Στα 1.100μ. υψόμετρο, στο πιο απομακρυσμένο αλλά πανέμορφο χωριό των Ζαγοροχωρίων, η οικογένεια Τζίμα, με συμμάχους το πεντακάθαρο νερό, το παρθένο έδαφος και την επιμονή της, στέλνει ένα μήνυμα αγάπης για τον τόπο της καλλιεργώντας ένα βιολογικό προϊόν μικρής παραγωγής αλλά μεγάλης αξίας.

Άκρως οικογενειακή υπόθεση
Όλα ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο όταν ο γιος της οικογένειας Τζίμα, Θανάσης, που αγαπά το χωριό και τη γη τους -ο «επαναστάτης», όπως τον χαρακτηρίζει ο πατέρας του Δημήτρης χαριτολογώντας-, ξεσήκωσε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να καλλιεργήσουν φασόλια γίγαντες. Ένα προϊόν με μεγάλη ιστορία στην περιοχή από την εποχή, μάλιστα, του Αλή Πασά. «Η ιδέα καλλιέργειας υπήρχε από παλιά. Μέσα από αυτό το βήμα όμως θέλαμε να βοηθήσουμε και τον τόπο μας. Το χωριό είναι τελείως απομακρυσμένο και ελπίζουμε μέσα από την καλλιέργεια και προώθηση του προϊόντος να ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμά μας εξασφαλίζοντας κάποιο εισόδημα γιατί υπάρχει πρόβλημα ανεργίας στην περιοχή. Να λειτουργήσει και ως μοχλός πίεσης για να φτιαχτούν οι δρόμοι, οι υποδομές, να οδηγηθεί ο τόπος μας σε ανάπτυξη», εξηγεί ο κ. Δημήτρης Τζίμας.

Από τη σπορά στη συγκομιδή
Για τη σπορά, χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά ντόπιος σπόρος φασολιών Λάιστας, αφού πρώτα είχε γίνει πιστοποίηση για την καταλληλότητα του εδάφους των καλλιεργήσιμων εκτάσεών τους. Ιδια βαρύτητα δόθηκε και στο νερό για το πότισμα των καλλιεργειών, με αποτέλεσμα να μιλάμε για ένα βιολογικό προϊόν άριστης ποιότητας με πλούσια θρεπτική αξία. Γύρω στα τέλη Απριλίου φυτεύονται τα φασόλια που ποτίζονται με πεντακάθαρο νερό το οποίο αναβλύζει από τα 1600 μ. και η συγκομιδή γίνεται από Σεπτέμβριο και μετά. Μάλιστα, όπως μας εξηγεί ο κ. Τζίμας, η παραγωγή είναι μικρή, γύρω στα 800 κιλά, με τη φετινή να έχει εξαντληθεί και να υπάρχει μεγάλη ζήτηση για του χρόνου. Επόμενο στάδιο είναι η μεταφορά στο ιδιόκτητο ξηραντήριο όπου οι γίγαντες στεγνώνουν με πολύ φυσικό τρόπο. Καθαρίζονται με το χέρι και αξιοσημείωτο είναι ότι δεν γίνεται χρήση φαρμάκων για την αποφυγή ανάπτυξης μικροοργανισμών και εντόμων. Απλώς καταψύχονται για κάποιο διάστημα, μια άκρως αποτελεσματική και φυσική μέθοδος. Τέλος, συσκευάζονται αεροστεγώς και είναι έτοιμα προς διάθεση.

Ένα ευοίωνο μέλλον
Σε ερώτηση σχετικά με το όραμά τους, τα μελλοντικά τους σχέδια, ο κύριος Τζίμας απαντά με μεγάλη ειλικρίνεια: «Είδαμε με έκπληξη ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τους γίγαντες ακόμα και από κάποια πολύ καλά ελληνικά εστιατόρια του εξωτερικού (Βέλγιο, Γερμανία) γεγονός παρήγορο γιατί πιστεύω ότι μελλοντικά θα τονώσουν μια αγορά και μια περιοχή που έχουν ανάγκη. Βλέπουμε μέλλον στη γεωργία, με την προϋπόθεση πάντα ότι υποστηρίζεται και από το κράτος. Συνεχίζουμε και εργαζόμαστε με αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε όλοι μαζί, εγώ, η γυναίκα μου και τα παιδιά μας, ανάμεσά τους και η Κλεοπάτρα, που έχει σπουδάσει Μάρκετινγκ και βοηθά πάρα πολύ στο κομμάτι της προβολής των προϊόντων μας, ελπίζοντας πάνω από όλα το καλύτερο για τον όμορφο τόπο μας».

info
Αθανάσιος Δ. Τζίμας, Λάιστα Ζαγορίου, Ιωάννινα, τηλ.: 6987117080, laistabeans.gr