Μια νέα έκθεση 34 σελίδων που δημοσιεύτηκε από την Sainsbury’s, μια από τις μεγαλύτερες βρετανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αποτυπώνει την πιθανή συνολική εικόνα των τροφών που θα καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση μετά από 30 έως 150 χρόνια.

Οι προβλέψεις είναι κάθε άλλο παρά ευοίωνες αλλά στηρίζονται σε μελέτες που έχουν ανά διαστήματα δημοσιευτεί, στην εξέλιξη της τεχνολογίας που αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στη διατροφική μας καθημερινότητα αλλά και στις συνολικές ανάγκες αλλαγών που έχουν προκύψει από τις συνεχείς ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον οι οποίες έχουν δυσάρεστες επιπτώσεις. Έντομα, μέδουσες, τεχνητά παρασκευασμένο κρέας σε εκτυπωτή, ενδοφλέβιες σταγόνες που θα παρέχουν όλα τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό είναι μερικά από όσα περιλαμβάνει η μελέτη.

Φαγητό φιλικό προς το περιβάλλον
Σύμφωνα με την έκθεση, οι χορτοφάγοι και οι vegans θα αυξηθούν όπως επίσης και οι flexitarians ενώ η αναζήτηση φαγητού που θα είναι πιο «φιλικό προς το περιβάλλον» -απ’ όλες τις σκοπιές- θα είναι κάτι πλέον συνήθης. Αναφέρεται επίσης ότι ο ευκολότερος τρόπος για να μειώσει ο άνθρωπος το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα είναι η αλλαγή των διατροφικών του συνηθειών όπως για παράδειγμα η μείωση του κρέατος και γενικότερα, η αποφυγή κατανάλωσης τροφών ζωικής προέλευσης. Για να συμπληρωθεί το διατροφικό κενό, η έκθεση αναφέρει ότι ιδανικές εναλλακτικές είναι προϊόντα με βάση τα μανιτάρια, το γάλα από φύκια, το χαβιάρι από φύκια και έντομα πλούσια σε πρωτεΐνη που θα βρίσκονται σε περίοπτη θέση στο ψυγείο. Επίσης, προβλέπεται ότι θα υπάρχουν εφαρμογές καταμέτρησης του καθημερινού περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος και η χρήση τους θα μοιάζει μάλλον με αυτή του σημερινού θερμιδομετρητή.

Το φαρμακείο της φύσης
Η τροφή σου το φάρμακό σου δεν λέμε; Δεν είναι κάτι νέο ο ρόλος του φαγητού στην καλή κατάσταση της υγείας λοιπόν και η έκθεση επισημαίνει ότι εντός των επόμενων πέντε ετών οι τροφές με ιαματικές ιδιότητες θα έρθουν στο προσκήνιο. Τα βιο-εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως τα «σούπερ μανιτάρια» και ο σολομός που έχει αναπτυχθεί με ειδική διατροφή, θα προσφέρουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά. Επίσης αναφέρεται ότι ειδικές δίαιτες για ηλικιωμένους θα δημιουργηθούν με σκοπό την πρόληψη της άνοιας ή της απώλειας εγκεφαλικής λειτουργίας.

Τροφές από το εργαστήριο
Αναμένεται επίσης ότι τα εργαστηριακά καλλιεργημένα τρόφιμα όπως συνθετικά κρέατα ή ψάρια αλλά και ειδικοί οδηγοί των τρόπων να φτιάχνονται στο σπίτι, θα είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας. «Το κρέας, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, θα μπορούσε να αρχίσει να γίνεται προϊόν πολυτελείας», σημειώνει η έκθεση. Οι ειδικοί λένε ότι η ανάγκη για τυποποιημένο κρέας είναι αναπόφευκτη, εξαιτίας του αυξανόμενου πληθυσμού που αναμένεται να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. Ο μέσος Ευρωπαίος καταναλώνει 80 κιλά κρέατος ετησίως, ενώ οι Βορειοαμερικανοί και οι Αυστραλοί καταναλώνουν πάνω από 110 κιλά ετησίως. Μέχρι το 2050 οι άνθρωποι θα εκτυπώσουν σε μορφή 3D το κρέας τους στο σούπερ μάρκετ. Οι πελάτες θα βλέπουν το κρέας να δημιουργείται τεχνητά από ρομπότ ενώ η μοναδική ανθρώπινη συμμετοχή θα είναι ‘στο κομμάτι του ποιοτικού ελέγχου.

Διεύρυνση του μετρητή ψαριών
Όπως συμβαίνει με τα πάντα στον πλανήτη μας αυτές τις μέρες, ο ταχέως αναπτυσσόμενος πληθυσμός απειλεί τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων σε όλο τον κόσμο. Η θαλάσσια ζωή δεν αποτελεί εξαίρεση και σύντομα όσοι τρώνε ψάρια ίσως χρειαστεί να γίνουν δημιουργικοί. Η έκθεση των Sainsbury’s λέει ότι η στροφή προς το «καλλιεργημένο κρέας» θα στρέψει τον άνθρωπο ακόμα περισσότερο προς τον ωκεανό για πιο αυθεντική πρωτεΐνη. Η απειλή της βιωσιμότητας των ωκεανών μας σύντομα θα αναγκάσει όσους αγαπούν ψάρια και θαλασσινά να στραφούν σε είδη όπως οι μέδουσες, τα φύκια, τα σκυλόψαρα, τα θαλάσσια λιοντάρια κ.ά.

Το μέλλον των τροφίμων
Μέχρι το 2169, 150 χρόνια από τώρα, είναι πιθανό ότι θα καταναλώνουμε τα βασικά μας θρεπτικά συστατικά μέσω εμφυτευμάτων, ενώ τα αυτοκόλλητα διατροφής και οι σταγόνες θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την πρόσληψη τροφής από το στόμα.

Σύμφωνα με την έκθεση, ρομποτικοί αγρότες θα δουλεύουν εντατικά στην έρημο προσπαθώντας να εξισορροπήσουν τη γη και να αντιστρέψουν την κλιματική αλλαγή. Επίσης, εμφυτεύσιμα μικροτσίπ θα παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας μας και, μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη, θα γνωρίζουν ακριβώς τι θρεπτικά συστατικά χρειαζόμαστε κάθε στιγμή.