«Espresso με tonic; Μα τι άλλο θα επινοήσουν αυτοί του τρίτου κύματος του καφέ;», είχα αναρωτηθεί την πρώτη φορά που ο Τάσος Δεληχρήστος στο τότε ολοκαίνουριο «The Underdog» στο Θησείο μου πρόσφερε ένα δροσερό, ελαφρώς πικρό, αλλά και γλυκό ταυτόχρονα ρόφημα espresso. Όλα αυτά εν έτει 2015. Βέβαια, η ιστορία του εν λόγω ροφήματος λέγεται ότι ξεκίνησε οκτώ χρόνια νωρίτερα στο Χέλσινμποργκ της Σουηδίας. Δημιουργός του η Anna Lunell, μία εκ των ιδρυτών της αλυσίδας cafe Koppi Roasters. Παρ’ όλα αυτά, πιο γνωστό έγινε στα coffee shop της Αυστραλίας, από όπου ταξίδεψε λίγο αργότερα στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, στο Λος Άντζελες, για να κατακτήσει σχεδόν όλες τις νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ.

Τι είναι όμως το espresso tonic;
Ένα άκρως καλοκαιρινό ρόφημα, ιδανικό για τα ζεστά μεσημέρια και απογεύματα, που ισορροπεί ανάμεσα στο πικρό, στο γλυκό και το όξινο, με καταλυτική την παρουσία του καφέ. Φτιάχνεται πολύ εύκολα με τρία μόνο υλικά: πάγο, tonic και espresso. Βάζετε πρώτο τον πάγο σε ένα ποτήρι, στη συνέχεια συμπληρώνετε με tonic water (2 ή 3 μεζούρες) και μετά ρίχνετε τη μονή ή διπλή δόση του espresso – αν το θέλετε πιο έντονο. Το εφέ που κάνει ο καφές καθώς πέφτει στο ποτήρι, μιας και οι μπουρμπουλήθρες του tonic τον σπρώχνουν προς επάνω, είναι άκρως φωτογραφικό. Γι’ αυτό είναι πολύ δημοφιλής σε αναρτήσεις στα social media και ειδικά στο Instagram.

Γιατί με τόνικ;
Τι είναι αυτό που κάνει το πάντρεμα του espresso με το tonic τόσο επιτυχημένο; Σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται τα δύο κύρια χαρακτηριστικά του tonic: η κινίνη η οποία δίνει την χαρακτηριστική  πικράδα στο αναψυκτικό αλλά και η ζάχαρη. Και αν βάλουμε σε αυτή την εξίσωση και το ανθρακικό που τονίζει περισσότερο τις γεύσεις, έχουμε την απάντηση.
Ίσως πολλοί να αναρωτηθούν γιατί δεν μπορούμε να φτιάξουμε το ίδιο αναψυκτικό αναμειγνύοντας καφέ με σόδα. Η απάντηση είναι πως σε αυτή την περίπτωση θα είχαμε απλά ένα νερωμένο αποτέλεσμα, μιας και η σόδα δεν είναι τίποτα άλλο από νερό και ανθρακικό, χωρίς καμία γεύση.

Συνδυασμοί και αρμονίες
Θα πω ότι με το συγκεκριμένο ρόφημα μπορείτε να παίξετε και να πειραματιστείτε άφοβα τόσο με την επιλογή του tonic όσο και με τη γαρνιτούρα του, που μπορεί να είναι από μια λεπτή φέτα αγγούρι, μια φλοίδα από λεμόνι ή λάιμ μέχρι τριμμένο τζίντζερ. Αν είστε τολμηροί, δοκιμάστε το ακόμα και με ginger beer που δίνει ένα πιο spicy αποτέλεσμα. Θα πρέπει να προσέξετε τον καφέ που θα επιλέξετε, ώστε να έχει γλυκό προφίλ, ήπιες οξύτητες και πικράδα και να μην είναι πολύ σοκολατένιος. Θα σας πρότεινα λοιπόν κάποιον από την Αιθιοπία, τον Παναμά, την Κένυα ή την Κολομβία. Η ζάχαρη φυσικά και δεν είναι απαραίτητη. Στις ΗΠΑ, όμως, συνηθίζεται να προσθέτουν σιρόπι ζάχαρης. Τέλος, υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή όπου αντί για espresso χρησιμοποιούμε cold brew.

Δείτε επίσης:
Cold brew VS Παγωμένος καφές φίλτρου. Ποιον θα επιλέξεις;

Cold brew: Ο καφές φίλτρου στα… παγωμένα του

Lungo, affogato ή romano; Πώς τον πίνεις τον εσπρέσο;