Προκλητικά γλυκιά, αποτελούμενη από αφράτο σοκολατένιο παντεσπάνι στρωμένο σε επίπεδα, κεράσια και βελούδινη σαντιγί αρωματισμένη με Kirschwasser (απόσταγμα κερασιών) πασπαλισμένη με τριμμένη σοκολάτα, η τούρτα black forest είναι από τις επιλογές που έχουν αποκτήσει αμέτρητους λάτρεις εκτός των συνόρων της γενέτειράς της και δίκαια. Ανακαλύπτουμε τη μακρά ιστορία της που συνοδεύουμε με μια υπέροχη συνταγή.

H διάσημη γερμανική τούρτα έχει καταγωγή από το Μέλανα Δρυμό, περιοχή που παράγει αγριοκέρασα και το Kirsch, δύο απαραίτητα υλικά για την παρασκευή της Black Forest. Τα σενάρια για την προέλευση του ονόματός της ποικίλουν ενώ είναι αρκετοί οι ιστορικοί που αποκλείουν μια αρκετά δημοφιλή εκδοχή, αυτή που θέλει το όνομά της να προκύπτει από το παραδοσιακό κουστούμι που φορούσαν οι γυναίκες στο Μέλανα Δρυμό. Το φόρεμά τους ήταν μαύρο, όπως οι φλούδες σοκολάτας, η μπλούζα τους λευκή, όπως η κρέμα και το καπέλο τους είχε κόκκινες φούντες, όπως τα κεράσια. Στα γερμανικά το γλυκό λέγεται Schwarzwderkirschtorte, το οποίο σημαίνει «Τούρτα του Μέλανα Δρυμού με κεράσια».

Η ιστορία της Black Forest
Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η τούρτα δημιουργήθηκε προς τα τέλη του 16ου αιώνα στην περιοχή του Μέλανα Δρυμού (Der Schwarzwald στα γερμανικά) στην πολιτεία Baden-Wttemberg. Το όνομα, Schwarzwald, δίνει αίσθηση σκότους και μυστηρίου που συνδέεται με το «Waldeinsamkeit», ή αλλιώς, το αίσθημα της μοναξιάς στο δάσος. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστή για τα κεράσια που παράγει και το Kirsch ή Kirschwasser και επίσης, οι Γερμανοί έχουν ιδιαίτερη αγάπη για τη σοκολάτα. Θεωρείται ότι το γλυκό προέκυψε μετά από το ποτό.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, που αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του Cafe Schaefer, ο Josef Keller (1887-1981) είναι ο δημιουργός της τούρτας Black Forest. Ο Keller ήταν ο ζαχαροπλάστης του Cafe Ahrend (σημερινό Agner) στην περιοχή Bad Godesberg. Το 1915 δημιούργησε για πρώτη φορά ένα γλυκό, το «Schwarzwaelder Kirsch» ή «Black Forest». Μετά από τη στρατιωτική του θητεία, ο Keller άνοιξε το δικό του Cafe στο Radolfzell. Ο August Schaefer έμαθε την τέχνη της παρασκευής της αυθεντικής εκδοχής του γλυκού από τον Keller στον οποίο επίσης έδωσε μετά από αρκετά χρόνια συνεργασίας και το βιβλίο των συνταγών του που περιείχε και τη συνταγή του γλυκού. Ο γιος του, Claus Schaefer, ο τωρινός ιδιοκτήτης του Cafe Schaefer, κληρονόμησε το βιβλίο από τον πατέρα του -όπως και την αυθεντική συνταγή- και πλέον είναι ο συνεχιστής του.

Μια ακόμη εκδοχή της ιστορίας της Black Forest, προέκυψε από έρευνα του Udo Rauch, αρχειονόμου της περιοχής Tingen, σύμφωνα με την οποία ο ζαχαροπλάστης Erwin Hildenbrand, δημιούργησε την Black Forest την άνοιξη του 1930 στο Cafe Walz στην Tingen.

Δείτε μια λαχταριστή συνταγή για Black Forest ΕΔΩ