Τρίτης γενιάς τυροκόμος, ο Μανούσος Τσιτσιρίδης φτιάχνει κρητικά τυριά με πλούσια γεύση που τιμούν την παράδοση του νησιού και της οικογένειάς του.

Στο ορεινό χωριό Ασκύφου, στον Νομό Χανίων, η κτηνοτροφία αποτελεί τη βασική πηγή εσόδων. Εκεί ζει και η οικογένεια Τσιτσιρίδη, που αν και δεν είναι κτηνοτρόφοι οι ίδιοι, διατηρούν τυροκομείο και αξιοποιώντας το πρόβειο και κατσικίσιο γάλα των κτηνοτρόφων της περιοχής φτιάχνουν γραβιέρες, ανθότυρα, γαλομυζήθρες και στάκα με συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά.

Οικογενειακή παράδοση στην τυροκομεία
«Η ιστορία του τυροκομείου μας ξεκινάει πολλά χρόνια πριν. Εγώ ήδη από παιδί, μετά το Δημοτικό, πήγαινα στο τυροκομείο γιατί μου άρεσε να βοηθάω τον πατέρα μου στη διαδικασία της παραγωγής. Γι’ αυτό και τελειώνοντας το σχολείο πήρα την απόφαση να σπουδάσω στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και στη συνέχεια επέστρεψα στην Κρήτη για να αναλάβω, αρχικά με τη βοήθεια του πατέρα μου και από το 1994 πλέον μόνος μου», μας λέει ο κ. Μανούσος Τσιτσιρίδης, εξηγώντας μας ότι η απόφασή του να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση ήταν συνειδητή. Γι’ αυτό άλλωστε και δεν αγχώθηκε ποτέ για τις όποιες δυσκολίες συνάντησε στο ξεκίνημά του, κάτι στο οποίο συνέβαλε και το νεαρό της ηλικίας του, όπως εξομολογείται. «Η δουλειά μας δεν είναι εύκολη, απαιτεί πολλές ώρες και περιλαμβάνει πολλά βάρη. Ποτέ όμως δεν αγχωνόμουν», λέει χαρακτηριστικά.

«Σήμερα, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές συνταγές παράγω γραβιέρες, μερικές εκ των οποίων παλαιωμένες έως και 5 έτη, καθώς και γαλομυζήθρα που είναι αλοιφώδες τυρί, ανθότυρο, στάκα και το μεσογειακό που είναι σκληρό κίτρινο τυρί από πρόβειο γάλα αρωματισμένο με θυμάρι», αναφέρει. Τα τυριά παράγονται κυρίως από πρόβειο γάλα και ελάχιστο κατσικίσιο που προμηθεύεται από κτηνοτρόφους της περιοχής, με τους οποίους έχει σταθερή συνεργασία ετών. Ο ίδιος, αφού παραλάβει το γάλα, πραγματοποιεί όλη τη διαδικασία τυροκόμησης και στη συνέχεια τα τυριά μπαίνουν στον θάλαμο ωρίμασης, πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για άλλες περιοχής της Ελλάδας, αλλά και το εξωτερικό, μιας και πραγματοποιεί εξαγωγές σε Αγγλία και Γερμανία. Και μπορεί τα σημεία πώλησης να είναι αρκετά, ωστόσο η παραγωγή δεν είναι μεγάλη. «Είμαστε και θέλουμε να παραμείνουμε οικογενειακή επιχείρηση. Γι’ αυτό και τα προϊόντα μας διατίθενται αποκλειστικά σε μικρά μαγαζιά», μας λέει ο κ. Τσιτσιρίδης.

Μελλοντικά σχέδια
Ρωτώντας τον για το μυστικό της επιτυχίας που έχει κάνει τα τυριά του γνωστά, ο ίδιος αναφέρει ότι στόχος του είναι απλά να κάνει καλά και ποιοτικά τυριά. Αυτή είναι η αξία που προσπαθεί να περάσει και στον γιο του, ο οποίος επίσης σπουδάζει στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και ετοιμάζεται να γίνει η 4η γενιά της επιχείρησης. «Τώρα είναι η σειρά του γιου μου να αναλάβει και να πραγματοποιήσει τα δικά του σχέδια για το μέλλον του τυροκομείου», καταλήγει.

info
Τυροκομείο Μανούσος Τσιτσιρίδης «Το Σφακιανό», Ασκύφου Σφακίων, Χανιά, τηλ. 6977 476102.