H χορτοφαγική εναλλακτική λύση της ζωικής ζελατίνης λέγεται άγαρ-άγαρ ή απλά άγαρ.

Στη γλώσσα των Μαλαισιανών σημαίνει «ζελέ» και δεν είναι άλλο από έναν ζελατινώδη πολυσακχαρίτη που χρησιμοποιείται σε ζελέ, σούπες, σάλτσες, επιδόρπια, παγωτά κ.ά για να σταθεροποιηθούν και να πήξουν. Είναι ένα απολύτως αγνό προϊόν χωρίς χρώμα, γεύση, άρωμα. Στην ουσία πρόκειται για ξηρό εκχύλισμα από κόκκινα θαλάσσια άλγη τα οποία περιέχουν διαλυτές ίνες.

Στην αγορά θα το βρείτε διάφορες μοορφές όπως νιφάδες, σκόνη ή κόκκους. Το άγαρ-άγαρ χρησιμοποιείται μεν αντί της ζελατίνης, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ διαφορετικό από άποψη υφής, οπότε καλό είναι να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες στη συσκευασία του (στα σούπερ μάρκετ) ή να ρωτάμε τους ειδικούς από τα μπαχαράδικα απ’ όπου το αγοράζουμε.

Για να ενεργοποιηθεί χρειάζεται να διαλυθεί σε νερό ή άλλο υγρό της συνταγής (π.χ. γάλα, χυμός κ.λπ.) μετά από βρασμό, να φτάσει πάνω από τους 82°C. Επειδή είναι φυτικό προϊόν μπορεί να καταναλωθεί από χορτοφάγους, όσους προτιμούν τη vegan διατροφή, όσους νηστεύουν και ακολουθούν ένα ελαφρύ ή υγιεινό διαιτολόγιο.

Δείτε επίσης:
Ακουαφάμπα: Η φυτική τροφή που αντικαθιστά τα ασπράδια του αβγού

Με τι να αντικαταστήσεις τα υλικά των συνταγών που σου λείπουν, σύμφωνα με την Κρίσι Τέιγκεν

Ποια είναι η διαφορά του baking powder από τη μαγειρική σόδα;