Η πλούσια πίτα και η τάρτα με χειμωνιάτικες ρίζες ψήθηκαν στην εντέλεια, η πάπια έγινε τραγανή, ο σολομός τυλίχτηκε σε μυρωδικά, η χοιρινή σπάλα και το ζουμερό ρολό σιγοψήθηκαν, όλα σε συνταγές της Ντίνας Νικολάου. Τα πάντα είναι στη θέση τους… Σερβιριστείτε!

Ανάποδη τάρτα με χειμωνιάτικες ρίζες και σάλτσα τυριού
2 ώρες| Εύκολο| Για 6-8 άτομα

Υλικά
3 μεγάλα καρότα
2 μέτριες γλυκοπατάτες, χωρίς φλούδα
3 γογγύλια, χωρίς φλούδα
3 τεμ. παστινάκη, καθαρισμένα
50 γρ. βούτυρο
4 κουτ. σούπας πετιμέζι
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
2-3 κλωνάρια δεντρολίβανο, μόνο τα φυλλαράκια
1 φύλλο σφολιάτας
1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο

Για τη σάλτσα τυριού
100 γρ. τυρί κρέμα
50 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
50 γρ. Μετσοβόνε, τριμμένο
150 γρ. κρέμα γάλακτος λευκό πιπέρι

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Κόβουμε όλες τις ρίζες σε στρογγυλές φέτες πάχους 1,5 εκ. Σε ένα μπρίκι βάζουμε το βούτυρο και το πετιμέζι και τα ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αλείφουμε με το ελαιόλαδο ένα παραλληλόγραμμο ταψί διαστάσεων 26×36 εκ. Ρίχνουμε το μείγμα του πετιμεζιού και το απλώνουμε να καλύψει όλη την επιφάνεια. Σκορπίζουμε τα φύλλα του δεντρολίβανου και στη συνέχεια στρώνουμε τις φέτες των λαχανικών σε μονή στρώση σε όλο το ταψί. Σκεπάζουμε με το φύλλο σφολιάτας, σπρώχνοντας τις άκρες του να «αγκαλιάσουν» τα πλαϊνά των λαχανικών περιμετρικά του ταψιού. Αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε την πίτα για 30’-35’ μέχρι να φουσκώσει να ροδίσει η σφολιάτα. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για 5΄. Αναποδογυρίζουμε την τάρτα με προσοχή σε μια επίπεδη επιφάνεια ή σε μια ίσια πιατέλα.
Σάλτσα τυριού: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ομογενοποιηθούν. Σερβίρουμε την τάρτα κομμένη σε τετράγωνα κομμάτια περιχύνοντας με λίγη σάλτσα τυριού.

Σολομός σε κρούστα και πατάτες με βούτυρο καρύδας
45 λεπτά + 1 ώρα αναμονή | Εύκολο | Για 6-8 άτομα

Υλικά
1 φιλέτο σολομού περίπου 1,5 κιλό
2 κουτ. σούπας αλάτι θαλασσινό
2 κουτ. γλυκού σπόρους κόλιανδρου, καβουρδισμένους, σπασμένους

Για τις πατάτες
1 κιλό πατατούλες με τη φλούδα, πλυμένες, στεγνωμένες
150 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. μικρές γαριδούλες
ξύσμα από ½ + χυμό από 1 λεμόνι

Για την αρωματική κρούστα
½ ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι μυρώνια
½ ματσάκι άνηθο
1 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon
½ κουτ. γλυκού κόκκους μαύρο πιπέρι χοντροσπασμένους
ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
50 γρ. κάππαρη, ξαλμυρισμένη, στραγγισμένη
150 γρ. ψίχουλα ψωμιού • χυμό από ½ λεμόνι
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

Διαδικασία
Απλώνουμε τον σολομό σε έναν μεγάλο δίσκο και τον πασπαλίζουμε με τον κόλιανδρο και το αλάτι και από τις δύο πλευρές. Τον καλύπτουμε με μεμβράνη και τον βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Βγάζουμε από το ψυγείο, τον ξεπλένουμε με κρύο νερό και τον στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Βάζουμε τις πατατούλες σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και βράζουμε για 8΄-10΄ μέχρι να μαλακώσουν (αλλά όχι να λιώσουν). Τις στραγγίζουμε και τις κρατάμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.

Κρούστα: Πολτοποιούμε στο μούλτι τον μαϊντανό, τα μυρώνια, τον άνηθο, τη μουστάρδα, το πιπέρι, λίγο αλάτι και το ξύσμα λεμονιού. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε την κάππαρη, τα ψίχουλα, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το φιλέτο σολομού σε ένα πιρέξ με το δέρμα προς τα κάτω και καλύπτουμε με το μείγμα των μυρωδικών, σκορπίζουμε τις πατατούλες γύρω από τον σολομό και ψήνουμε στον φούρνο για 25΄. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το βούτυρο, τις γαριδούλες, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο και απλώνουμε επάνω στις πατάτες το μείγμα του βούτυρου. Ψήνουμε για 5΄ ακόμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ψηθούν οι γαριδούλες. Σερβίρουμε ραντίζοντας με χυμό λεμονιού.

Σκεπαστή πίτα με χειμωνιάτικα λαχανικά, φακές και καρύδια
1 ώρα και 15’|  Εύκολο| Για 6-8 άτομα

Υλικά
2 φύλλα ζύμης κουρού
1 αυγό

Για τη γέμιση
500 γρ. λάπαθα ή σπανάκι
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
200 γρ. φακές βρασμένες
1 μήλο, χοντροτριμμένο
2 γογγύλια, χοντροτριμμένα
100 γρ. καρύδια, χοντροσπασμένα
φύλλα από 3-4 κλωνάρια θυμάρι
10 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένα
50 γρ. ψίχουλα ψωμιού
ξύσμα από 1 λεμόνι
6-7 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, από βάζο
4 μεγάλα παντζάρια, βρασμένα, σε λεπτές φέτες
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε για 4΄-5΄ τα λάπαθα (ή το σπανάκι). Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, αλατίζουμε και σοτάρουμε για 4΄-5΄ μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και μετά από 1΄ προσθέτουμε τις βρασμένες φακές, το μήλο, τα γογγύλια και τα καρύδια. Μαγειρεύουμε για 1΄-2΄ και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Προσθέτουμε το θυμάρι, τον δυόσμο, τα ψίχουλα ψωμιού, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί τη λαμαρίνα του φούρνου και απλώνουμε επάνω το ένα φύλλο ζύμης κουρού. Στρώνουμε τα μισά λάπαθα (ή σπανάκι) σε όλη την επιφάνεια του φύλλου αφήνοντας κενό 2 εκ. από τις άκρες. Στρώνουμε τις μισές πιπεριές και τις μισές φέτες παντζαριών. Αδειάζουμε στο κέντρο το μείγμα του τηγανιού και το μοιράζουμε σε όλη την επιφάνεια. Καλύπτουμε με τις υπόλοιπες φέτες παντζαριών, τις πιπεριές και τελειώνουμε με τα υπόλοιπα λάπαθα. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο ζύμης και πιέζουμε στις άκρες για να κλείσουν καλά. Αν περισσεύει φύλλο φτιάχνουμε, αν θέλουμε, μικρά σχέδια για να στολίσουμε την πίτα. Αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε για 40΄-45΄ μέχρι να ροδίσει.

Γλασαρισμένο χοιρινό ρολό με τσάτνεϊ ανανά και σταφίδες
3 ώρες και 10’|  Εύκολο| Για 6-8 άτομα

Υλικά
1 χοιρινό ρολό από μπούτι, περίπου 2 κιλά (δεμένο με σπάγκο από τον χασάπη)
2 κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
2 κουτ. γλυκού κόκκους μαύρο πιπέρι

Για το τσάτνεϊ ανανά
400 γρ. ανανά φρέσκο (ζυγισμένο καθαρισμένο), σε μικρούς κύβους
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
2 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες
3-4 κεδροκούκουτσα
130 γρ. ζάχαρη καστανή
60 ml ξίδι από κόκκινο κρασί

Για το γλάσο
3 κουτ. σούπας μπράντι ή κονιάκ
4 κουτ. σούπας μαρμελάδα κυδώνι ή άλλη μαρμελάδα της αρεσκείας σας

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Στρώνουμε 2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο, σταυρωτά, σε ένα ταψί, φροντίζοντας να εξέχουν αρκετά από τα πλαϊνά. Απλώνουμε τις φέτες του κρεμμυδιού σε όλη την επιφάνεια και τοποθετούμε επάνω το χοιρινό ρολό. Σηκώνουμε λίγο τις άκρες των αλουμινόχαρτων και σκορπίζουμε επάνω στο ρολό τούς κόκκους πιπεριού. Κλείνουμε καλά σε σφιχτό πακέτο και ψήνουμε το κρέας για 2 ώρες. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το τσάτνεϊ.
Τσάτνεϊ: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και μαγειρεύουμε για 50΄ σε χαμηλή φωτιά μέχρι να συμπυκνωθεί.
Γλάσο: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Βγάζουμε το ρολό από τον φούρνο και το αφήνουμε για 10΄ να ξεκουραστεί. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200°C. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αλείφουμε το χοιρινό με το γλάσο με ένα πινέλο. Ψήνουμε για 20΄-30΄ μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αλείφουμε με το γλάσο 1-2 φορές επιπλέον για να δώσουμε περισσότερη γεύση και χρώμα στο κρέας. Βγάζουμε το χοιρινό από τον φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20΄ προτού το κόψουμε σε λεπτές φέτες και το σερβίρουμε με το τσάτνεϊ ανανά.

Μπουτάκια πάπιας και τραγανές πατατούλες καρέ
3 ώρες και 15΄ | Μέτρια εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
4 μπουτάκια πάπιας
6 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες
5-6 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
1 κιλό πατάτες χυμό από 1 πορτοκάλι
2 κουτ. σούπας μουστάρδα ντιζόν
τα φύλλα από 4-5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
θαλασσινό αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας τα μπουτάκια. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα τοποθετούμε στο κέντρο μιας λαδόκολλας. Σκορπίζουμε τις σκελίδες σκόρδου και τα κλωνάρια θυμαριού. Κλείνουμε καλά τη λαδόκολλα και μεταφέρουμε σε μια μικρή λαμαρίνα. Ψήνουμε στον φούρνο για 2 ώρες. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τις πατάτες.
Πατάτες: Τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε κύβους 2 εκ. Τις ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό. Αλατίζουμε καλά και βράζουμε για 5΄ (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός). Τις στραγγίζουμε και τις κρατάμε στην άκρη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκάλι, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Βγάζουμε τα μπουτάκια από τον φούρνο και αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 200°C. Ανοίγουμε τη λαδόκολλα και βγάζουμε τα μπουτάκια σε ένα πιάτο. Ρίχνουμε τα υγρά της λαδόκολλας στη λαμαρίνα, προσθέτουμε το μείγμα μουστάρδας – πορτοκαλιού και τις πατάτες και ανακατεύουμε καλά. Τις απλώνουμε και τις ψήνουμε για 20΄ μέχρι να ροδίσουν. Τοποθετούμε πάνω στις πατάτες τα μπουτάκια πάπιας και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40΄ μέχρι τα μπούτια να ροδίσουν και οι πατάτες να γίνουν τραγανές. Πασπαλίζουμε με φυλλαράκια φρέσκο θυμάρι και λίγο θαλασσινό αλάτι και σερβίρουμε αμέσως.

Συνταγές: Ντίνα Νικολάου- Φωτογραφίες: Αnt Duncan

Δείτε επίσης:
Νόστιμες λύσεις για πρωτοχρονιάτια γεύματα

Τα κυρίως πιάτα για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

5 νόστιμες σούπες για το γιορτινό τραπέζι