Ο Γρηγόρης Χέλμης και ο Παναγιώτης Γανωτής μας συστήνουν μια υπερτροφή γεμάτη umami και μας εξηγούν την εξίσωση: λευκό σκόρδο – κατάλληλη θερμοκρασία – υγρασία.

Με καταγωγή από το Κατηχώρι του Πηλίου και τωρινή έδρα στην Αγία Παρασκευή Βόλου, η εταιρεία Black Garlic DownVillage μεταφράζεται σε βαθιά συνεργασία ανάμεσα σε δύο νέους με αγάπη για τη δημιουργία μιας πρωτότυπης υπερτροφής με ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό μας. Όπως μας εξηγεί ο σεφ Γρηγόρης Χέλμης, «Η ιδέα προέκυψε όταν παραδίδοντας μαθήματα σε σχολή μαγειρικής γνώρισα τον Παναγιώτη ως μαθητή μου. Το 2012, όταν έφυγε η οικογένειά του για Ολλανδία, αποφάσισε να ξεκινήσει στο Κατηχώρι μια πειραματική φάρμα στο παλιό σπίτι της γιαγιάς του με καλλιέργεια μανιταριών, πιο ιδιαίτερων λαχανικών, ωριμάνσεις σε ξίδι κ.λπ. Έτσι προέκυψε και η μεταποίηση του λευκού σκόρδου». Ο Παναγιώτης Γανωτής συμπληρώνει: «Πριν γίνω σεφ είχα σπουδάσει μηχανικός πληροφορικής και αυτοματισμού. Έτσι έχω την ευελιξία να φτιάχνω τον δικό μας εξοπλισμό. Όλα τα μηχανήματα, οι πρώτες πλακέτες που δημιουργήθηκαν για τα πειράματα ήταν από reused μηχανήματα. Καταφέραμε να φτιάξουμε ακριβώς το μηχάνημα που χρειαζόμασταν και να έχουμε ένα σταθερό ποιοτικό προϊόν, έτοιμο για σερβίρισμα ή ως εξαιρετικό συστατικό σε πληθώρα συνταγών. Μας πήρε 6 χρόνια συνεχούς έρευνας και ανάπτυξης, κυριολεκτικά μέρα νύχτα».

Από το λευκό στο μαύρο
Μετά την παραλαβή του από συγκεκριμένους παραγωγούς – συνεργάτες, το λευκό σκόρδο μπαίνει σε αυτοματοποιημένους θαλάμους τελευταίας τεχνολογίας με συγκεκριμένη θερμοκρασία (60 βαθμούς) και υγρασία για περίπου 40 μέρες, όπου καραμελώνουν πολύ αργά τα σάκχαρά του και έτσι αποκτά το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα του. Κατόπιν, μετά από μια μικρή αναμονή καθαρίζεται και τυποποιείται. Είναι μαλακό, ελαφρώς όξινο και στο στόμα διακρίνονται τόνοι από γλυκόριζα, πετιμέζι, αφήνοντας και ένα ελαφρύ άρωμα σκόρδου πίσω. Όπως τονίζει ο Γρηγόρης Χέλμης, «Η διαδικασία αυτή συμβάλλει στην αφυδάτωση του σκόρδου κατά 50% ενώ αυξάνονται κάποιοι δείκτες όσον αφορά τα θρεπτικά του συστατικά και τα αντιοξειδωτικά του. Μετατρέπεται από λιποδιαλυτό σε υδατοδιαλυτό και ο οργανισμός το μεταβολίζει και το αφομοιώνει 100%. Δεν πονούν στομάχια και δεν χάνεται η θετική επίδρασή του στην υψηλή αρτηριακή πίεση».

Εξαιρετικά νόστιμα προϊόντα
Η γκάμα της Black Garlic DownVillage είναι ιδιαίτερα εκλεκτή: το μέλι με μαύρο σκόρδο που εμπλουτίζει γευστικά διάφορα ντιπ, το «χαβιάρι», μια πιο elegant εκδοχή, και η κέτσαπ. Μέχρι στιγμής έχουν 4 βασικές «γευστικές συνεργασίες» ανάμεσά τους μία με το βολιώτικο Τυροκομείο Καρακάνας όπου το μαύρο σκόρδο εμπλουτίζει γευστικά το κασέρι του και μία με το σαλάμι του Τσιανάβα στην Καρδίτσα. Στην Ολλανδία λειτουργεί και branch της ελληνικής εταιρείας που διαχειρίζεται ο κ. Γανωτής, αφού οι πρώτες εμφανίσεις του προϊόντος έγιναν ταυτόχρονα στις 2 χώρες.

info
Κ. Βάρναλη 57, Βόλος, τηλ. 24211 02123, www.blackgarlicdv.gr
Αναζητήστε τα προϊόντα στο e-shop τους και σε deli σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη.