Η απόλαυση ξεκινά από τις 12 και συνεχίζει χαλαρά ως το μεσημέρι, με τρεις ξεχωριστές συνταγές του Γιώργου Δημητρακόπουλου, που κόβονται sur mesure στα γούστα όσων βαρέθηκαν τα πολυφορεμένα pancakes και τις βάφλες.

Σύμφωνα με τους κανόνες του σωστού brunch, ξεκινάμε με αλμυρό, κλείνουμε με γλυκό, ενώ υπάρχει πάντα αυγό, γιατί σε συνδυασμό με άλλη πρωτεΐνη, όπως οι γαρίδες, δημιουργούν έναν διατροφικό συνδυασμό που μας χορταίνει.

Κέικ κανέλας
2 ΩΡΕΣ ΚΑΙ 30΄| ΕΥΚΟΛΟ | ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

Υλικά

Για το κέικ
250 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
14 γρ. μαγιά ξηρή
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
80 γρ. βούτυρο αγελάδος
700 γρ. αλεύρι τύπου φαρίνα
1 πρέζα αλάτι
2 αυγά
1 λεμόνι, το ξύσμα
αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το άνοιγμα της ζύμης
Για τη γέμιση
150 γρ. ζάχαρη καστανή
1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
100 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σκόνη
βούτυρο, για το ταψί
Για το γλάσο
100 γρ. ζάχαρη άχνη
5-10 ml χυμό λεμονιού

Διαδικασία

Κέικ: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ομογενοποιούμε με το εξάρτημα του αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το βούτυρο, το αλεύρι, το αλάτι, τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού και χτυπάμε με γάντζο σε δυνατή ταχύτητα για 8-10 λεπτά. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα – η ζύμη είναι αρκετά κολλώδης. Κατόπιν μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με έναν πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα 40×60 εκ.

Γέμιση: Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια πάστα. Απλώνουμε την πάστα σε όλη την επιφάνεια της ζύμης και τυλίγουμε σε ρολό από τη μεγάλη πλευρά. Κόβουμε το ρολό σε 16 κομμάτια και τα μεταφέρουμε σε βουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, το ένα δίπλα στο άλλο. Πιέζουμε απαλά με τα χέρια μας ώστε να έχουν όλα το ίδιο ύψος. Καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά να διπλασιαστούν σε όγκο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα και ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει το κέικ και να ψηθεί καλά.

Γλάσο: Σε ένα μπολ βάζουμε την άχνη και προσθέτουμε λίγες σταγόνες από τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη και προσθέτουμε όσο χυμό λεμονιού χρειάζεται μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο γλάσο. Απλώνουμε πάνω από το κέικ κανέλας και σερβίρουμε.

Σκοτσέζικα αυγά
50 ΛΕΠΤΑ | ΕΥΚΟΛΟ | ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

Υλικά

6 αυγά
1 κιλό χοιρινά λουκάνικα
500 γρ. κιμά χοιρινό
1 κουτ. σούπας ξίδι μπαλσάμικο
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
2 κουτ. σούπας νισεστέ
4 φύλλα φασκόμηλο φρέσκο, ψιλοκομμένο
3 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
σος ντομάτας, για το σερβίρισμα
Για το πανάρισμα
1 αυγό
1/4 φλιτζ. γάλα
1/2 φλιτζ. αλεύρι
2 φλιτζ. φρυγανιά, τριμμένη

Διαδικασία

Τοποθετούμε τα 6 αυγά σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό, τη βάζουμε στη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν για 6 λεπτά από τη στιγμή που πάρει βράση το νερό. Κρυώνουμε τα αυγά και τα ξεφλουδίζουμε.

Βγάζουμε το περίβλημα από τα λουκάνικα και τα λιώνουμε σε ένα μπολ με ένα πιρούνι για να γίνουν κιμάς. Ανακατεύουμε τον κιμά λουκάνικου, τον χοιρινό κιμά, το ξίδι, τη μουστάρδα, το νισεστέ, το φασκόμηλο και το θυμάρι μαζί με αλάτι και πιπέρι μέχρι τα υλικά μας να ομογενοποιηθούν καλά. Χωρίζουμε το μείγμα σε 6 ίσα μέρη. Σε μια μεμβράνη βάζουμε μια δόση κιμά και δημιουργούμε μια πιτούλα. Σε κάθε πιτούλα βάζουμε από ένα μαγειρεμένο αυγό και τυλίγουμε με τον κιμά για να το καλύψει τελείως. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες 5 φορές. Τοποθετούμε τις μπάλες σε ένα πιάτο και τις βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξουν.

Ρίχνουμε λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και ρυθμίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι το λάδι να κάψει. Βάζουμε το χτυπημένο αυγό με το γάλα σε ένα μπολ. Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και σε άλλο την τριμμένη φρυγανιά. Παίρνουμε κάθε μπαλίτσα και την περνάμε από το αυγό να καλυφθεί εντελώς, μετά στο αλεύρι, στη φρυγανιά, στη συνέχεια πάλι στο αυγό και ξανά στη φρυγανιά. Τηγανίζουμε στο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και ψηθεί το κρέας μέχρι μέσα, για περίπου 7 λεπτά. Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε με σος ντομάτας ή, αν θέλουμε, με γλυκόξινη σος.

Πίτα-κέικ με γαρίδες και καρύδα
1 ΩΡΑ ΚΑΙ 30΄ | ΕΥΚΟΛΟ | ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

Υλικά

Για την πίτα-κέικ
15 γρ. λιωμένο βούτυρο
250 γρ. αλεύρι ρυζιού + 1 κουτ. σούπας επιπλέον
40 γρ. καρύδα, τριμμένη
1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
7 γρ. μαγιά ξηρή
3 αυγά
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
1 κουτ. γλυκού μπούκοβο, νιφάδες
25 γρ. τζίντζερ φρέσκο, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/2 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
4 κουτ. σούπας σπορέλαιο
500 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
50 ml ξίδι κόκκινο
1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
1 κουτ. σούπας κρέμα καρύδας
450 γρ. γαρίδες, ξεφλουδισμένες,
αποφλοιωμένες, ψιλοκομμένες

Διαδικασία

Πίτα-κέικ: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι ρυζιού, την καρύδα, τη ζάχαρη, την ξηρή μαγιά και μια καλή πρέζα αλάτι. Προσθέτουμε τα αυγά και 250 ml νερό. Χτυπάμε με το εξάρτημα του αυγοδάρτη μέχρι το μείγμα μας να γίνει λείο. Καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει κατά 3 δάχτυλα από το αρχικό ύψος. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει τσιγαρίζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με τις γαρίδες για 3 λεπτά. Σβήνουμε με το ξίδι και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα. Παίρνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ χωρίς τρύπα στη μέση, την αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και την πασπαλίζουμε με το ρύζι αλευριού. Ρίχνουμε το μισό μείγμα του κέικ στη φόρμα και έπειτα προσθέτουμε τις γαρίδες καλύπτοντας με το υπόλοιπο μείγμα.

Ψήνουμε στον φούρνο για 30-35 λεπτά μέχρι η πίτα-κέικ να ψηθεί καλά και να ροδοκοκκινίσει. Αναποδογυρίζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Σερβίρουμε την πίτα ζεστή.

Δείτε επίσης: 

Κρουασάν: Πρωινό και brunch με κάτι γλυκό!

Ποιο κλασικό πιάτο πρωινού-brunch βοηθάει καλύτερα τον βραδινό ύπνο;

5 τάρτες για super καλοκαιρινό brunch