Η πίτα της Πρωτοχρονιάς. Έχουµε συνηθίσει τη γλυκιά της εκδοχή, όµως το έθιµο της βασιλόπιτας είναι πολύ παλιό και έρχεται από την αρχαία εορτή των Κρονίων (των ρωµαϊκών Σατουρναλίων). Το κόψιµο της βασιλόπιτας είναι από τα ελάχιστα αρχέγονα έθιµα που επιβιώνουν. Σύµφωνα µε τον καθηγητή Δηµήτρη Λουκάτο, αποτελεί εξέλιξη του λαϊκού εθίµου της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Στην αρχαιότητα υπήρχε το έθιµο του εορταστικού άρτου, τον οποίο σε µεγάλες αγροτικές γιορτές οι αρχαίοι Έλληνες πρόσφεραν στους θεούς. Σε αγροτικές περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας η πίτα είναι αλµυρή -τυρόπιτα ή κρεατόπιτα- και αντί για φλουρί µεταξύ των φύλλων της έκρυβε, π.χ., ξυλαράκια κρανιάς για την υγεία, σουσάµι για πληθώρα των αγαθών και της παραγωγής.

Δείτε περισσότερους ορισμούς και ορολογίες από το γράμμα «Β» του λεξικού κουζίνας του olivemagazine.gr ή αναζητήστε ό,τι θέλετε να μάθετε σε ολόκληρο το λεξικό μας.

Δείτε επίσης:

Τι είναι το αλλαντικό «Νούµπουλο»;

Τι σημαίνει ο όρος «Αλά Χασάπα» στη γαστρονομία;

Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες; Τι διαλέγουν οι αναγνώστες του olivemagazine.gr;