Ο Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων Ανατολικής Πελοποννήσου αξιοποιεί το εξαιρετικό τοπικό γάλα και κατορθώνει να το φέρνει στο ψυγείο μας -με την ονομασία «Το γάλα του Μοριά»- τόσο φρέσκο, που θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει ακόμη και γάλα ημέρας.

Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε στις αρχές του 2012 με πρωτοβουλία της οικογένειας του Γιάννη Αντωνάκου, κτηνοτρόφου τρίτης γενιάς, σε μια προσπάθεια των κτηνοτρόφων της Αργολίδας να προασπίσουν την παραγωγή τους από τις πολύ δύσκολες εμπορικές συνθήκες που είχαν επιβάλει οι γαλακτοβιομηχανίες και οι βιοτεχνίες γάλακτος. Ο συνεταιρισμός ξεκίνησε με επτά αγελαδοτρόφους της Αργολίδας και της Αρκαδίας. Η φιλοσοφία αφορούσε ένα μικρό ευέλικτο σχήμα, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας, απαλλαγμένο από τις παθογένειες συνεταιρισμών του παρελθόντος. Yπάρχει όμως συνεργασία του συνεταιρισμού και με άλλους παραγωγούς για την προμήθεια πρώτης ύλης.

Ο κύκλος παραγωγής
Ο συνεταιρισμός παράγει ο ίδιος τις απαραίτητες ζωοτροφές (καλαμπόκι, τριφύλλι, άχυρο, βρώμη κ.λπ.) για να μπορούν τα μέλη να ελέγχουν απόλυτα τη σωστή διατροφή των ζώων. Ο κύκλος συνεχίζεται με την παραγωγή του γάλακτος (αγελαδινού και αιγοπρόβειου) από τις φάρμες του συνεταιρισμού και τους συνεργάτες τους. Τα μέλη του λειτουργούν με συγκεκριμένα ποιοτικά στάνταρ. Είναι υποχρεωμένα να χρησιμοποιούν μη μεταλλαγμένες πρώτες ύλες ζωοτροφών ή το γάλα τους να έχει τα μικροβιακά στάνταρ που ορίζει η νομοθεσία και αυτά ελέγχονται και από δημόσιους και ιδιωτικούς ελεγκτικούς φορείς. Ο συνεταιρισμός φυσικά παρέχει όλη την τεχνογνωσία και την υποστήριξη που χρειάζονται για να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα – υπάρχουν και ζωοτέχνης και χημικός γάλακτος που υποστηρίζουν αυτό το κομμάτι.

Οπως τονίζει ο κ. Αντωνάκος: «Εχουμε καθημερινή συγκέντρωση και μεταφορά του γάλακτος στα εργοστάσια στον Ασπρόπυργο Αττικής, όπου με δική μας επίβλεψη παράγονται τα γαλακτοκομικά μας προϊόντα. Την ίδια ημέρα τα προϊόντα μεταφέρονται στο Κεφαλάρι Αργους και την επομένη γίνεται η διανομή τους με ιδιόκτητο στόλο 11 φορτηγών-ψυγείων σε πέντε νομούς της Πελοποννήσου και σε επιλεγμένα σημεία στην Αθήνα».

Αδιαπραγμάτευτη ποιότητα
Η ποιότητα και η γεύση των γαλακτοκομικών έχουν να κάνουν με την προσεγμένη διατροφή και τους πυκνούς ελέγχους που γίνονται σε πολλά στάδια παραγωγής και την ήπια επεξεργασία της πρώτης ύλης. Οπως τονίζει ο κ. Αντωνάκος: «Το πολύ φρέσκο γάλα μάς επιτρέπει να του κάνουμε την όσο το δυνατόν πιο ήπια επεξεργασία, με αποτέλεσμα να είναι ό,τι πιο κοντά στο φυσικό, όχι ένα γάλα που έχει υποστεί του κόσμου τις “δοκιμασίες” μέχρι να βρεθεί στο ψυγείο μας. Επισημαίνω ότι το γάλα μας ούτε απόσμηση υφίσταται (για να φύγουν οι άσχημες μυρουδιές του μπαγιάτικου γάλακτος), ούτε μηχανική αφαίρεση των σωματικών κυττάρων, ούτε διπλές παστεριώσεις, ούτε τίποτα».

Με το βλέμμα στο μέλλον
Οσον αφορά την ανάπτυξη των κωδικών τους, αν και έχουν πλήρη γκάμα γαλακτοκομικών (ακόμη και χυμούς ψυγείου), τα τελευταία χρόνια αναπτύσσουν τους κωδικούς του κατσικίσιου γάλακτος (παστεριωμένο, γιαούρτι κρέμα κ.λπ.), ενώ υπό σκέψη είναι και η παραγωγή προϊόντων υγιεινής διατροφής όπως κεφίρ, ξινόγαλο κ.λπ.
Οπως σημειώνει ο κ. Αντωνάκος: «Δουλεύουμε επίσης σε ένα project με συνεργάτες από το πανεπιστήμιο και άλλους φορείς για την ανάπτυξη ενός νέου είδους γάλακτος αυξημένης πεπτικότητας, το οποίο δεν κυκλοφορεί στη χώρα μας. Σκεφτόμαστε ακόμη να επαναλειτουργήσουμε στην Αθήνα το δίκτυο με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος».

info
Κεφαλάρι, Αργος, τηλ.: 27510 86029, 6947697009

Δείτε επίσης:
Τελικά ποιο γάλα είναι πιο ωφέλιμο για τον οργανισμό μας;

Γάλα, η βασική τροφή για σωστή ανάπτυξη

Υπάρχει σωστός τρόπος να βάλεις γάλα στον καφέ;