Οι σούπες με λαχανικά όχι μόνο μας ζεσταίνουν τον χειμώνα αλλά ταυτόχρονα είναι αρκετά θρεπτικές και νόστιμες. Σας προτείνουμε 4 διαφορετικές σούπες με λαχανικά που βρίσκετε στα μανάβικα αυτό το διάστημα. Έξυπνα και εύκολα πιάτα για όλους όσοι δεν έχουν χρόνο για μαγειρέματα.

Σούπα με μπρόκολο και τσιγαριστές πατάτες
1 ώρα και 10΄ | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
Για τη σούπα
1 κουτ σούπας επ. ελαιόλαδο
200 γρ. λευκά μανιτάρια, σε φέτες
3 κουτ. σούπας σόγια σος
1 κεφάλι μπρόκολο, σε μπουκετάκια
2 καρότα, ψιλοκομμένα
2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 λίτρα ζωμό λαχανικών, σπιτικό
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για τις τσιγαριστές πατάτες
250 γρ. πατάτες baby, χωρίς φλούδα
2 κουτ. σούπας. ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας μιξ μυρωδικών αποξηραμένων (ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι)
αλάτι χοντρό, πιπέρι

Διαδικασία
Σούπα: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε καλά τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν για 4΄-6΄. Προσθέτουμε τη σόγια σος και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το μπρόκολο, τα καρότα, το σέλερι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σκόρδο και τον ζωμό καυτό. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν, για 25΄-30΄. Κρατάμε μερικά μπουκετάκια μπρόκολου στην άκρη για το σερβίρισμα και πολτοποιούμε τη σούπα επιτόπου με ραβδομπλέντερ ή σε δόσεις σε μπλέντερ. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και βράζουμε ξανά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για άλλα 8΄-10΄. Ανακατεύουμε ανά διαστήματα και πριν σερβίρουμε προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο. Στο μεταξύ φτιάχνουμε και τις τσιγαριστές πατάτες.
Πατάτες: Τις κόβουμε στα δύο. Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι στη φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί ελαφρά μαζί με το βούτυρο. Σοτάρουμε τις πατάτες μέχρι να ροδίσουν. Τις παραμερίζουμε και προσθέτουμε στο τηγάνι το σκόρδο, τα μυρωδικά, το αλατοπίπερο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τσιγαρίζουμε για 15΄, ανακατεύοντας συχνά. Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα ή μπολ και γαρνίρουμε με τα μανιτάρια, το μπρόκολο που κρατήσαμε και τις πατάτες.

Μινεστρόνε με κριθαράκι, σπανάκι και πέστο
50’| Εύκολο| Για 4 άτομα

Υλικά
8 κουτ.σούπας ε.π. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο πράσο
2 κλωνάρια σέλερι
2 κολοκυθάκια
2 καρότα
2 πατάτες
4 φύλλα δάφνης
100 γρ. κόκκινο ξηρό κρασί
1 κουτ. σούπας θυμάρι, φρέσκο
800 γρ. ντοματάκια κονκασέ
2 λίτρα νερό καυτό
150 γρ. κριθαράκι
100 γρ. φύλλα από σπανάκι baby
4 κουτ. σούπας πέστο βασιλικού ή μαϊντανού, από βαζάκι, έτοιμο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, το σκόρδο σε λεπτές φέτες, το πράσο, το σέλερι, το κολοκυθάκι, τα καρότα και τις πατάτες σε μικρά κυβάκια. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ζεσταίνουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 1΄. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά και σοτάρουμε για 1΄. Ρίχνουμε τα φύλλα δάφνης, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Βάζουμε το θυμάρι, τα ντοματάκια, το νερό, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30΄. Προσθέτουμε το κριθαράκι και βράζουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας. Αφαιρούμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο. Μοιράζουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα ή μπολ γαρνίροντας με το σπανάκι και 1 κουτ. σούπας πέστο της αρεσκείας μας.

Σούπα με γογγύλια
1 ώρα| Εύκολο| Για 4 άτομα

Υλικά
2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
4 μεγάλα γογγύλια, κομμένα όπως για πατάτες τηγανητές
1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
2 λίτρα ζωμό κοτόπουλου, σπιτικό ή ψυγείου
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1΄. Ρίχνουμε τα γογγύλια μαζί με το υπόλοιπο βούτυρο και την καστανή ζάχαρη. Σοτάρουμε για 5΄ ή μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε για 1΄. Προσθέτουμε τον ζωμό και τον αφήνουμε να πάρει μια βράση. Κατόπιν ρυθμίζουμε τη φωτιά στο μέτριο και βράζουμε για άλλα 15΄. Ελέγχουμε για αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα ή μπολ, πασπαλίζοντας με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό

Σούπα με σελινόριζα και κινόα
1 ώρα | Εύκολο| Για 4 άτομα

Υλικά
1/2 φλιτζ. Κινόα
2 μέτριες σελινόριζες
2 κολοκύθια
2 πατάτες
1 κρεμμύδι
1 κλωνάρι σέλερι
1/2 κ.γ. τζίντζερ, σκόνη
6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για το σερβίρισμα
1 κλωνάρι σέλερι, σε λεπτές ροδέλες
10 ντοματίνια, κομμένα στα 4
4 κ.σ. ελαιόλαδο αρωματισμένο με σκόρδο (προαιρετικά)*
1/2 κ.γ. μπούκοβο καυτερό

Διαδικασία
Βράζουμε την κινόα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τη σουρώνουμε και την αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε όλα τα λαχανικά κομμένα σε μέτρια κομμάτια -όσο γίνεται ίδιου μεγέθους- σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να τα καλύπτει και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 20΄ ή λίγο παραπάνω. Οταν είναι έτοιμα, προσθέτουμε το αλατοπίπερο, το τζίντζερ και το ελαιόλαδο και αποσύρουμε από τη φωτιά. Πολτοποιούμε όλα τα υλικά επιτόπου με ραβδομπλέντερ ή σε δόσεις στο μπλέντερ. Επαναφέρουμε τη σούπα στη φωτιά να πάρει μια τελευταία βράση. Τη μοιράζουμε σε βαθιά πιάτα ή μπολ με την κινόα στο κέντρο κάθε πιάτου. Γαρνίρουμε με λίγο σέλερι και τα ντοματίνια, ραντίζουμε με το αρωματικό ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το μπούκοβο και σερβίρουμε αμέσως.

Σημείωση: Ελαιόλαδο αρωµατισµένο µε σκόρδο θα βρείτε σε ντέλι. Εµείς βρήκαµε στο Υoleni’s, Σόλωνος 9, Αθήνα, τηλ. 212 222 3623. Μπορείτε ωστόσο να το φτιάξετε και μόνο σας. Δείτε ΕΔΩ πώς.

Styling: Κ. Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M

Δείτε επίσης
Σούπες οσπρίων ή μαγειρευτά με όσπρια; Ποιες είναι οι αγαπημένες συνταγές των αναγνωστών του Olivemagazine.gr;

Κουνουπίδι, καρότο, μήλο, πορτοκάλι, παστινάκη: Κάνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας σούπες

9 σούπες από διάφορα μέρη του κόσμου