Δεν υπάρχει καλύτερος συνοδός για την μπίρα από τα λουκάνικα, ενώ οι συνταγές στις οποίες προστίθενται είναι άπειρες και η μία καλύτερη από την άλλη. Έχει τύχει και σε εσάς όμως να μην αναγνωρίζετε κάποια είδη λουκάνικων παραγωγής άλλων χωρών; Γιατί τα ελληνικά σίγουρα τα ξέρετε. Συγκεντρώσαμε λοιπόν τα πιο γνωστά, για να μην τα χάνεις ούτε στην μπιραρία ούτε μπροστά στο ψυγείο των αλλαντικών.

Ευρώπη
Η γερμανική κουζίνα έχει συνδεθεί με τα λουκάνικα, ενώ από την άλλη στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται ότι υπάρχουν 470 είδη λουκάνικων! Ας δούμε, λοιπόν, ξεχωριστά τα πιο γνωστά λουκάνικα από αυτές τις δύο χώρες, πριν προχωρήσουμε στα υπόλοιπα διάσημα λουκάνικα της Ευρώπης.

german_breakfast-575x380

Γερμανία
* Bratwurst: Χοιρινό ή βοδινό λουκάνικο που τρώγεται ψητό ή τηγανητό. Με bratwurst φτιάχνεται και το περίφημο γερμανικό street food currywurst ή αλλιώς λουκάνικο τηγανητό, σερβιρισμένο με ελαφρώς πικάντικη κέτσαπ ανακατεμένη με μπόλικο κάρι σε σκόνη και πατάτες τηγανητές.
* Nürnberger Rostbratwurst: Λουκάνικα Νυρεμβέργης δηλαδή, μικρού μεγέθους, αρωματισμένα με μαντζουράνα.
* Blutwurst: Λουκάνικα αίματος με χοιρινό ή μοσχαρίσιο αίμα, λίπος, ψωμί ή βρωμή.
* Λουκάνικα Φρανκφούρτης: Το πιο γνωστό γερμανικό λουκάνικο είναι το λουκάνικο Φρανκφούρτης, ένα χοιρινό λουκάνικο το οποίο καταναλώνεται ευρέως σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι κύριο συστατικό του χοτ ντογκ.
* Bregenwurst: Με καταγωγή από την Κάτω Σαξονία, αυτά τα χοιρινά λουκάνικα περιείχαν παλαιότερα και μυαλό αν και πλέον δεν συνηθίζεται.
* Landjäger: Ένα είδος αποξηραμένου λουκάνικου από βόειο κρέας, χοιρινό, λαρδί, ζάχαρη και μπαχαρικά.
* Weisswurst: Τα διάσημα λευκά λουκάνικα, από μοσχαρίσιο κρέας και μπέικον, που αρωματίζονται με μαϊντανό, κρεμμύδι, λεμόνι και κάρδαμο.

loukanika3

Ηνωμένο Βασίλειο
* Black Pudding ή λουκάνικο αίματος: Χοιρινά λουκάνικα που, όπως μαρτυράει και το όνομα τους, περιέχουν αίμα.
* Cumberland sausage: Μεγάλα, χοιρινά λουκάνικα, που πωλούνται συνήθως τυλιγμένα σε σπείρα.
* Gloucester Sausage: Χοιρινά λουκάνικα αρωματισμένα με φασκόμηλο.
* Lincolnshire Sausage: Χοιρινά λουκάνικα αρωματισμένα με φασκόμηλο και κάποιες φορές με θυμάρι.
* Manchester Sausage: Χοιρινά λουκάνικα αρωματισμένα με γαρίφαλο, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο και λευκό πιπέρι.
* Oxford Sausage: Λουκάνικα με χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας, αρωματισμένα με μαντζουράνα.
* Lorne: Τετράγωνα λουκάνικα από χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας, αρωματισμένα με πιπέρι.
* Tomato Sausage: Λουκάνικα με χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας, με κοκκινωπό χρώμα χάρη στην ντομάτα που περιέχουν.
* Yorkshire Sausage: Λουκάνικα αρωματισμένα με λευκό πιπέρι, καγιέν και μοσχοκάρυδο.

Διάσημα ευρωπαϊκά λουκάνικα:
* Chorizo (τσορίθο): Ισπανικό λουκάνικο με ψιλοκομμένο χοιρινό και χοιρινό λίπος, καρυκευμένο με καπνιστή πάπρικα και αλάτι. Χαρακτηρίζεται είτε πικάντικο είτε γλυκό, ανάλογα με το τύπο καπνιστής πάπρικας που έχει χρησιμοποιηθεί. Υπάρχουν εκατοντάδες ντόπιες ποικιλίες ισπανικών τσορίθο, καπνιστά ή και μη καπνιστά, τα οποία μπορεί να περιέχουν σκόρδο, βότανα και άλλα συστατικά. Το τσορίθο συνηθίζεται επίσης και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως το Μεξικό, η Αργεντική και η Κολομβία.

loukanika4

* Falukorv: Χοντρό λουκάνικο με καταγωγή από τη Σουηδία, που ξεχωρίζει από το κατακόκκινο περιτύλιγμα του, στο οποίο προστίθεται κόκκινη βαφή (συνήθως καρμίνη), ενώ στη γέμιση του περιέχει και άμυλο πατάτας.
* Kolbasz: Παστά και καπνιστά λουκάνικα Ουγγαρίας.
* Kulen: Καυτερό, χοιρινό λουκάνικο που φτιάχνεται στην Κροατία και στην Σερβία, αρωματισμένο με πάπρικα.
* Linguiça: Πορτογαλικά, καπνιστά λουκάνικα από χοιρινό κρέας, αρωματισμένα με σκόρδο και πάπρικα.

loukanika2

* Luganega (Λουγκανέγκα): Ιταλικά λουκάνικα από χοιρινό κρέας ή μίγμα χοιρινού με μοσχαρίσιο.
* Majas Hurka: Βραστά λουκάνικα Ουγγαρίας με συκώτι και ρύζι.

loukanika

* Mustamakkara: Το όνομα του σημαίνει μαύρο λουκάνικο και πρόκειται για το Φινλανδικό λουκάνικο αίματος, που συνήθως σερβίρεται με μαρμελάδα από κόκκινα μύρτιλλα.
* Πεπερόνι: Το πιο διάσημο ίσως ιταλικό λουκάνικο, με χαρακτηριστική καυτερή γεύση, που χρησιμοποιείται πολύ συχνά ως υλικό πίτσας.
* Ryynimakkara: Κλασικό Φινλανδικό λουκάνικο, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, με πλιγούρι στην γέμιση.
* Saucisson: Γαλλικό αποξηραμένο παστό λουκάνικο από χοιρινό κρέας που αρωματίζεται με κρασί. Στη Γαλλία και το Βέλγιο κυκλοφορούν και παραλλαγές τους που περιέχουν διάφορα συστατικά, όπως ξηρούς καρπούς και φρούτα.
* Siskonmakkara: Χοιρινό, φρέσκο Φινλανδικό λουκάνικο που τρώγεται βραστό σε σούπες.
* Veres Hurka: Βραστά λουκάνικα αίματος με ρύζι ή κομμάτια ψωμιού, αρωματισμένα με μαντζουράνα.

Λατινική Αμερική
* Morcilla: Αργεντίνικα χοιρινά λουκάνικα με αίμα.

loukanika1

Ασία
* Lap chong: Παραδοσιακό κινέζικο αποξηραμένο λουκάνικο από χοιρινό κρέας. Έχει γεύση σαν πεππερόνι αλλά είναι πολύ πιο γλυκό. Στην Νοτιοδυτική Κίνα τα λουκάνικα αρωματίζονται με αλάτι, κόκκινο πιπέρι και άγριο πιπέρι.
* Longanisa: Στις Φιλιππίνες υπάρχουν πολλά είδη λουκάνικων που λέγονται longanisa. Η συνταγή τους διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, για παράδειγμα η longanisa από το Βιγκάν έχει πολύ σκόρδο και δεν είναι γλυκιά ενώ η longanisa από το Λουκμπάν έχει πολύ ρίγανη και χοντρά κομμάτια λίπους.

loukanika6

* Sai Oua: Χοιρινό λουκάνικο με καταγωγή από τη βόρεια Ταϊλάνδη, αρωματισμένο με κάρι και φρέσκα βότανα.
* Sundae: Το κορεάτικο λουκάνικο αίματος, που φτιάχνεται με βράσιμο χοιρινών ή μοσχαρίσιων εντέρων γεμιστά με διάφορα συστατικά. Η πιο κοινή παραλλαγή είναι γεμιστά έντερα με αίμα χοίρου, ζυμαρικά, καρότο και κριθάρι. Πολλές φορές προστίθεται και καλαμάρι ή μπακαλιάρος στην γέμιση.

Αφρική
* Boerewors: Στην Νότια Αφρική τα παραδοσιακά λουκάνικα λέγονται Boerewors (λουκάνικο του αγρότη) και φτιάχνονται με βοδινό ,κυνήγι ή μίγμα από αρνίσιο και χοιρινό κρέας με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος. Αρωματίζονται με κόλιανδρο και ξίδι.

* Droëwors: Αποξηραμένο λουκάνικο, παρόμοιο με το Boerewors με την διαφορά ότι έχει αποξηρανθεί.

loukaniko5

* Merguez: Κόκκινο πικάντικο λουκάνικο από το Μαρόκο, την Τυνησία και την Αλγερία. Φτιάχνεται με αρνίσιο, βοδινό ή μίγμα αυτών των δύο κρεάτων. Αρωματίζεται με μία μεγάλη ποικιλία μπαχαρικών όπως σουμάκι, πάπρικα, πιπέρι καγιέν ή χαρίσα, μία πάστα από πιπεριά τσίλι που του δίνει κόκκινο χρώμα.