Λαχταριστά εορταστικά γλυκά που γίνονται γρήγορα και χωρίς προσπάθεια, ιδανικά για τα φιλικά καλέσματα, διά χειρός Γιώργου Δημητρακόπουλου.

Τρουφάκια με φιστικοβούτυρο
1 ώρα+ Ψύξη | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
2 κουβερτούρες των 125 γρ.
1 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
1 κουτ. σούπας ζαχαρούχο γάλα
3 κουτ. σούπας τριμμένο μπισκότο
3 κουτ. σούπας τριμμένο αμύγδαλο
2 κουτ. σούπας κονιάκ ή λικέρ
250 γρ. φιστικοβούτυρο

Για επικάλυψη
Τριμμένο μπισκότο
τριμμένο αμύγδαλο
κακάο χωρίς ζάχαρη

Διαδικασία
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί μαζί με το λάδι. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ζαχαρούχο, το μπισκότο, τα αμύγδαλα σε μορφή σκόνης, το κονιάκ και το φιστικοβούτυρο. Ανακατεύουμε για να ενωθούν τα υλικά και βάζουμε το μείγμα για 10΄στο ψυγείο. Παίρνουμε πιατάκια και βάζουμε ξεχωριστά, τριμμένο αμύγδαλο, τριμμένο μπισκότο, κακάο και κονιάκ ή λικέρ. Με το κουταλάκι του γλυκού παίρνουμε μια ποσότητα από το μείγμα, βρέχουμε τις παλάμες μας στο κονιάκ, πλάθουμε μπαλάκια και τα ρολάρουμε στο μείγμα από το μπισκότο, κακάο, ή αμύγδαλο.

Παγωτό Black Forest
1 ώρα+ κατάψυξη | Εύκολο | Για 10 άτομα

Υλικά
500 γρ. κατεψυγμένα κεράσια
125 ml κονιάκ
100 γρ. ζάχαρη άχνη
125 γρ. μαύρη σοκολάτα
25 γρ. λάδι καρύδας
800 γρ. παγωτό βανίλια
1/4 κουτ. γλυκού φυτικό λάδι και επιπλέον για τη φόρμα

Διαδικασία
Ζεσταίνουμε τα κεράσια, το κονιάκ και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή θερμοκρασία για 5΄, αφήνοντας τα κεράσια να απελευθερώσουν τους χυμούς τους. Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα κεράσια σε ένα μπολ, κρατώντας χυμό αν περισσέψει. Συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε τα υγρά για 6΄-8΄ ή μέχρι να μειωθεί και να είναι αρκετά παχύρρευστο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε όλα να κρυώσουν εντελώς. Ψιλοκόβουμε τα περισσότερα κεράσια, αφήνοντας μερικά ολόκληρα για το γαρνίρισμα. Λιώνουμε τη σοκολάτα και το λάδι καρύδας σε ένα πυρίμαχο μπολ μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα και όταν λιώσουν, αποσύρουμε και κρυώνουμε ελαφρώς. Απλώνουμε τη σοκολάτα σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και λειαίνουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Μεταφέρουμε στο ψυγείο να κρυώσει για τουλάχιστον 15΄.

Όταν η σοκολάτα μας είναι έτοιμη, τη σπάμε σε μεγάλα ακανόνιστα κομμάτια. Βγάζουμε το παγωτό από την κατάψυξη για 10΄ να μαλακώσει λίγο. Λαδώνουμε μία φόρμα κέικ και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος. Προσθέτουμε το ένα τέταρτο του παγωτού στη φόρμα κέικ και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας λειαίνουμε απαλά την επιφάνεια μέχρι να γίνει επίπεδη. Καλύπτουμε τη στρώση με το 1/3 από τα ψιλοκομμένα κεράσια και στη συνέχεια μια στρώση από τα κομμάτια σοκολάτας. Επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές με το υπόλοιπο παγωτό, κεράσια ψιλοκομμένα και σοκολάτα, τελειώνοντας με μια τελική στρώση παγωτού. Σκεπάζουμε με μια λωρίδα χαρτί ψησίματος και βάζουμε στην κατάψυξη για 4-5 ώρες. Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα του κέικ-παγωτού σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και προσεκτικά αφαιρούμε το χαρτί ψησίματος. Διακοσμούμε με τα τρίμματα σοκολάτας και τα υπόλοιπα κεράσια. Ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα κεράσι και σερβίρουμε!

Πανακότα με κορν φλέικς και ξηρούς καρπούς
1 ώρα + ψύξη | Εύκολο | Για 10 άτομα

Υλικά
140 γρ. κορν φλέικς
700 ml γάλα πλήρες
40 γρ. φιστίκια ανάλατα, ψιλοκομμένα
50 γρ. βούτυρο ανάλατο
25 γρ. μέλι ανθέων
½ κουτ. γλυκού θαλασσινό αλάτι
2 κουτ. σούπας ζελατίνη σε σκόνη
60 γρ. καστανή ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού φυτικό λάδι

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C στον αέρα. Απλώνουμε 80 γρ. κορν φλέικς σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε για 18΄-20΄ και αφήνουμε να κρυώσουν. Σε μια μεγάλη κανάτα ανακατεύουμε μέσα το γάλα, τα μισά κορν φλέικς και αφήνουμε να εμποτιστούν για 30΄. Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 140°C στον αέρα. Βάζουμε τα υπόλοιπα κορν φλέικς σε ένα μπολ, τα θρυμματίζουμε χονδροκομμένα και ανακατεύουμε με τα φιστίκια. Βάζουμε το βούτυρο και το μέλι σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Ανακατεύουμε για 5΄ ή μέχρι το μείγμα μας αρχίσει να βράζει. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το περιχύνουμε με το μείγμα κορν φλέικς και ξηρών καρπών.

Ρίχνουμε από πάνω ½ κουτ. γλυκού θαλασσινό αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε στο ταψί και ψήνουμε για 25΄, μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Το μείγμα θα γίνεται πιο τραγανό όσο κρυώνει. Μεταφέρουμε σε αεροστεγές δοχείο. Μόλις το γάλα έχει εμποτίσει τα κορν φλέικς, σουρώνουμε με 1 λεπτή σίτα σε 1 μεγάλη κατσαρόλα, πιέζοντάς τα για να βγάλουν όλο το υγρό. Τοποθετούμε τη ζελατίνη ομοιόμορφα πάνω από το γάλα. Αφήνουμε να μαλακώσει για 5΄ μέχρι η ζελατίνη να γίνει ρευστή και αρχίζει να διαλύεται.

Ζεσταίνουμε πολύ λίγο μαζί με την καστανή ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς, δεν θέλουμε να βράσει το γάλα. Συνεχίζουμε να ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι όλη η ζάχαρη και η υπόλοιπη ζελατίνη να διαλυθούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε με μια πρέζα αλάτι. Λαδώνουμε ελαφρώς το εσωτερικό από 4 μπολάκια των 150 ml. Μοιράζουμε ισομερώς την κρέμα ανάμεσα στα μπολάκια και αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες. Αναποδογυρίζουμε τις κρέμες πανακότα σε πιάτα σερβιρίσματος και ρίχνουμε από πάνω τις νιφάδες ξηρών καρπών – μελιού.

Πουτίγκα με ψωμί, βούτυρο και μαρμελάδα βερίκοκο 
1 ώρα+ 20′ | Εύκολο | Για 6 άτομα

Υλικά
8 χοντρές φέτες άσπρο ψωμί
80 γρ. βούτυρο ανάλατο, μαλακό
200 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
4 μέτρια αυγά ελευθέρας βοσκής, συν 2 επιπλέον κρόκους
50 γρ. ζάχαρη άχνη
400 ml γάλα πλήρες
200 ml κρέμα γάλακτος 35%
1/4 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
40 γρ. ζάχαρη

Διαδικασία
Αλείφουμε τη μία πλευρά κάθε φέτας ψωμιού με το βούτυρο και τη μαρμελάδα και μετά κόβουμε σε 4 ίσα τρίγωνα. Βάζουμε το ψωμί σε ένα πυρίμαχο σκεύος 2 λίτρων, στρώνοντας τα τρίγωνα ψωμιού. Ανακατεύουμε σε μια κανάτα τα αυγά και τους 2 έξτρα κρόκους, τη ζάχαρη, το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο και την κανέλα και μετά ρίχνουμε το μείγμα ομοιόμορφα στο ψωμί. Τυλίγουμε το πυρίμαχο σκεύος με μεμβράνη και μετά το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον μία ώρα στο ψυγείο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Ρίχνουμε τη ζάχαρη πάνω από την πουτίγκα και ψήνουμε για 1 ώρα ή μέχρι να δέσει η κρέμα και το ψωμί να ροδίσει.

Δείτε επίσης:
Γιορτινά γλυκά, σαν έργα τέχνης

7+7 «έξυπνα» σνακ για γιορτινά καλέσματα της τελευταίας στιγμής

3 συνταγές για αρωματική σπιτική ζεστή σοκολάτα