Όσα ξέρει ο κρεοπώλης για το κρέας δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος! Ρωτήσαμε λοιπόν τους καλύτερους του είδους στο κέντρο της Αθήνας, τον Γιάννη και τη Γωγώ του κρεοπωλείου “Γιάννης”, για τα κρέατα που αγοράζουμε για να τσικνίσουμε στο σπίτι.

kreas

Το τρίπτυχο για επιτυχημένη Τσικνοπέμπτη στο σπίτι είναι καλή παρέα, καλό κρασί και, φυσικά, άφθονα μεζεδάκια από κρέας που θα ψήσεις στη σχάρα, στο γκριλ, στο φούρνο ή στο τηγάνι και θα γεμίσει το σπίτι με τις λαχταριστές ευωδιές που απαιτεί η μέρα. Για να μην σπαζοκεφαλιάζεις όμως με το ποια κομμάτια κρέατος να επιλέξεις και πώς να τα ετοιμάσεις ώστε να κερδίσεις τις εντυπώσεις με τις ικανότητες σου ως ψήστης, πήραμε συμβουλές από τους ειδικούς στο θέμα κρέας.

kreas2

kreas6

Ο Γιάννης και η Γωγώ που λες, έχουν το πιο ψαγμένο κρεοπωλείο του κέντρου, στην καρδιά των Εξαρχείων. Εκεί βρίσκεις άριστης ποιότητας κρέατα, τέλειες κοπές και ευφάνταστα δικά τους παρασκευάσματα όπως σεφταλιές, ρολά γεμιστά και κρέας στη λαδόκολλα, όλα τακτοποιημένα πλάι-πλάι σαν να βρίσκεσαι στο καλύτερο κοσμηματοπωλείο. Όσο για την Τσικνοπέμπτη, η γκάμα τους είναι πραγματικά τεράστια.

kreas7

Όπως μας πρότειναν, για αυτή τη μέρα επιλέγουμε: σουβλάκια από χοιρινό Θεσσαλίας φτιαγμένα ένα ένα στο χέρι, αλλά και σουβλάκια κοτόπουλο από μπούτι για να είναι πιο ζουμερά. Επίσης, μπορείς να παραγγείλεις και σουβλάκια από μοσχάρι, αρνάκι ή κατσικάκι ή και mix κρεάτων. Στις μπριζόλες επιλέγεις ανάμεσα σε χοιρινές και μοσχαρίσιες (Τ-bon, σπαλομπριζόλες και κόντρα από νεαρό μοσχάρι Τρικάλων), ενώ δε λείπουν και τα κλασικά, όπως χοιρινή πανσέτα και φιλέτο μοσχαριού.

giannis-olive-portr80497

Οι πιο μερακλήδες δεν παραλείπουν το κοντοσούβλι -στο Γιάννη, μάλιστα, εκτός από το χοιρινό κοντοσούβλι έχουν και από ζυγούρι και κοτόπουλο-, καθώς και τα κεμπάπ. Και μιας και φτάσαμε στους κιμάδες, μην παραλείψετε σεφταλιές και μπιφτέκια. Όσο για τα λουκάνικα, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε χοιρινό, χοιρινό-πρόβατο, χοιρινό με ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού και μοσχαρίσιο με γραβιέρα. Αλλά επειδή Τσικνοπέμπτη χωρίς παϊδάκια δεν γίνεται επέλεξε ανάμεσα σε αρνίσια ή κατσικίσια παϊδάκια Ελασσόνας ή και παϊδάκια κοτόπουλο.

souvlaki

Έχει μυστικά ο ψήστης;
Όλα τα παραπάνω ψήνονται το ίδιο καλά σε θράκα από κάρβουνα, σε ηλεκτρική ψηστιέρα, σε ψηστιέρα γκαζιού, σε φούρνο, σχαροτήγανο και αντικολλητικό σκεύος μαγειρικής. Για το μαρινάρισμα τους η Γωγώ προτείνει να είναι όσο πιο απλό γίνεται, ώστε οι μαρινάδες να αναδεικνύουν χωρίς να σκεπάζουν τη γεύση του κρέατος. Πώς μεταφράζεται αυτό; Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι και ελαιόλαδο είναι ότι καλύτερο. Από την άλλη, στο πιάτο σου μετά μπορείς να προσθέσεις χυμό λεμονιού, μουστάρδα ή κάποιο chutney! Όσο για το ψήσιμο, δεν χρειάζεται τεράστια μαγειρική εμπειρία, απλά καλή διάθεση και υπομονή. “Στόχος είναι να διασκεδάσουμε και να περάσουμε ευχάριστα”, καταλήγει η Γωγώ.

Συνταγές πάλι, βρίσκεις άφθονες στο olivemagazine.gr!

info
Κρεοπωλείο Γιάννης, Καλλιδρομίου 51 & Εμ. Μπενάκη, Αθήνα, τηλ. 210 3301230.