Ένα φυσικό προϊόν, με πυκνή υφή και ευχάριστα ξινούτσικη γεύση, το Κεφίρ Υγιεία έχει μέσα του ζωή και σέβεται τη ζωή μέσα σου.

Το 2006 ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος από τον Δρυμό Ωραιοκάστρου αποφάσισε να κάνει επάγγελμα μια όμορφη οικιακή συνήθειά του: να φτιάχνει μόνος του κεφίρ για την οικογένειά του. Η ατομική του ανάγκη να προσφέρει ένα καθαρό και καλό προϊόν για τους αγαπημένους του έγινε στόχος να δείξει και σε εμάς πώς να επιλέγουμε σοφά την τροφή μας.

Μια προβιοτική ιδέα
Η φιλοσοφία του Κεφίρ Υγιεία δεν κρύβει υπερβολές: σεβασμός του σώματος, σωστή τροφή και διατροφή. Η ανταπόκριση του κόσμου, όμως, αρχικά ήταν μάλλον δειλή, όπως αναφέρει ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος: «Αποφάσισα να ρισκάρω για να βγάλω ένα προϊόν που έλειπε από την ελληνική αγορά και που όταν ξεκίνησα κανείς δεν το ήξερε και δεν το πίστευε. Όταν μιλούσα γι’ αυτό και εξηγούσα ότι είναι ζωντανός οργανισμός, ο κόσμος φανταζόταν ένα πραγματάκι με ποδαράκια που περπατούσε μέσα στο γάλα!». Κουβαλώντας μέσα του βαθιά τη γνώση ότι η τροφή δεν είναι απλώς μια οργανική ανάγκη, άρχισε την παραγωγή ενός απλού αλλά πολύ νόστιμου και υγιεινού προβιοτικού ροφήματος.

Το επόμενο βήμα
Το 2007 ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος ξεκινά με μια μικρή επιδότηση από το τοπικό πρόγραμμα, σε ιδιοκτήτες εγκαταστάσεις, την παραγωγή του ροφήματος από αληθινούς σπόρους κεφίρ και γάλα (αγελαδινό και κατσικίσιο) που προμηθεύονται από την ευρύτερη περιοχή. Όπως μας εξηγεί: «Με την προσθήκη σπόρων κεφίρ στο γάλα γίνεται φυσική ζύμωση. Οι μύκητες τρέφονται με τη λακτόζη και τη μετατρέπουν σε λακτάση, το ένζυμο που λείπει από τα άτομα που δεν πέπτουν το γάλα. Γι’ αυτό και το κεφίρ είναι πιο εύπεπτο. Το γάλα μας δεν είναι μεν βιολογικό, αλλά υποχρεωτικά είναι άριστης ποιότητας γιατί η ύπαρξη αντιβίωσης σκοτώνει τους μύκητες και εμποδίζει τη ζύμωση». Όσον αφορά τη δυναμικότητα της παραγωγής, αγγίζει περίπου στα 3.000-4.000 μπουκάλια κεφίρ την ώρα.

Η οικογένεια του Κεφίρ Υγιεία μεγαλώνει
Εκτός από το αγελαδινό κεφίρ (σε 3 γεύσεις, κλασική – λεμόνι – ροδάκινο) και το κατσικίσιο προστέθηκαν αργότερα και αναψυκτικά (τζίντζερ & μοχίτο) που προέκυψαν πάλι από προσωπική ανάγκη για ένα πιο καθαρό προϊόν χωρίς συντηρητικά και τεχνητά πρόσθετα. «Ήθελα να δώσω στον μύκητα ένα διαφορετικό περιβάλλον να αναπτυχθεί. Οι δοκιμές κράτησαν δύο χρόνια προτού καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα φυσικώς ανθρακούχο αναψυκτικό που παράγεται από ζύμωση», τονίζει ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος. Στο εξωτερικό κυκλοφορεί με το brand Namaste, τον χαιρετισμό στη yoga που δηλώνει σεβασμό στη ζωή και το σώμα. Μάλιστα, το 2018 απέσπασε και Χρυσό Βραβείο Καινοτομίας στον διεθνώς αναγνωρισμένο διαγωνισμό τροφίμων και ποτών Sial στο Παρίσι. Στην ερώτηση για τα επόμενα επιχειρηματικά βήματα ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος απαντά ότι ήδη εξάγουν στο Λονδίνο μέσω μικρών χονδρεμπόρων, ενώ δουλεύουν για να επεκτείνουν περαιτέρω την παραγωγή σε χώρες όπως η Ιταλία, η Νορβηγία, η Γερμανία, η Ελβετία, προσθέτοντας επιπλέον κωδικούς.

info
Δρυμός Ωραιοκάστρου, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2394 113543, 6977568924, http://ygieia.com