Οι μαντλέν είναι ένα γαλλικό γλυκάκι σχεδόν μυθικό, σημείο αναφοράς στο εμβληματικό «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» του Μαρσέλ Προυστ. Ένα γλυκό άρρηκτα συνδεδεμένο με τις αναμνήσεις και τα συναισθήματα των ηρώων του πολυσέλιδου έργου.

Υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές για τις μαντλέν, είναι μια πολύ βασική παρασκευή στη ζαχαροπλαστική που φτιάχνεται με τα συνηθισμένα υλικά που έχουμε στο ντουλάπι της κουζίνας, σχετικά εύκολα και γρήγορα.

Στη συγκεκριμένη εκδοχή αρωματίζουμε τις μαντλέν με κλημεντίνες. Μπορούμε να τις απολαύσουμε με τον πρωινό ή απογευματινό καφέ μας ενώ δεν ξεχνάμε και τα πιτσιρίκια που θα ενθουσιαστούν.

Συνταγή για μαντλέν

Υλικά για 5-6 άτομα
125 γρ. βούτυρο (συν λίγο ακόμη)
125 γρ. ζάχαρη άχνη
125 γρ. αλεύρι
2 αυγά
1⁄2 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
3 μανταρίνια, κατά προτίμηση κλημεντίνες

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 220°C και βάζουμε στη σχάρα τις φόρμες για τις μαντλέν. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μικρό σκεύος σε χαμηλή φωτιά, στύβουμε τις κλημεντίνες και τρίβουμε τις φλούδες απαλά στον λεπτό τρίφτη για να πάρουμε το ξύσμα.

Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά και ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.Χτυπάμε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ. Ρίχνουμε σιγά σιγά το βούτυρο σε κλωστή και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε το αλεύρι.

Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα ασπράδια και το αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Προσθέτουμε το ξύσμα και 3 κουταλιές της σούπας από τον χυμό μανταρινιών.

Ρίχνουμε το 1/3 της ποσότητας της μαρέγκας στο μείγμα με το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη.

Λιώνουμε λίγο βούτυρο και περνάμε με ένα πινέλο τα ειδικά φορμάκια. Γεμίζουμε τις φόρμες με τη ζύμη, αφήνοντας ένα περιθώριο 1-2 χιλιοστά. Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 200°C και ψήνουμε για 4-5 λεπτά. Χαμηλώνουμε πάλι στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 6-8 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν καλά. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε με φέτες μανταρίνι.

Να τις απολαύσετε!

Δείτε επίσης:
Κέικ πορτοκαλένιο με αρωματικό σιρόπι

Budino: Το εύκολο γλυκάκι των Ιταλών με μπισκότα και σάλτσα καραμέλας!

Τατέν, η Γαλλίδα τάρτα