Σε μια προσπάθεια προσαρμογής στα νέα δεδομένα, διάφοροι χώροι εστίασης παρέχουν υπηρεσίες διανομής ειδικών μενού κατ’ οίκον. Εξαίρεση δεν αποτέλεσαν και τα βραβευμένα με αστέρια Michelin εστιατόρια ανά τον κόσμο που μεταφέρουν τη γαστρονομική εμπειρία υψηλού επιπέδου που προσφέρουν και στο σπίτι.

Η επιστροφή της καθημερινότητας σε κανονικά επίπεδα δεν είναι εύκολη υπόθεση και τα εστιατόρια αναζητούν τρόπους για να παραμείνουν σε λειτουργία. Δεν είναι λίγα λοιπόν αυτά που εφάρμοσαν τη διαμόρφωση και διανομή ειδικών μενού, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις θα λειτουργήσει και τις γιορτές. Συγκεντρώσαμε μερικές αντιπροσωπευτικές Michelin-άτες περιπτώσεις σε Ευρώπη και Αμερική.

Vespertine, Λος Άντζελες
Στο Culver City, βιομηχανικό προάστιο του Λος Αντζελες, o εκκεντρικός σεφ Τζόρνταν Καν στεγάζει, ως άλλος Stanley Kubrick, τις γαστρονομικές εξάρσεις του. Τα θεματικά takeaway του προσφέρονται και στη γιορτινή εκδοχή τους και μάλιστα αποτίνοντας φόρο τιμής στη «Μέκκα του μοντερνισμού», το εστιατόριο Alinea, στο οποίο ο Καν θήτευσε. Το μενού είναι διαθέσιμο σε 2 εκδοχές: η μία αποτελείται από μικρά ξεχωριστά πιάτα και κοστίζει 115 δολάρια ανά άτομο και η άλλη είναι πιο family style και κοστίζει 95 δολάρια ανά άτομο.

Eleven Madison Park, Νέα Υόρκη
Ο σεφ Ντάνιελ Χουμ προσφέρει μια διαφορετική εκδοχή της γνωστής ψητής πάπιας του, σε ένα γιορτνινό μενού 4 ατόμων απου προσφέρουν για περιορισμένες παραγγελίες στην τιμή των 475 δολαρίων. Η πάπια ετοιμάζεται με 2 τρόπους, με διάφορα συνοδευτικά όπως φουά γκρα με αχλάδι και σπιτικά μπριός, και τάρτα με πραλίνα φουντουκιού για επιδόρπιο. Επίσης, για κάθε παραγγελία, το εστιατόριο προσφέρει 20 γεύματα σε ευπαθείς ομάδες μέσω του Rethink Food.

Alinea, Σικάγο
Ο σεφ Γκραντ Άκατζ και η ομάδα του Alinea ήταν από τους πρώτους που ξεκίνησαν το take -out και συνεχίζουν ακόμα δυνατά. Για τα Χριστούγεννα ετοιμάζουν πιάτα όπως πίτα πουλερικών με κονφί πάπιας, φασιανό στην κατσαρόλα, με συνοδευτικά όπως γκρατέν σελινόριζας, μήλου και πατάτας και έναν φλεγόμενο κορμό, που προσφέρουν στην τιμή των 85 δολαρίων ανά άτομο.

Jason Atherton at Home for Christmas, Λονδίνο
Ο Τζέισον Άθερτον συνεργάζεται με τους Lake District Farmers, εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες συσκευασίας ειδικών γευμάτων σε συνεργασία με σεφ και κτηνοτρόφους, και ετοιμάζει αξιοζήλευτες προτάσεις για τις γιορτές, που διανέμει σε όλη τη Βρετανία. Το Χριστουγεννιάτικο μενού του κοστίζει 300 λίρες και περιλαμβάνει μοσχαρίσιο sirloin, χοιρινό γλασαρισμένο με μέλι από το Aynhoe Park, παραδοσιακό στήθος γαλοπούλας με λαχανικά μαζεμένα με το χέρι, τάρτα με μελάσα, πουτίγκα και επιλογή από πτι φουρ.

Sketch MMmm… Christmas, Λονδίνο
Το διάσημο εστιατόριο του Λονδίνου προτείνει χριστουγεννιάτικο μενού με παραδοσιακές συνταγές φτιαγμένες σε διάφορες μοντέρνες παραλλαγές σε μερίδες για 2 έως 12 άτομα, στην τιμή των 60 λιρών. Γαλοπούλα ξεκοκαλισμένη, τυλιγμένη σε καπνιστό μπέικον, σερβιρισμένη με μαρμελάδα βακκίνιου (είδος μούρου), ψητές πατάτες με φασκόμηλο και επιλογές κορμών σοκολάτας με καραμέλα ή φιστίκι και γκρέιπφρουτ.

Tom Kerridge – Christmas Dinner at Home, Λονδίνο
Ο σεφ Τομ Κέριτζ και η ομάδα του από την βραβευμένη από τον Michelin παμπ The Hand and Flowers, δημιούργησαν ένα γιορτινό μενού τεσσάρων πιάτων για 6 άτομα που προσφέρουν στην τιμή των 350 λιρών. Το μενού περιλαμβάνει παραδοσιακή γαλοπούλα από το Νορφόλκ, σιγομαγειρεμένο χοιρινό ή μοσχάρι Ουέλιγκτον και μάλιστα με οδηγίες ψησίματος βήμα-βήμα.

Savoy Norfolk Turkey Feast, Λονδίνο
Το εμβληματικό λονδρέζικο εστιατόριο ετοίμασε ένα γιορτινό μενού με παραδοσιακή γαλοπούλα για 8 άτομα με ολόκληρη ψητή γαλοπούλα από το Νόρφολκ με όλα τα κλασικά συνοδευτικά όπως λουκάνικα τυλιγμένα σε μπέικον, και σάλτσα κράνμπερι, σούπα και επιδόρπιο, στην τιμή των 450 λιρών.

Mirazur, Γαλλία
Ο τριάστερος σεφ Μάουρο Κολαγκρέκο δημιούργησε ένα εορταστικό μενού κόστους 240 ευρώ με δυνατότητα διανομής σε όλη τη Γαλλία. Περιλαμβάνει 5 πιάτα και το 5% του κόστους θα το δωρίσουν στον οργανισμό CARF (Community of Aglomeration of the French Riviera). Επίσης, έχει δημιουργήσει και ένα διαδικτυακό μαγαζί όπου μπορείτε να βρείτε σπιτικές μαρμελάδες, ξίδι και διάφορα προϊόντα που παράγει ο ίδιος, ακόμα και πανετόνε.

Le Chiberta with Guy Savoy, Παρίσι
Ο επίσης τριάστερος Γάλλος σεφ, Γκι Σαβουά ετοιμάζει ένα ειδικό χριστουγεννιάτικο μενού για 2 άτομα κόστους 310 ευρώ, ή για 4 άτομα, κόστους 620 ευρώ από το εστιατόριο Le Chiberta κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου. Περιλαμβάνει κλασικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας, στρείδια, γκράβλαξ, σαλιγκάρια και χήνα με σάλτσα Albuféra και τρούφες, ριζώδη λαχανικά και Brie de Meaux με τρούφες.

Δείτε επίσης

Κορωνοϊός: Μήνυμα από τον Διευθυντή διεθνών εκδόσεων των Οδηγών Michelin

Το νέο βραβείο του Michelin τιμά τη βιώσιμη γαστρονομία

Michelin Γαλλίας 2019: Οι μεγάλες ανατροπές και το τρίτο αστέρι του Mauro Colagreco