Η Ιταλία έχει προσφέρει πολλά στην παγκόσμια γευστική κουλτούρα, ενώ η μετανάστευση του πληθυσμού της έχει καταφέρει να μεταφέρει την ιταλική γαστρονομική κουλτούρα σε όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Ποιος δεν έχει φάει στη ζωή του έστω ένα μικρό κομμάτι πίτσα; Ποιος δεν ξέρει ότι πατρίδα των ζυμαρικών είναι η Ιταλία; Κι ακόμη, μια ατελείωτη σειρά από τυριά και αλλαντικά γεννήθηκαν στη γειτονική χώρα και κατέκτησαν το τραπέζι του κόσμου: προσούτο, παρμεζάνα, μοτσαρέλα… Κι όλα αυτά σερβιρισμένα με απλούς τρόπους και φτηνά υλικά, ό,τι παράγει, δηλαδή η Μεσόγειος: Λίγη μοτσαρέλα, μαζί με ντομάτα αρωματισμένες με λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο και φυσικά ελαιόλαδο και να, μπροστά μας ένα πιάτο χορταστικό, «χαρούμενο» και νόστιμο. Διοργανώνουμε λοιπόν ιταλικές βραδιές και απολαμβάνουμε τις ιταλικές γεύσεις σε όλο τους το μεγαλείο. Ιδού μερικές προτάσεις για φαγητό, γλυκό αλλά και ποτό.

Ιταλική πίτσα με μοτσαρέλα και βασιλικό
Μπορεί η ζύμη να σας παιδέψει λίγο στην προετοιμασία αλλά πιστέψτε μας αξίζει τον κόπο. Η ιταλική πίτσα του MasterChef Λάμπρου Βακιάρου είναι τέλεια! Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Αυθεντική καρμπονάρα
Η κλασική ιταλική καρμπονάρα φτιαγμένη όπως πρέπει! Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Πέννες αραμπιάτα
Μια κλασική, νοτιοϊταλιάνα μακαρονάδα, που χρωστά το “θυμό” της στο κόκκινο της ντομάτας και το καυτερό του πεπεροντσίνο, της μικρής, κόκκινης αψιάς πιπεριάς. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Canederli alla tirolese, αλλιώς ιταλικά γιουβαρλάκια
Κανεντέρλι αλά τιρολέζε, τα ιταλικά γιουβαρλάκια λίγο πειραγμένα, από τον master chef Πάνο Ιωαννίδη. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Ριζότο με παρμεζάνα
Ίσως η πιο κλασική συνταγή για ριζότο, που γίνεται με λίγα υλικά και σε σύντομο χρόνο. Παρά την απλότητα του, είναι τόσο γευστικό ώστε θα μπορούσε να σερβιριστεί ακόμη και σε ένα γιορτινό τραπέζι με φίλους. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Ντοματόσουπα της Τοσκάνης
Στην Τοσκάνη αγαπούν τις σούπες κάθε εποχή του χρόνου και μία από τις πιο κλασικές τους είναι η ντοματόσουπα με φασόλια. Θυμίζει κάπως τη δική μας φασολάδα, απλά με αρκετές ντομάτες. Ετοιμάστε την τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι ντομάτες είναι στα καλύτερα τους. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Foccaccia (φοκάτσια)
Δημοφιλές ιταλικό ψωμί, που πολλές φορές το μπερδεύουν με την πίτσα, αφού και αυτό είναι ένα επίσης πλατύ ψωμί. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Κλασική τιραμισού
Το τιραμισού το διάσημο ιταλικό γλυκό γίνεται εύκολα και γρήγορα σε μία συνταγή γεμάτο άρωμα να το πιεις στο ποτήρι! Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Sbagliato, η καλοκαιρινή παραλλαγή του negroni
Αναζωογωνητικό και με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ από ένα κλασικό negroni, αυτό το κοκτέιλ λέγεται ότι δημιουργήθηκε από έναν απρόσεχτο bartender που, φτιάχνοντας το δημοφιλές negroni, αντικατέστησε κατά λάθος το τζιν με αφρώδες κρασί. Αλήθεια ή μύθος, το σίγουρο πάντως είναι ότι το αφρώδες κρασί δίνει στο negroni καλοκαιρινό χαρακτήρα. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ