Περίπου 931 εκατομμύρια τόνοι φαγητού ή το 17% της συνολικής ποσότητας παγκοσμίως, καταλήγει στα σκουπίδια, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP). Κύριος «ένοχος» της σπατάλης φαγητού, τα νοικοκυριά.

Τη στιγμή που σεφ, οργανισμοί και εταιρείες τροφίμων σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούν ουσιαστικές πρωτοβουλίες με στόχο τον περιορισμό της σπατάλης των τροφίμων, φαίνεται ότι ακόμη απέχουμε σημαντικά από την οριστική επίλυση του προβλήματος. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της νέας έκθεσης «Food Waste Index Report 2021», το 2019 κατέληξαν στα σκουπίδια περίπου 931 εκατομμύρια τόνοι φαγητού, αριθμός που αντιστοιχεί στο 17% της συνολικής ποσότητας τροφίμων, διαθέσιμων στους καταναλωτές παγκοσμίως. Μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσοστό της σπατάλης αναλογεί σε νοικοκυριά και ακολουθούν διάφορες υπηρεσίες τροφίμων και σε μικρότερο ποσοστό τα εστιατόρια και λοιπά καταστήματα εστίασης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εκτιμάται πως ανά κεφαλή σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας άνθρωπος πετάει στα σκουπίδια κάθε χρόνο 121 κιλά τροφίμων, με τα 74 από αυτά να προέρχονται από νοικοκυριά.

closeup of a young caucasian man throwing the leftover of a plate of chickpea stew to the trash bin

Η νέα έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση για το πέταμα αχρησιμοποίητου φαγητού στα σκουπίδια. Αποκαλύπτει ότι σχεδόν σε κάθε χώρα, ανεξαρτήτως ύψους εθνικού εισοδήματος, υπάρχει πρόβλημα σπατάλης τροφίμων. Ο κύριος «ένοχος» είναι τα νοικοκυριά που πετούν σχεδόν το 11% των συνολικά διαθέσιμων για κατανάλωση τροφίμων ή 569 εκατομμύρια τόνους και ακολουθούν οι διάφορες υπηρεσίες τροφίμων (5% ή 244 εκατομμύρια τόνοι) και τα εστιατόρια και λοιπά καταστήματα εστίασης (2% ή 118 εκατομμύρια τόνοι).

Η έρευνα τονίζει ότι έως τώρα είχε υποτιμηθεί η έκταση της σπατάλης και πως πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα, που δεν αφορά μόνο τις πλούσιες χώρες. Συγκεκριμένα, σε χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος επίσης καταλήγει στα σκουπίδια μεγάλη ποσότητα τροφίμων. Τονίζεται δε, ότι η σπατάλη τροφίμων έχει επιπτώσεις και στο περιβάλλον, καθώς περίπου το 8% – 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σχετίζονται με την τροφή που δεν καταναλώνεται.

Με περίπου 690 εκατομμύρια ανθρώπους να υποφέρουν από πείνα το 2019, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και με 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να ακολουθούν υγιεινή διατροφή, η μελέτη επισημαίνει ότι οι καταναλωτές πρέπει να μειώσουν δραστικά τη σπατάλη φαγητού, κυρίως στο σπίτι.

Δείτε επίσης:
10 κλασικά ιταλικά πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε σωστά

Φλαμκούχεν (flammkuchen): Η πίτσα της Αλσατίας

«Αperitivo»: Μια ιταλική παράδοση εμπνευσμένη από την Αρχαία Ελλάδα