Στον φούρνο ή στο τηγάνι, γρήγορες, με λίγα απλά αλλά πολύ νόστιμα υλικά, οι πίτες γίνονται πρώτης τάξεως ορεκτικό για το τραπέζι του μεζέ.

Στην παράδοσή μας έχουμε πολλές πίτες: σε κάθε γωνιά της Ελλάδας βρίσκουμε φύλλα ή ζύμες σε διάφορους τύπους με αμέτρητες γεμίσεις, πλούσιες ή φτωχές, πρόχειρες ή περίτεχνες, καθημερινές ή γιορτινές, με τον κατάλογο να μοιάζει ατελείωτος. Αυτό γιατί η φιλοσοφία «έχω ένα ζυμάρι από 2 βασικά υλικά (αλεύρι και νερό) και μέσα τυλίγω ό,τι έχω διαθέσιμο» είναι απλή και στη σκέψη και στην εφαρμογή και το αποτέλεσμα χορταστικό.

Ετσι λοιπόν αυτό τον μήνα πειράζουμε και πειραματιζόμαστε με τη βασική ιδέα: αλεύρι, νερό και γέμιση. Από τις αγαπημένες μας πίτες είναι αυτές που φτιάχνονται με το ποντιακό φύλλο περέκ.

Τι είναι το περέκ
Το περέκ είναι ένα ποντιακό φύλλο το οποίο παραδοσιακά ψήνεται -ουσιαστικά αποξηραίνεται- στο σατζ, ένα στρογγυλό ανάποδο ταψί, στη θράκα του τζακιού. Μόλις ξεραθεί τυλίγεται σε καθαρά πανιά και φυλάσσεται στο ντουλάπι της κουζίνας (ή σε σακουλάκια στον πάγκο των μπακάλικων). Θα το βρείτε σε μπακάλικα με ποντιακά προϊόντα ή στις κεντρικές αγορές σε κάθε πόλη (π.χ. στη Βαρβάκειο στην Αθήνα ή το Καπάνι στη Θεσσαλονίκη).

Η ιδιαιτερότητα αυτής της πίτας είναι ότι γίνεται στο τηγάνι, είναι πολύ γρήγορη και προσαρμόζεται ανάλογα με το τι έχετε στο ψυγείο ή τι τραβάει η όρεξή σας.
Η διαδικασία είναι απλή: ενυδατώνετε τα φύλλα και μετά τα ψήνετε στο τηγάνι. Απλά σπάτε το φύλλο σε κομμάτια μεγέθους παλάμης ή μικρότερα και τα βρέχετε για 3΄΄-4΄΄ κάτω από νερό βρύσης (δεν τα μουλιάζετε σε μπολ). Εχετε ταυτόχρονα το τηγάνι στη φωτιά, καθώς μετά το βρέξιμο τα στρώνετε απευθείας στη βάση του σκεύους.

Περέκ με καβουρμά, ντομάτα, γιαούρτι & κασέρι

Υλικά για 1 τηγάνι διαμ. 23 εκ
1 φύλλο περέκ διαμ. 40-45 εκ., σε 9 κομμάτια
20 γρ. βούτυρο
80 γρ. καβουρμά (με κρέας που προτιμάτε), ψιλοκομμένο
1 μικρή ντομάτα, σε κυβάκια
60 γρ. κασέρι, σε 3 φέτες
2 καλές κουτ. σούπας γιαούρτι, στραγγιστό

Εκτέλεση
Βάζετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και, μόλις ζεσταθεί, βρέχετε τα 3 πρώτα φύλλα περέκ και τα στρώνετε στη βάση του τηγανιού έτσι ώστε το ένα να καλύπτει λίγο το άλλο και να δημιουργηθεί μία πίτα χωρίς κενά.

Απλώνετε τον μισό καβουρμά, το μισό κασέρι, το μισό γιαούρτι και τη μισή ντομάτα. Αλατίζετε  και βρέχετε  άλλα 3 φύλλα και τα στρώνετε  κατά τον ίδιο τρόπο. Απλώνετε  τα υπόλοιπα υλικά, αλατίζετε και συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο με τα τελευταία 3 φύλλα.

Δυναμώνετε τη φωτιά και βάζετε το μισό βούτυρο στα πλάγια του σκεύους για να λιώσει και να πάει κάτω από τα φύλλα. Μόλις η βάση πάρει ένα ωραίο χρώμα, με τη βοήθεια ενός πιάτου γυρίζετε το περέκ για να ψηθεί και από την άλλη. Ρίχνετε το άλλο μισό βούτυρο στα πλάγια του σκεύους. Μόλις το περέκ ροδίσει από κάτω σερβίρετε αμέσως σε πιατέλα.

Δείτε επίσης:
Το άστρο των μπαχαρικών

Λαχματζούν: Η πίτα της Ανατολής

Μαλεμπί, ζερδές και ταούκ: Κρέμας και ρυζόγαλου το ανάγνωσμα