Ταιριάζει το μοσχάρι με τη σοκολάτα; Για την τέχνη του foodpairing τα πιο αταίριαστα υλικά μπορούν να μας καταπλήξουν και να μας δώσουν τις πιο υπέροχες γεύσεις.

Foodpairing είναι ο όρος που ακούμε όλο και πιο συχνά τελευταία και αναφέρεται στον συνδυασμό απροσδόκητων υλικών που δημιουργούν μια αρμονία γεύσεων σε ένα πιάτο. Είναι με λίγα λόγια η τέχνη του εκάστοτε σεφ να αναμειγνύει τα υλικά, να συνδυάζει παράξενες γεύσεις και να καταλήγει σε ένα αρμονικό αποτέλεσμα.

Το μυστικό του foodpairing είναι η γνώση αλλά και η διάθεση για γευστικές δοκιμές και πειραματισμούς. Συνήθως αφορά υλικά και συνδυασμούς που δεν έχουμε συνηθίσει να τρώμε μαζί (σοκολάτα με αβοκάντο, αρακά με σμέουρα, φασολάκια με φουντούκια, κ.ά)

Ξέρετε ποιοι είναι οι πρώτοι που κάνουν foodpairing;
Οι αγαπημένοι μας μικροί εξερευνητές, τα παιδιά, είναι ανοιχτά σε κάθε είδους πειραματισμό. Έχετε βουτήξει πατάτα τηγανητή μέσα στην πορτοκαλάδα επειδή βαριόσασταν στην ταβέρνα με τους μεγάλους; Δοκιμάσατε ποτέ το αγαπημένο σας παγωτό με γαριδάκια από το σακουλάκι που ήταν ανοιχτό πάνω στο τραπέζι; Φάγατε ποτέ σε παιδικό πάρτι σοκολατένια τρουφάκια με αλμυρά πατατάκια επειδή δεν ξέρατε ποια λιχουδιά να πρωτοδιαλέξετε;

Σε πιο μεγάλες ηλικίες έχετε ακούσει εκείνες τις περίεργες ιστορίες εγκυμοσύνης στη διάρκεια της οποίας η μέλλουσα μητέρα έτρωγε σαρδέλες με φράουλες ή κολοκυθάκια τηγανητά με σαντιγί; Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης οξύνεται ιδιαίτερα η αίσθηση της όσφρησης.

Τώρα καταλαβαίνετε ακριβώς τι είναι το food pairing· είναι η διαρκής αναζήτηση νέων συνδυασμών γεύσεων που θα μπορούσαν να ταιριάζουν μεταξύ τους. Ακόμη κι αν στο πρώτο άκουσμα ο συγκεκριμένος συνδυασμός δεν ακούγεται και πολύ λαχταριστός.

Εν αρχή είναι η οσμή
Στο foodpairing πρωταρχικό ρόλο δεν παίζει το ίδιο το υλικό αλλά η οσμή του. Το ταίριασμα των υλικών αφορά ουσιαστικά την οσμή και τα αρώματά τους, όχι τη γεύση τους. Η αλήθεια είναι ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της γεύσης περνάει πρώτα μέσα από τη μυρωδιά.

Οι ειδικοί της γεύσης λοιπόν συγκεντρώθηκαν στην αίσθηση της όσφρησης, στις μυρωδικές ουσίες και στις οσμές που αναδύει το κάθε υλικό. Η αλήθεια είναι ότι ανάμεσα στα δεκάδες αρώματα που μπορεί να περιέχει μια τροφή, ο μέσος άνθρωπος δεν αναγνωρίζει παρά ελάχιστα. Μπορούμε λοιπόν, ακολουθώντας αυτή την αρχή να δημιουργήσουμε συνδυασμούς με τροφές που μοιράζονται λίγο έως πολύ τις ίδιες μυρωδικές ουσίες και είναι πολύ πιθανό να ταιριάζουν μεταξύ τους και να δίνουν ένα αρμονικό γευστικό αποτέλεσμα.

Ένας από τους πρωτοπόρους σεφ του foodpairing είναι ο Άγγλος Έστον Μπλούμενταλ (Heston Blumenthal), ο οποίος στις αρχές του 2000 δοκίμασε με ενθουσιασμό τον συνδυασμό χαβιάρι με λευκή σοκολάτα.

Ταιριάζει το αβοκάντο με τη σοκολάτα;
Σήμερα η σοκολάτα με το αβοκάντο είναι ένας συνηθισμένος συνδυασμός, ιδιαίτερα σε υγιεινά smoothie. Δεν συνέβαινε όμως το ίδιο πριν μερικά χρόνια, όταν τολμηροί σεφ ξεκίνησαν τους πειραματισμούς.

Foodpairing: αναπάντεχοι συνδυασμοί
Με κρέας: μοσχάρι με σοκολάτα
Με ψάρι: φιλέτο γλώσσας με αγκινάρες και μπέικον
Με λαχανικά: κρεμμύδια με σοκολάτα, κουνουπίδι με πούδρα κακάο, γλυκοπατάτες με μήλα και κανέλα, πράσινα φασόλια με πορτοκάλι και φουντούκια
Με φρούτα: παρμεζάνα με φράουλες, σοκολάτα με φράουλες και βασιλικό

Και μια εύκολη συνταγή για να μπείτε στο κλίμα

Μελιτζάνα με φρέσκο κατσικίσιο τυρί και ρόδι
Υλικά
3 μελιτζάνες φλάσκες
150 γρ. φρέσκο κατσικίσιο τυρί ή φρέσκο τυρί κρέμα (έχει πιο απαλή γεύση)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
1 ρόδι, τα σπόρια
1 κουτ. σούπας σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
Λίγο ε.π. ελαιόλαδο

Διαδικασία
Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και κάνουμε μικρές τομές στη σάρκα τους. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε στο φούρνος στους 200°C για 30΄-40΄. Τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Απλώνουμε πάνω σε κάθε μελιτζάνα μια πλούσια στρώση από το τυρί. Γαρνίρουμε με το ρόδι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σχοινόπρασο.

Δείτε επίσης:
5 ιδιαίτεροι γευστικοί συνδυασμοί στον κόσμο, που έγιναν λατρεία

Umami τροφές: Ξέρεις ποιες είναι και πώς να τις χρησιμοποιείς;

Σιρόπι αγαύης: Το πιο αγνό γλυκαντικό της φύσης