Σκούρα, γάλακτος, λευκή. Σε κάθε μορφή της η σοκολάτα είναι ένα πολυμορφικό υλικό που επενδύει ιδανικά τις γλυκές δημιουργίες μας.

Μια γλυκιά ιστορία…
Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Περίπου 2.000 χρόνια πριν οι Αζτέκοι και οι Μάγια έφτιαχναν ένα πικάντικο, πικρό και αφρώδες ρόφημα που το ονόμαζαν «xocolatl» και σήμαινε «πικρό νερό». Θεωρούνταν δυναμωτικό, διεγερτικό, χωνευτικό και παρασκευαζόταν από σπόρους κακαόδεντρου (Theobroma Cacao), που ευδοκιμεί σε υγρό και τροπικό κλίμα. Η καλλιέργειά του έχει τουλάχιστον 3.000 χρόνια παρελθόν και πατρίδα του θεωρείται το Μεξικό, η Κεντρική και η Νότια Αμερική. Στην Ευρώπη έφτασε το 1519 με τα καράβια των κατακτητών του Νέου Κόσμου και τον Ισπανό Ερνάν Κορτές και έγινε δημοφιλές στην αριστοκρατία και τον κλήρο. Τη βιομηχανική εποχή έπαψε να αποτελεί ρόφημα της ελίτ και τότε έγιναν πολύ σημαντικά βήματα στην επεξεργασία του, που οδήγησαν στη σημερινή μορφή της σοκολάτας. Οι κόκκοι του κακάο άρχισαν να αλέθονται σε μηχανές και το βούτυρο του κακάο διαχωρίστηκε από την κακαόμαζα. Η πρώτη πλάκα σοκολάτας φτιάχτηκε το 1848 στην Αγγλία, όταν στη μίξη κακαόμαζας και ζάχαρης προστέθηκε βούτυρο του κακάου αντί για νερό, ενώ το 1879 δημιουργήθηκε η πρώτη πλάκα σοκολάτας γάλακτος. Το 1936 λανσαρίστηκε και η πρώτη πλάκα λευκής σοκολάτας.

Σίγουρα δε γνώριζες ότι…

1. Παλιότερα η σοκολάτα προσφερόταν σε κυρίες της αριστοκρατίας κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής λειτουργίας.
2. Η Εκκλησία είχε απαγορεύσει την κατανάλωση σοκολάτας γιατί θεωρούνταν αφροδισιακό.
3. Ο Αζτέκος αυτοκράτορας Moctezuma έπινε περισσότερες από 50 κούπες κακάο με μπαχαρικά την ημέρα, ειδικά όταν είχε σκοπό να επισκεφθεί το χαρέμι του.
4. Η κυρία du Barry πρόσφερε στους εραστές της ένα ρόφημα σοκολάτας για να συνεχίσουν τη συνεύρεση μαζί της.
5. Ο Καζανόβας συχνά έπινε σοκολάτα και σαμπάνια.
6. Υπάρχουν περισσότερα από 800 (!) διαφορετικά συστατικά στη σοκολάτα.
7. Η σοκολάτα δεν ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερόλης.
8. To 1/3 του λίπους στο βούτυρο κακάο είναι ολεϊκό οξύ, ένα ακόρεστο λιπαρό που είναι ευρύτερα γνωστό ότι μειώνει τη χοληστερίνη. Το βούτυρο κακάο περιέχει επίσης κορεσμένα λιπαρά αλλά έρευνες έδειξαν ότι το 40% εξ αυτών είναι στεατικό οξύ το οποίο έχει ουδέτερη επίδραση στη χοληστερόλη.
9. Η σοκολάτα περιέχει αντιοξειδωτικά (π.χ πολυφαινόλες) που βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών νοσημάτων και καρκίνου.
10. Οι διαβητικοί μπορούν να εντάξουν στο διαιτολόγιό τους και σοκολάτα.
11. Η πρόσληψη απλών σακχάρων (όπως γλυκόζη και σακχαρόζη) θα έπρεπε ωστόσο να περιοριστούν και να μοιραστούν εντός της ημέρας προκειμένου να αποφευχθούν απρόσμενες αυξήσεις των επιπέδων σακχάρων στο αίμα.

12. Η σοκολάτα δεν προκαλεί προβλήματα στο συκώτι και η καλής ποιότητας σοκολάτα χωνεύεται από τον οργανισμό εντός 30 λεπτών, εκτός αν καταναλωθεί μετά από βαρέα μέταλλα.
13. Η σοκολάτα δεν προκαλεί δυσκοιλιότητα, αντιθέτως προκαλεί τη συστολή των μυών των εντερικών τοιχωμάτων προωθώντας την εντερική λειτουργία.
14. Η σοκολάτα δεν είναι εθιστική. Έρευνες απέδειξαν ότι ενώ η σοκολάτα περιέχει ουσίες συγγενικές με αυτές της κάνναβης, θα πρέπει να καταναλώνετε 11 κιλά σοκολάτας καθημερινά για να έχουν την ίδια επίδραση στον οργανισμό σας.
15. Η σοκολάτα δεν προκαλεί τερηδόνα. Όπως πολλά τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη, η σοκολάτα μπορεί να επιδεινώσει την υπάρχουσα τερηδόνα αν δεν προσέχετε τη στοματική σας υγιεινή. Το κακάο όμως περιέχει επίσης ουσίες που καταπολεμούν την τερηδόνα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το ταννικό οξύ, το οποίο περιέχει μεταξύ άλλων φωσφορικά και φθόριο.

Η γευσιγνωσία

Η σοκολάτα δεν είναι τυχαία ένα από τα δημοφιλέστερα υλικά στη ζαχαροπλαστική και μια από τις αγαπημένες λιχουδιές σε όλο τον κόσμο. Αξίζει λοιπόν όταν την δοκιμάζετε να τη γεύεστε  πραγματικά σε όλο της το μεγαλείο. Δείτε τους τρόπους για να την απολαμβάνετε όπως της αξίζει ΕΔΩ 

Rubu Chocolate, το νέο είδος σοκολάτας

Μετά τη σκούρα, τη γάλακτος και τη λευκή σοκολάτα, 80 χρόνια από την ημέρα που εμφανίστηκε η τελευταία, μια νέα άφιξη σηματοδοτεί τη ροζ εποχή της σοκολάτας. Πρόκειται για την πιο εντυπωσιακή ανακάλυψη στον χώρο μετά από 80 χρόνια και παρόλο που η κακαόμαζα -το τελικό αποτέλεσμα μετά την επεξεργασία των σπερμάτων του κακάο- είναι ροζ, η συγκεκριμένη σοκολάτα ονομάστηκε «ρουμπινί» λόγω του εξωτερικού χρώματος του οβάλ καρπού που περιέχει τα σπέρματα. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ 

Credits Ruby Chocolate: Barry Callebaut