Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες είναι οι συνταγές οι οποίες στα υλικά για τα αγαπημένα αμερικανικά chocolate chip cookies (cookies με κομμάτια σοκολάτας) δεν περιέχουν chocolate chips, δηλαδή δάκρυα σοκολάτας, τα οποία έδωσαν και το όνομά τους στη συγκεκριμένη εκδοχή cookies. Αντ’ αυτού, όλο και πιο συχνά, συναντάμε συνταγές που προτρέπουν τον υποψήφιο ζαχαροπλάστη να αντικαταστήσει την κλασική επιλογή για την παρασκευή αυτών των cookies, με ολόκληρες πλάκες σοκολάτας που θα ψιλοκόψει ο ίδιος. Και, πιο συγκεκριμένα, πλάκες σοκολάτας με λίγο πιο τσιμπημένη τιμή, για καλύτερη ποιότητα.

Υπάρχουν βέβαια καταγραφές, όπως στο βιβλίο μαγειρικής BraveTart, που υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα, η αυθεντική συνταγή περιείχε τρίμματα σοκολάτας και όχι δάκρυα. Μια συνταγή που χρονολογείται πίσω στο κάπως μακρινό 1938. Παράλληλα, σε μία από τις πιο δημοφιλείς εκδόσεις βιβλίων μαγειρικής του 2020, στο βιβλίο In The Good Book of Southern Baking, η σεφ ζαχαροπλαστικής Kelly Fields (Κέλι Φιλντς) εξηγεί γιατί πρέπει να λέμε «όχι» στα δάκρυα σοκολάτας. Εξηγεί, πως τα δάκρυα σοκολάτας είναι έτσι φτιαγμένα ώστε να διατηρούν το σχήμα τους και να μην λιώνουν στον φούρνο, κάτι που δεν θέλουμε όταν φτιάχνουμε τέτοια cookies.

Όμως, τα μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας, δεν πρέπει να έχουν εμφανή κομμάτια σοκολάτας;
Η αλήθεια είναι ότι τα δάκρυα σοκολάτας όντως δημιουργούνται διαφορετικά απ’ ό,τι οι πλάκες σοκολάτας, όμως αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Μπορεί να μην λιώνουν τελείως στον φούρνο, όμως έτσι δεν έχουμε συνηθίσει να είναι, μορφολογικά τουλάχιστον, αυτά τα μπισκότα; Με στρογγυλά κομματάκια σοκολάτας; Και γιατί δηλαδή κάθε φορά που θέλουμε να φτιάξουμε αυτό το αγαπημένο γλυκό σνακ, να πρέπει να αγοράζουμε ακριβή σοκολάτα;

Ποια είναι η απάντηση;
Η πραγματική απάντηση είναι ότι ο καθένας μπορεί να βάλει στα μπισκότα του ό,τι από τα δύο θέλει. Η κακή φήμη που έχουν αποκτήσει τα δάκρυα σοκολάτας είναι ότι αρκετές εταιρίες που τα παράγουν δεν προσθέτουν αρκετό βούτυρο κακάο στο προϊόν τους. Όταν περιέχουν 45%-50%, τότε είναι αρκετά σφιχτά και δεν λιώνουν όπως θα έπρεπε. Ενώ τους προσθέτουν και έξτρα ζάχαρη και γάλα, υλικά πιο οικονομικά από το βούτυρο κακάο. Αυτή η πρακτική τους προσδίδει υπερβολική γλύκα και μια δυσάρεστη κοκκώδη υφή.

Πλέον όμως υπάρχουν πολλές επιλογές στα δάκρυα σοκολάτας. Αν ανατρέξετε στα συστατικά τους και αναζητήσετε ο ποσοστό βούτυρο κακάο, τότε θα δείτε πως υπάρχουν και δάκρυα σοκολάτας με πιο υψηλή περιεκτικότητα, που σημαίνει ότι στο ψήσιμο θα λιώσουν μια χαρά.

Το «φαίνεσθαι» ή το «είναι»;
Τώρα που ξέρουμε ότι υπάρχουν δάκρυα σοκολάτας που αποτελούν καλή επιλογή από άποψη ποιότητας, ας περάσουμε στο θέμα εμφάνισης. Αν και το κλασικό αυτό μπισκότο μας έρχεται στο μυαλό με δάκρυα σοκολάτας από πάνω, η ρουστίκ και πιο homemade αισθητική, έχει κατακλύσει όλα τα blogs και τους λογαριασμούς στο Instagram που αφορούν στη γαστρονομία. Οπότε, είναι λογικό σε πολλούς να φαίνεται πιο ωραίο στο μάτι να έχει το μπισκότο ακανόνιστα κομμάτια σοκολάτας και να μην μοιάζει σαν να βγήκε από «μηχανή παραγωγής».

Τι να διαλέξω τελικά;
Με λίγα λόγια, μπορούμε να φτιάξουμε νόστιμα και ποιοτικά (πιο οικονομικά ή πιο ακριβά) μπισκότα είτε με δάκρυα σοκολάτας είτε ψιλοκόβοντας κάποια πλάκα σοκολάτας. Το θέμα είναι να διαλέξουμε τι ταιριάζει περισσότερο στις δικές μας προτιμήσεις. Του ουρανίσκου, των ματιών μας και… της τσέπης μας.

Δείτε επίσης:

Rita’s cookies: Ένας μπισκοτένιος παράδεισος στον Πειραιά

5 λάθη που μπορούν να καταστρέψουν τα cookies

Τα πιο απλά και νόστιμα μπισκότα της «κουταλιάς»