Η λαγάνα δεν λείπει από κανένα τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Συνηθίζουμε να αγοράζουμε διαφορετικά είδη από φούρνους. Αλλά γιατί να μη δοκιμάσουμε να φτιάξουμε στο σπίτι και τη δική μας; Σας έχουμε συγκεντρώσει 4 συνταγές, για να πειραματιστείτε στην κουζίνα σας!

Λαγάνα

Υλικά
10 γρ. νωπή µαγιά
320 ml χλιαρό νερό
1 κουτ. γλύκού ζάχαρη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. σιµιγδάλι ψιλό
1 κουτ. σούπας ταχίνι
1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο ή σησαµέλαιο
10 γρ. αλάτι
250 γρ. σουσάµι

Διαδικασία
Σε ένα µπολ διαλύουµε τη µαγιά σε 50 ml από το χλιαρό νερό, προσθέτουµε τη ζάχαρη, 2 κουτ. σούπας από το αλεύρι και ανακατεύουµε. Καλύπτουµε το µπολ µε µεµβράνη και αφήνουµε σε ζεστό µέρος για 15΄ µέχρι να δηµιουργηθούν µικρές φουσκάλες στην επιφάνεια. Σε ένα µπολ κοσκινίζουµε το υπόλοιπο αλεύρι, το σιµιγδάλι, προσθέτουµε το προζύµι, το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το υπόλοιπο νερό. Ζυµώνουµε για µερικά λεπτά, µεταφέρουµε τη ζύµη σε ένα καθαρό µπολ που έχουµε αλείψει µε ελαιόλαδο, καλύπτουµε µε νωπή πετσέτα και αφήνουµε τη ζύµη σε ζεστό µέρος για 40΄. Απλώνουµε το σουσάµι σε ένα ταψί και γεµίζουµε ένα µεγάλο µπολ µε νερό. Πλάθουµε 2 λεπτές λαγάνες σε καθαρό πάγκο, τις βρέχουµε µε νερό και αµέσως τις περνάµε από το σουσάµι να καλυφθούν. Τις ακουµπάµε σε µία ή δύο λαµαρίνες και τις αφήνουµε ξανά σε ζεστό σηµείο για 10΄. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 200οC και µε τα δάχτυλά µας κάνουµε χαρακτηριστικές τρύπες σε όλη την επιφάνεια κάθε λαγάνας. Τις ψήνουµε για περίπου 30΄ ή µέχρι να πάρουν σκούρο χρώµα και να γίνουν τραγανές.

Συνταγή- Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Λαγάνα με λιαστές ντομάτες και θυμάρι

Υλικά
1 κιλό αλεύρι κίτρινο, σκληρό
500γρ. αλεύρι λευκό μαλακό + λίγο επιπλέον για το ζύμωμα
75γρ. μαγιά νωπή
100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
25γρ. αλάτι
900ml νερό
400γρ. λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες από το λάδι τους, ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, τριμμένο
σουσάμι, για το πασπάλισμα

Διαδικασία
Σε μια μεγάλη λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ ρίχνετε τα δύο άλευρα, τη μαγιά θρυμματισμένη και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό και ανακατεύετε με το χέρι με κυκλικές κινήσεις ή με τον γάντζο του μίξερ. Προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε για 10 λεπτά τουλάχιστον μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική.

Ρίχνουμε τις λιαστές ντομάτες και το θυμάρι και ζυμώνουμε με απαλές κινήσεις, όχι με ιδιαίτερη δύναμη, για να μη λιώσουν οι ντομάτες, μέχρι να ομογενοποιηθούν στη ζύμη.

Ακουμπάμε τη ζύμη σε μια λαδόκολλα, αλευρώνουμε καλά τη λεκάνη και βάζουμε ξανά εκεί τη ζύμη. Τη σκεπάζουμε καλά με χοντρές πετσέτες και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.Βγάζουμε τη ζύμη επάνω σε αλευρωμένο πάγκο και την κόβουμε σε 3 κομμάτια. Πιέζουμε με τα χέρια κάθε κομμάτι μέχρι να πλατύνει και να αποκτήσει το κλασικό σχήμα της λαγάνας.

Κάνουμε λακουβίτσες με τα δάχτυλά μας στην επιφάνειά τους και τις μεταφέρουμε σε λαμαρίνες του φούρνου στρωμένες με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε τις λαμαρίνες και αφήνετε τις λαγάνες να φουσκώσουν ξανά για περίπου 20 λεπτά.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Αλείφουμε τις λαγάνες με νερό χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και τις πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι. Τις ψήνουμε στο φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ωραίο χρώμα και να γίνουν τραγανές.

Συνταγή: Ντίνα Νικολάου- Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφία: STUDIO M

Λαγάνα ολικής άλεσης

Υλικά
350γρ. αλεύρι σταρένιο ολικής άλεσης
650γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια μαγιά
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1½ κουτ. γλυκού αλάτι
1 φλιτζανάκι του καφέ ε.π. ελαιόλαδο
3 φλιτζάνια χλιαρό νερό (περίπου)
½ φλιτζάνι σουσάμι

Διαδικασία
Προθερμαίνoυμε τον φούρνο στους 40 βαθμούς στη θέση πάνω κάτω. Βάζουμε τα δύο άλευρα σε μια λεκανίτσα, προσθέτετε τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύετε με ένα κουτάλι. Περιχύνουμε με το λάδι και τρίβουμε το αλεύρι με τα δάχτυλα.

Προσθέτουμε σταδιακά τα δυόμισι φλιτζάνια νερό ανακατεύοντας και ζυμώνοντας τα υλικά με το χέρι, μέχρι να φτιάξουμε μια ομοιογενή ζύμη ούτε πολύ σφιχτή ούτε πολύ μαλακή, που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Ενδιάμεσα προσθέτετε όσο επιπλέον νερό χρειαστεί μέχρι να επιτύχετε την επιθυμητή υφή της ζύμης.

Στο τέλος προσθέτετε τέσσερις κουταλιές της σούπας σουσάμι και συνεχίζετε το ζύμωμα για λίγο ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Χωρίζετε τη ζύμη στα δύο και στρώνετε με χαρτί ψησίματος δύο ρηχά ταψιά. Πλάθετε τα δύο κομμάτια σε φραντζόλες οβάλ και μετά με τα δάχτυλα απλώνετε τη ζύμη να πλατύνει εντελώς πάνω στο ταψί και να πάρει πάχος όσο ένα δάχτυλο. Τη βρέχετε από πάνω με νεράκι, πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι και αφήνετε τις λαγάνες στο φούρνο να φουσκώσουν για ένα μισάωρο περίπου.

Ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς ρυθμίζοντας το φούρνο στον αέρα και ψήνετε τα ταψιά μαζί ή ξεχωριστά σε δύο φάσεις, ανάλογα τις δυνατότητες του φούρνου σας.

Tips
Για να αποκτήσει τέλεια γεύση η λαγάνα σας, αντί για απλό χλιαρό νερό ένα αφέψημα γλυκάνισου.

Συνταγή: Ιωαννα Σταμούλου

Κλασική λαγάνα
Το παραδοσιακό ψωμί με το χαρακτηριστικό επίπεδο σχήμα, που δε λείπει ποτέ από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, είναι νηστίσιμο και πολύ εύκολο στην παρασκευή, γι αυτό μπορείτε να το φτιάχνετε μόνοι σας καθ’ όλη τη διάρκεια της νηστείας και όχι μόνο.

Υλικά
½ κιλό (περίπου) αλεύρι σταρένιο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1½ φλιτζάνι (περίπου) νερό χλιαρό
15γρ. μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
σουσάμι για το πασπάλισμα

Διαδικασία
Μέσα σε ένα μπολ διαλύετε τη μαγιά με τα 2/3 φλιτζανιού από το χλιαρό νερό και προσθέτετε τη ζάχαρη. Σκεπάζετε το μίγμα και το αφήνετε να φουσκώσει λίγο, για περίπου 10-15 λεπτά.

Ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι σε μεγάλη λεκάνη και κάνετε στη μέση μια λακκουβίτσα. Ρίχνετε εκεί τη διαλυμένη μαγιά και αρχίζετε να ζυμώνετε. Προσθέτετε όσο από το υπόλοιπο νερό χρειαστεί μέχρι να πάρετε μια μαλακή ζύμη. Ρυθμίζετε την ποσότητα του νερού ή του αλευριού ανάλογα με το πόσο χρειάζεται ώστε η ζύμη να γίνει ελαστική.

Αν θέλετε δύο μέτριες λαγάνες, τότε χωρίζετε τη ζύμη στα δύο. Αλευρώνετε την επιφάνεια που δουλεύετε με αρκετό αλεύρι για να μην κολλάει η ζύμη και με τον πλάστη ανοίγετε σε μακρόστενο σχήμα, πάχους περίπου 2εκ.

Στρώνετε ένα μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τοποθετείτε μέσα τη λαγάνα. Αν επιλέξετε να κάνετε δύο λαγάνες, τότε αφήνετε αρκετό χώρο μεταξύ τους για να μην κολλήσουν, αφού θα φουσκώσουν αρκετά. Αλείφετε την επιφάνειά τους με νερό και τις πασπαλίζετε με το σουσάμι. Πιέζετε τα δάχτυλά σας σε διάφορα σημεία για να κάνετε βαθουλώματα στις λαγάνες.

Σκεπάζετε τις λαγάνες με πετσέτα και αφήνετε να διπλασιαστούν σε όγκο, για περίπου 1-1½ ώρα.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Τρυπάτε την επιφάνεια της κάθε λαγάνας με πιρούνι και ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά. Μετά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 175 βαθμούς και αφήνετε να ψηθούν για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Όταν βγάλετε τις λαγάνες από το φούρνο τις ραντίζετε με λίγο νερό και τις σκεπάζετε με πετσέτα για να μαλακώσουν λίγο.

Συνταγή: Γεωργία Κοφινά- Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food Styling: Αντωνία Κατή

Δείτε επίσης:
Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Ταχίνι, το λάδι της Σαρακοστής

Ταραμάς ή αλλιώς… χαβιάρι αλά ελληνικά