Με ιστορία 100 χρόνων στα ζυμαρικά, η οικογένεια Δαρδούμα από την Εύβοια στηρίζει τον παραδοσιακό τραχανά, συστήνοντάς μας όμως και αρκετές γευστικές καινοτομίες.

Ο τραχανάς περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ζυμαρικό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής γαστρονομίας, που συναντάμε στις κουζίνες σχεδόν κάθε γωνιάς της χώρας μας.

Για την οικογένεια Δαρδούμα η συνταγή του είναι κάτι σαν οικογενειακό κειμήλιο που περνάει από γενιά σε γενιά. Με πρώτη την προγιαγιά Μαρία, που μύησε την οικογένειά της στην παρασκευή παραδοσιακών ζυμαρικών, η τέταρτη γενιά, με εκπροσώπους της τα αδέλφια Ιωάννη και Ευάγγελο Μάλλιο, συνεχίζει την παράδοση εκεί όπου γεννήθηκε, το χωριό Βέλος της Εύβοιας.

«Η ιστορία μας ξεκινάει από την προγιαγιά μας, που έμαθε στα παιδιά της κι αυτά σε εμάς πώς να φτιάχνουμε τον τραχανά, να τον τρίβουμε στο κόσκινο και να τον απλώνουμε. Πριν από 10 χρόνια πάλι, το 2008, οι γονείς μας αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ένα παιδικό μας όνειρο, μεταφέροντας τις συνταγές και τις τεχνικές που προορίζονταν για την κουζίνα του σπιτιού μας στο δικό μας πρότυπο εργαστήριο παραγωγής παραδοσιακών ζυμαρικών».

Τα «πρόσωπα» του τραχανά
Ο ξινός και ο γλυκός τραχανάς είναι τα πιο κλασικά προϊόντα, που φυσικά δεν λείπουν από την γκάμα της οικογένειας. Δίπλα τους συναντάμε και 8 ακόμη εκδοχές, κάποιες από αυτές πολύ ιδιαίτερες, όπως ο πιστοποιημένος για βρέφη πάνω από 6 μηνών. «Ο τραχανάς για εμάς αποτελεί τη ναυαρχίδα της παραγωγής μας.

Ακολουθούμε πιστά την οικογενειακή συνταγή χρησιμοποιώντας ποιοτικές πρώτες ύλες και εφαρμόζουμε με ευλάβεια όλα τα χειροποίητα στάδια παραγωγής, όπως το τρίψιμο στο κόσκινο. Εχουμε προσθέσει και ξεχωριστές προτάσεις, όπως τραχανά καυτερό ή με τοπικά λαχανικά αυστηρά εποχικά.

Επίσης με ξινό προζύμι, αλλά και με αλεύρι dinkel ή με goji berries ή με γίδινο γάλα που είναι πιο ελαφρύς και υγιεινός.

Ολες οι συνταγέςδημιουργήθηκαν μετά από επιθυμία πελατών μας, που επιζητούσαν τροφές υψηλής διατροφικής αξίας συνδυασμένες με υπερτροφές», αναφέρουν, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν δίστασαν στιγμή να παρουσιάσουν ανατρεπτικούς τραχανάδες, γιατί για τους ίδιους δεν διαφέρουν πολύ από τους κλασικούς.

Από τις χυλοπίτες στις γκόγκλιες
Τα αδέλφια Μάλλιου παράγουν και ξηρά ζυμαρικά όπως χυλοπίτες, κριθαράκι, βίδες και καμπανούλες, όσοι όμως έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το  εργαστήριο στην Εύβοια, μπορούν να προμηθευτούν και γκόγκλιες, το παραδοσιακό ζυμαρικό από αλεύρι και νερό, στο οποίο δίνουν σχήμα σαν κοχύλι και διατίθεται φρέσκο ή κατεψυγμένο.

Οι πρώτες ύλες έρχονται από Ελληνες παραγωγούς, που επιλέγονται από τους ίδιους με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, με το αλεύρι και το σιμιγδάλι να έρχονται από την Πελοπόννησο, τα αυγά από Κύμη και το γάλα από μικρές μονάδες της Εύβοιας.

Βάζετε τα υλικά, βάζουν την τεχνική
Το εργαστήριο είναι επισκέψιμος χώρος που δίνει τη δυνατότητα σε  πελάτες, σχολεία και εκδρομείς να δουν την παραγωγή, αλλά και να
φτιάξουν τα ζυμαρικά τους. Για την ακρίβεια, οι επισκέπτες πηγαίνουν τα υλικά τους, όπως αλεύρι, αυγά και γάλα, και μέσα σε λίγες ώρες παραλαμβάνουν έτοιμα νωπά ζυμαρικά, που μπορούν να αποξηράνουν στη συνέχεια στο σπίτι τους. Πρόκειται για μια πρακτική συνηθισμένη σε πολλές περιοχές, αφού με αυτόν τον τρόπο οι νοικοκυρές νιώθουν ασφαλείς για τις πρώτες ύλες και για την τελική ποιότητα.

Info
Βέλος, Αλιβέρι, Εύβοια, τηλ.: 22230 91101 / dardoumafamily.gr.
Αναζητήστε τα προϊόντα στο εργαστήριό τους και σε παντοπωλεία σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε επίσης:
Το καρέ του τραχανά: ο κλασικός, ο εναλλακτικός, ο μοντέρνος και ο περίεργος

5 εναλλακτικοί τρόποι να απολαύσετε τον παραδοσιακό τραχανά

16 βελούδινες σούπες για τα κρύα και όχι μόνο