Το ούζο και το τσίπουρο αγαπούν τους θαλασσινούς μεζέδες. Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο για την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, όταν μαζευόμαστε με οικογένεια και φίλους; Εμείς σίγουρα όχι, γι’ αυτό και συγκεντρώσαμε 10 προτάσεις για μεζεδάκια και που ταιριάζουν πολύ με τα δύο ποτά. Μεζέδες τηγανητοί, μεζέδες κοκκινιστοί, πικάντικες γεύσεις και τουρσιά, συνθέτουν τα μεζεδάκια για το τραπέζι της ημέρας.

Ψητές πιπεριές κέρατο
Βάζουμε τις πιπεριές στον φούρνο και φτιάχνουμε έναν πικάντικο μεζέ, εξίσου νόστιμο με τη συνηθισμένη του τηγανητή εκδοχή, αλλά πιο ελαφρύ και υγιεινό.

Μύδια αχνιστά με πράσα και καυτερή πιπεριά
Τα μύδια εδώ συνδυάζονται με πράσα και καυτερή πιπεριά, δίνοντας μια πικάντικη νότα στη γεύση τους.

Μύδια σε κουρκούτι με σκορδαλιά
Μαύρα μαργαριτάρια! Αχνιστά, τηγανητά, σε σαγανάκι, με ρύζι… Τα μύδια μπορεί είναι ένα απλό και φθηνό φαγητό, αλλά η ουσία είναι μία: δεν χορταίνετε την όλο θάλασσα γεύση τους όπως κι αν τα μαγειρέψετε.

Κυδώνια με βινεγκρέτ από τσίλι, λάιμ και μαϊντανό
Τα οστρακοειδή είναι πρώτης τάξεως μεζές που κάνει άριστη παρέα σε ένα ποτηράκι ούζο ή τσίπουρο. Εδώ τα συνοδεύουμε με μια ωραία βινεγκρέτ.

Πικάντικες γαρίδες με τουρσί σε λάδι πάπρικας
Θαλασσινός μεζές για την Καθαρά Δευτέρα και γενικά την περίοδο της νηστείας, που κάνει καλή παρέα σε ούζο, τσίπουρο και λευκό κρασί.

Ψητές γαρίδες με salsa verde
H salsa verde συνοδεύει ιδανικά τις ψητές γαρίδες. Ένας απολαυστικός μεζές, ιδανικός για τα καλέσματα με παγωμένες μπύρες, δροσερά κρασιά και ουζάκι.

Χταπόδι κρασοξιδάτο
Ένας νόστιμος μεζές με χταπόδι για το τραπέζι της νηστείας και όχι μόνο. Αυτή η συνταγή είναι ιδανικά και για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Κεμπάπ θράψαλο και θράψαλα πρασοσέλινο στον φούρνο.
Δύο συνταγές ιδανικές για να συνοδεύσουν το ούζο. Συνταγές της παρέας.

Καλαμαράκια ουζάτα με αρωματικά και κάππαρη
Δεν υπάρχει πιο νόστιμος ουζομεζές από αυτά τα αρωματικά καλαμαράκια!

Chili con calamari
Του δίνουμε χάριν αστειότητας μεξικάνικο όνομα, εμπνευσμένοι από το chili con carne, αν και βασίζεται στο ιταλικό Calamare in umido από τη Σικελία.

Καλά μαγειρέματα!

 

Δείτε επίσης:

Ταχίνι: ένας διατροφικός θησαυρός στο ντουλάπι μας

Λαγάνα κλασική

9 περιοχές της Αθήνας για πικνίκ την Καθαρά Δευτέρα