Όλα άρχισαν το 2010 όταν ο Απόστολος Πορσανίδης μετακόμισε από το Παρίσι, όπου εργαζόταν ως βιομηχανικός σχεδιαστής, στην Κέρκυρα. Εκεί αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το κτήμα του παππού του και ξεκίνησε την παραγωγή ελαιολάδου με τη βοήθεια των καλογριών του μοναστηριού της Καμαρέλας στους Αγίους Δούλους της Κέρκυρας, που έχουν το μοναδικό βιολογικά πιστοποιημένο υδραυλικό πιεστήριο στο νησί. Ας μας τα πει, όμως, ο ίδιος καλύτερα.

«Η κληρονομιά. Ο παππούς μου, ο γιατρός Καββαδίας, ένας άνθρωπος της επιστήμης και της έρευνας, ήρθε στην Κέρκυρα το 1950. Κεφαλονίτης στην καταγωγή, παντρεύτηκε μια Κερκυραία, τη Θάλεια, και αγόρασαν τη φάρμα που ζούμε και καλλιεργούμε βιολογικά σήμερα. Τότε διαπίστωσε πως αν μάζευε νωρίς τις ελιές, όπως έκαναν στη Μεσσηνία και στην Ιταλία, το λάδι ήταν ιδιαίτερα πικρό και πικάντικο. Παρατηρώντας τα φαρμακευτικά φυτά και τα βότανα, διαπίστωσε πως πολλά είναι πικρά, όπως και το λάδι του. Κατάλαβε πως η πικράδα είναι σημαντική γιατί φανερώνει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Και έτσι άρχισε να ασχολείται με τη Λιανελιά. Από τον παππού μου “κληρονόμησα” την πρώιμη συγκομιδή, την αγάπη στο πικρό, και την έμπνευση να αρχίσω το Dr. Kavvadia.

Η βιολογική γεωργία. Χρειάζεται καλή επιλογή τοποθεσίας για να μην αναγκαζόμαστε να πολεμάμε τη φύση. Εχει σίγουρα μικρότερες σοδειές, αλλά ανώτερες σε ποιότητα και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Η συγκομιδή. Αρχίζει τον Οκτώβριo και τελειώνει μέσα Νοεμβρίου. Μαζεύουμε το πρωί και ελαιοποιούμε κάθε απόγευμα. Οι ελιές μεταφέρονται στο ελαιοτριβείο σε αεριζόμενα τελάρα, και αλέθονται άμεσα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και σύντομους χρόνους.

Δυσκολίες. Οταν αρχίσαμε δεν υπήρχε απολύτως κανείς να κάνει ποιοτικό λάδι στην Κέρκυρα. Με επιμονή και σκληρή δουλειά τα καταφέραμε, και όταν ήρθαν τα βραβεία και οι διακρίσεις αρχίσαμε να αντιστρέφουμε σιγά-σιγά τη φήμη του κακού κερκυραϊκού λαδιού.

Το προϊόν. Μέσης έντασης ελαιόλαδο, φρουτώδες, πικάντικο, με νότες από αγκινάρα, αμύγδαλο, φρέσκο χόρτο, θυμάρι και κόκκινη πιπεριά.

Η συσκευασία. Παραπέμπει σε μπουκάλια παλιού φαρμακείου, ένας φόρος τιμής στον γιατρό παππού!

Χρήση. Ωμό σε σαλάτες, σε ψάρια και θαλασσινά, σε ζεστό ψωμί, πάνω σε ζεστά μαγειρευτά. Ακόμα και σε γλυκά.

Το μέλλον. Από φέτος θα έχουμε και μια δεύτερη ποικιλία, το Θιακό ή Ανωησάνα, μια σπάνια και ιδιαίτερη Ιόνια ποικιλία με σύνθετο και φρουτώδες μπουκέτο. Το μέλλον για το Dr. Kavvadia έρχεται και με τη δημιουργία ενός πολυλειτουργικού αγροκτήματος και μιας αγροτουριστικής μονάδας εδώ στη βάση μας, στου Τζάβρου».

info
Βρίσκουμε το ελαιόλαδο Dr. Kavvadia Olive Oil στην ιστοσελίδα www.drkavvadia.com και σε πολλά delicatessen διαδικτυακά και μη. Στην Κέρκυρα, στη φάρμα στον Τζάβρο και στη σαπωνοποιία Πατούνη.

Δείτε επίσης:
Η Κατερίνα και ο Κωνσταντίνος καλλιεργούν σε μια φάρμα στον Όλυμπο λουλούδια που τρώγονται!

Μια οικογένεια στη Λήμνο αναβιώνει ντόπιες ποικιλίες σπόρων αναδεικνύοντας την αξία της συμβολαιακής γεωργίας

Τα βλάχικα τυριά των αδελφών Παππά από τη Φιλιππιάδα έχουν ιστορία από το 1900