Ο σεφ Φάνης Μαϊκαντής ετοιμάζει υπέροχες καλοκαιρινές σαλάτες με φρούτα και λαχανικά σε απρόβλεπτους συνδυασμούς που μας ξαφνιάζουν και μας δροσίζουν.

Κολοκυθάκια ψητά με κρέμα φέτας & φιστίκι Αιγίνης
25 λεπτά

Υλικά για 2 άτομα
8 κολοκυθάκια μεσαία
80 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
αλάτι, μαύρο πιπέρι
100 γρ. φιστίκι Αιγίνης

Για την κρέμα φέτας
200 γρ. φέτα
50 ml γάλα φρέσκο
50 ml κρέμα γάλακτος 35%
1/2 σκελίδα σκόρδο
10 ml ε.π. ελαιόλαδο
6 κλωνάρια φύλλα μαϊντανού
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε στη μέση και μετά κυδωνάτα και τα βάζουμε σε μια μπασίνα μαζί με το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και ανακατεύουμε καλά. Τα πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και τα στρώνουμεσε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα για 20΄.

Για την κρέμα φέτας
Ενώ ψήνουμε τα κολοκύθια, σε ένα μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά της κρέμας και χτυπάμε για 1΄ (αν θέλουμε την κρέμα λίγο πιο αραιή, προσθέτουμε 10 ml γάλα ακόμη). Σερβίρουμε σε πιάτο βάζοντας την κρέμα ως βάση και από πάνω τα κολοκυθάκια. Πασπαλίζουμε με φιστίκι Αιγίνης χοντροκομμένο πάνω από τα κολοκυθάκια και ραντίζουμε με επιπλέον ελαιόλαδο.

Βλίτα τσιγαριαστά με ντομάτα, ελιές, κύμινο & απάκι κοτόπουλο
20 λεπτά

Υλικά για 2 άτομα
500 γρ. βλίτα
80 ml ε.π. ελαιόλαδο
100 γρ. απάκι κοτόπουλο
2 μικρές ντομάτες, τριμμένες
8 ντοματίνια
8 ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι
1 μικρό κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
50 ml λευκό ξηρό κρασί
1/3 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
1/3 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα βλίτα από τα χοντρά κοτσάνια. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που βράζει ρίχνουμε τα βλίτα και τα ζεματάμε για 3΄. Σουρώνουμε και κρυώνουμε λίγο τα χόρτα με νερό βρύσης. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μια σκελίδα σκόρδο σπασμένη για άρωμα και το κύμινο για 1΄. Προσθέτουμε τα βλίτα και σοτάρουμε για 2΄-3’. Κατόπιν σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα. Μαγειρεύουμε για 2΄-3΄ακόμη και, τέλος, προσθέτουμε τα ντοματίνια, τις ελιές και το απάκι κοτόπουλο σε λεπτές φέτες. Αποσύρουμε το σκεύος και σερβίρουμε αμέσως περιχύνοντας με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο.

Αλμύρα με ψητά ροδάκινα, κρίταμο και ξινομυζήθρα
20 λεπτά

Υλικά για 2 άτομα
300 γρ. αλμύρα
2 ροδάκινα
2 μικρά αγγούρια
8 φύλλα κρίταμο
1 κουτ. γλυκού σουσάμι λευκό, καβουρδισμένο
100 γρ. ξινομυζήθρα

Για το dressing
40 ml μπαλσάμικο λευκό
20 γρ. μουστάρδα απαλή
20 γρ. μέλι
110 ml ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Πλένουμε την αλμύρα, την καθαρίζουμε από τα χοντρά κοτσάνια και τη βάζουμε σε μπασίνα με το αγγουράκι κομμένο σε λεπτές ροδέλες με τη φλούδα του. Πλένουμε και κόβουμε τα ροδάκινα σε μεγάλα κυδωνάτα κομμάτια.
Ζεσταίνουμε καλά ένα σχαροτήγανο. Βάζουμε και ψήνουμε τα ροδάκινα για 2΄ από κάθε πλευρά.

Για το dressing
Προσθέτουμε σε μπλέντερ όλα τα υλικά και χτυπάμε ελαφρά. Σερβίρουμε την αλμύρα με το αγγουράκι σε πιατέλα μαζί με τα ψητά ροδάκινα, το κρίταμο και κομματάκια ξινομυζήθρας. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι, ραντίζουμε με επιπλέον ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

 

Φωτογραφίες: Studio M, Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food styling: Μ. Γεωργιάδης

 

 

Δείτε επίσης:
Κοτοσαλάτα με κινόα, αβοκάντο, ντοματίνια

Βερίκοκα: 10 αλμυρές συνταγές για να τα βάλεις στην κουζίνα

Ντιπ με κατσικίσιο τυρί και βερίκοκα