Το κλασικό Glogg ή mulled wine -μερικά από τα πολλά ονόματα για το ζεστό κρασί αρωματισμένο με διάφορα μπαχαρικά- δεν είναι το μόνο αλκοολούχο που τις γιορτές (κυρίως) απολαμβάνουν ζεστό στη Βρετανία και τις βόρειες χώρες. Το τζιν είναι η βάση για ζεστά αρωματικά κοκτέιλ που επίσης ταιριάζουν στο πνεύμα των ημερών.

Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της θαλπωρής, αγαπημένη σε όλες τις ηλικίες. Οι παραδόσεις σε κάθε χώρα διαφέρουν όπως και τα εδέσματα και τα ποτά. Οι περισσότεροι γνωρίζουν το κλασικό ζεστό κρασί,  τα αρώματα μπαχαρικών που αναδύει σε βάζουν στο γιορτινό πνεύμα και η ευχάριστη γεύση του διαφέρει ανάλογα με τη χώρα που το προσφέρουν. Είναι ένα από τα συνηθέστερα ποτά που σε αρκετές χώρες του βορρά- και όχι μόνο- συνδέονται παραδοσιακά με το χειμώνα και τα Χριστούγεννα ενώ πέραν του ότι έχει υπέροχη γεύση είναι εύκολο και στην ετοιμασία του. Ιδανικό για να ζεσταθείς τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια. Οι εκδοχές- και τα ονόματα- του αρωματικού κρασιού διαφοροποιούνται ανά χώρα με τα μπαχαρικά και το είδος του κρασιού που χρησιμοποιούνται να ποικίλουν. Στη Γερμανία, την Αυστρία και την Αλσατία το συναντάμε ως Glühwein, αποτελούμενο συνήθως από κόκκινο κρασί, ξυλαράκια κανέλας, γαρίφαλο, αστεροειδή γλυκάνισο, κίτρο, ζάχαρη και λοβούς βανίλιας. Ενίοτε προσθέτουν ρούμι ή λικέρ ενώ σε κάποιες περιοχές της Γερμανίας χρησιμοποιούν κρασί από φρούτα όπως μύρτιλα ή κεράσι. Υπάρχουν βέβαια και ενδιαφέρουσες εκδοχές με λευκό κρασί που δεν είναι όμως τόσο δημοφιλείς, ενώ σε σκανδιναβικές χώρες συχνά αντικαθιστούν το κρασί με χυμούς φρούτων.

Ωστόσο, το τζιν είναι μία ακόμα επιλογή που ίσως να θέλετε να δοκιμάσετε, γιατί όχι εξάλλου; Έχει ενδιαφέρουσα γεύση, ανάλογα βέβαια και με τα αρωματικά που θα επιλέξετε να το εμπλουτίσετε, και φτιάχνεται σε μόλις 10 λεπτά. Μια ωραία επιλογή είναι το ζεστό κοκτέιλ με τζιν και χυμό μήλου, είναι πιο ελαφρύ όσον αφορά το αλκοόλ και με έντονα φρουτώδη γεύση από τη μήλο. Θυμηθείτε ότι ιδανικά τα ζεστά αλκοολούχα ποτά, για να τα απολαύσετε ζεστά χωρίς να έχετε απρόοπτα, σερβίρονται σε ποτήρια ανθεκτικά στην υψηλή θερμοκρασία και φλιτζάνια με χερούλι.

Ζεστό κοκτέιλ με τζιν και χυμό βύσσινου

Υλικά
100ml τζιν
400ml χυμό βύσσινου
½ πορτοκάλι, σε φέτες
4 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο
1 ξυλαράκι κανέλας
½ κουτ. γλυκού σπόρους κόλιανδρου
1 κουτ. γλυκού μέλι
Για τη γαρνιτούρα
4 ξυλλαράκια κανέλας
4 λεπτές φέτες λεμονιού

Διαδικασία
Χωρίζουμε το τζιν σε 4 ποτήρια που αντέχουν στις πιο υψηλές θερμοκρασίες ή σε κούπες.
Ρίχνουμε το χυμό σε ένα κατσαρολάκι με τα υπόλοιπα υλικά και ζεσταίνουμε το μίγμα σιγά σιγά σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει. Ρίχνουμε το μίγμα στα ποτήρια με το τζιν σουρώνοντάς το σιγά σιγά για να αναμιχθεί όμορφα με το τζιν. Γαρνίρουμε με το λεμόνι και σερβίρουμε το κοτέιλ μας ζεστό. Φτιάχνεται και με ό,τι χυμό επιθυμείτε ενώ μπορείτε να παίξετε με διάφορους συνδυασμούς μπαχαρικών και αρωματικών. Όλα είναι θέμα γούστου.

Δείτε επίσης

Ζεστό αρωματικό κρασί: Το ποτό των Χριστουγέννων

Glogg, όπως λέμε γιορτινό ζεστό κρασί

Μάθε πώς να αξιολογείς το κρασί αλλά και μία κάβα