Τα μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής παρέα με ξενάγηση στις τοπικές αγορές, είναι μία από τις καλύτερες ταξιδιωτικές εμπειρίες για τους foodies, είτε ταξιδεύουν σε μία χώρα του εξωτερικού είτε βρίσκονται στην πόλη τους και θέλουν να τη γνωρίσουν με άλλο μάτι.

Στην Αθήνα, αυτή τη γαστρονομική-ταξιδιωτική εμπειρία προσφέρει το Onion Athens, που λατρεύουν οι τουρίστες και ήρθε η στιγμή να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα και οι Έλληνες, γιατί μια βόλτα μαζί τους έχει να μας μάθει πολλά. Ας ξεφυλλίσουμε ένα-ένα τα στρώματα του «κρεμμυδιού», για να το γνωρίσουμε.

Ιδρύτριες του Onion Athens είναι η Μαριέφη Τρανοπούλου και η Άννα Καρακατσάνη, που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις καριέρες τους στο digital marketing και τη διαφήμιση για να ασχοληθούν με κάτι που τις ενέπνεε πραγματικά -τη μαγειρική και τη φιλοξενία. Κάτοικοι της Αθήνας και οι δύο, αποφάσισαν να εμπλακούν εμμέσως με το κομμάτι του τουρισμού, δημιουργώντας μία υπηρεσία που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες πόλης στους τουρίστες, αλλά και σε όποιον θέλει να τις ακολουθήσει. Έτσι, πριν ακριβώς ένα χρόνο, το Μάιο του 2018, ξεκίνησε το Onion Athens. Γιατί Onion (κρεμμύδι στα ελληνικά); Γιατί όπως το κρεμμύδι έχει πολλά στρώματα, έτσι και αυτές έχουν αποφασίσει ότι θα προσφέρουν διαφορετικές υπηρεσίες και εμπειρίες, με επίκεντρο πάντα τη γαστρονομία.


H Άννα Καρακατσάνη και η Μαριέφη Τρανοπούλου, δημιουργοί του Onion Athens

Το Onion Athens λοιπόν, είναι καταρχάς ένας χώρος που προσφέρει μαθήματα μαγειρικής με βάση τις παραδοσιακές ελληνικές συνταγές και τις τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας. Η εμπειρία όμως δεν περιστρέφεται μόνο γύρω από την κατσαρόλα, αφού για όσους το επιθυμούν το μαγείρεμα συνδυάζεται με βόλτα και ξενάγηση στο κέντρο της Αθήνας και επίσκεψη στις κεντρικές αγορές της πόλης για να προμηθευτούν τα απαραίτητα υλικά. Τι πετυχαίνουν με αυτό τον τρόπο; Εκπληρώνουν πρώτα από όλα στους τουρίστες μία μεγάλη τους επιθυμία: να γνωρίσουν μία αυθεντική πλευρά της Αθήνας και να γευτούν πραγματική ελληνική κουζίνα. Πέρα από τα μαθήματα μαγειρικής και τη βόλτα στις κεντρικές αγορές, διοργανώνουν επίσης food & wine pairings και wine tastings με ελληνικά κρασιά, καθώς και private events, μιας και ο χώρος τους μπορεί να φιλοξενήσει διάφορες εκδηλώσεις, από private δείπνο μέχρι πάρτι γάμου.

Όσο για το τι μαγειρεύουν στην κουζίνα τους, κάθε ομάδα (που μπορεί να αποτελείται συνήθως από 2 έως 10 άτομα), έχει την ευκαιρία να φτιάξει κλασικό μουσακά και χωριάτικη σαλάτα, αλλά και να ανοίξουν φύλλο για τυροπιτάκια. Και στο τέλος, απολαμβάνουν γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού, για επιδόρπιο. Πιο ελληνικά δεν γίνεται!

Όπως μου εξομολογείται η Μαριέφη, δεν δηλώνουν επαγγελματίες μαγείρισσες. Θέλουν όσοι τουρίστες επισκέπτονται το Onion Athens να τις βλέπουν ως τις Αθηναίες φίλες τους, που θα τους μυήσουν στην ελληνική μαγειρική κουλτούρα, πρώτα με τη βόλτα στην αγορά για να δουν πού χτυπάει η καρδιά της πόλης και στη συνέχεια γύρω από την κουζίνα και το τραπέζι, που ερχόμαστε κοντά, συζητάμε και περνάμε καλά. Οι ίδιες άλλωστε, αντιμετωπίζουν τη γαστρονομία ως τον πυρήνα των πολιτισμών, που μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους χωρίς καν να χρειάζεται να μεσολαβήσουν τα λόγια. Για τους Έλληνες πάλι, ακόμη και για όσους είναι κάτοικοι Αθηνών, δίνουν την ευκαιρία να κάνουν κάτι εναλλακτικό, να γίνουν για λίγο τουρίστες στην πόλη τους και να δοκιμάσουν μία εμπειρία που θα τους χαλαρώσει και σίγουρα θα τους μείνει αξέχαστη.

Στόχος τους για το μέλλον πάλι, είναι να συνεχίσουν να μεγαλώνουν το Onion Athens, εντάσσοντας στη γκάμα τους νέες υπηρεσίες, ενώ θα ήθελαν το «κρεμμυδάκι» τους να μπορεί κάποια στιγμή να φυτρώσει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

info
Κολοκοτρώνη 34-36, Αθήνα, τηλ. 210 6100312, onionathens.gr