Ένα από τα βασικά υλικά της ασιατικής κουζίνας, το σησαµέλαιο, παράγεται από καβουρδισµένους σπόρους σουσαµιού και έχει σκούρο καφέ χρώµα (σε αντίθεση µε το ελληνικό που παρασκευάζεται από άψητο σουσάµι). Έχει έντονη καβουρδισµένη γεύση και στην αγορά κυκλοφορεί από 100% καθαρό (το οποίο είναι εξαιρετικά έντονο και χρειάζεται µόνο λίγες σταγόνες) µέχρι µε πρόσµιξη µε άλλα έλαια που το κάνουν πιο ελαφρύ. Από τις πιο τυπικές µορφές που κυκλοφορούν στα σούπερ µάρκετ, στα ράφια µε ασιατικά προϊόντα είναι αυτό µε περιεκτικότητα 30% σε σησαµέλαιο.