρι, iceberg, μαύρο ρύζι, καλαμπόκι, κόκκινο λάχανο,μαύρα φασόλια, κόλιανδρο, nachos, τοματίνια και sweet chili sauce.

Αγίου Κωνσταντίνου 40, Μαρούσι, τηλ. 210 6199933.

The salad project
Η Εβίτα και η Θάλεια Λεκάκη αποφάσισαν το 2014 να δημιουργήσουν ένα δικό τους project, που στόχο είχε να παρέχει σε όσους ήθελαν ένα ελαφρύ αλλά παράλληλα χορταστικό, υγιεινό γεύμα, με βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία, που θα τόνωνε σώμα και διάθεση. Και εγένετο The salad project. Εκεί ετοιμάζουν καθημερινά γευστικές προτάσεις που με φαντασία και σεβασμό στις διατροφικές ανάγκες, που παρασκευάζονται τη στιγμή της παραγγελίας, ώστε να διασφαλίζεται πως όλα τα θρεπτικά στοιχεία παραμένουν αναλλοίωτα! Στο μενού τους βρίσκεις μεγάλη ποικιλία σε σαλάτες, ανάμεσα τους και κάποιες limited edition, που ανανεώνονται συχνά, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να φτιάξεις τη δική σου σαλάτα. Αν τις επισκεφτείς άμεσα, φρόντισε να δοκιμάσεις την Fish me Salad (από την κατηγορία limited) με φακές, κινόα, καπνιστή πέστροφα, ντομάτα, κρεμμύδι φρέσκο, άνηθο, μαϊντανό και vinaigrette λεμονιού και lime, ενώ πολύ γευστική είναι και η Salad Love με φιλέτο κοτόπουλο παναρισμένο σε μίγμα από μπαχαρικά και παρμεζάνα που ψήνεται στο φούρνο και σερβίρεται σε φέτες πάνω σε φύλλα iceberg, με γραβιέρα Κρήτης, αγγούρι, αβγό και Caesar’s sauce.

Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 13, Αθήνα, τηλ. 210 9241402.