Για τον γιορτινό μπουφέ φτιάχνουμε τα πιο νόστιμα και τα πιο τραγανά λουκανικοπιτάκια γεμιστά με αποξηραμένα βερίκοκα και αρωματικό φασκόμηλο.

Τραγανά λουκανικοπιτάκια
1 ώρα | Εύκολο | 16 κομμάτια

Για τη ζύμη
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα, σε σκόνη
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και επιπλέον για το ζύμωμα
125 γρ. βούτυρο ανάλατο, παγωμένο

Για τη γεμίση
400 γρ. κιμά από λουκάνικο
5 αποξηραμένα βερίκοκα, ψιλοκομμένα
4 φύλλα φασκόμηλου, ψιλοκομμένα
1/4 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών της αρεσκείας μας
2 κουτ. σούπας τσάτνεϊ κρεμμυδιού

Για το ψήσιμο
1 αυγό, χτυπημένο
1 κουτ. γλύκου μουστάρδα

Για τη ζύμη
Βάζουμε τη σκόνη μουστάρδας, το αλεύρι και 1 πρέζα αλάτι σε ένα μπολ. Τρίβουμε από πάνω το παγωμένο βούτυρο στο χοντρό του τρίφτη και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Προσθέτουμε 75 ml πολύ παγωμένο νερό και ζυμώνουμε όλα τα υλικά με τα χέρια. Συνεχίζουμε το ζύμωμα σε 1 αλευρωμένη επιφάνεια, αλλά δεν το παρακάνουμε, θέλουμε οι ρίγες από βούτυρο να φαίνονται μέσα στη ζύμη. Τυλίγουμε με μεμβράνη κα βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Ανοίγουμε την κρύα ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, σχηματίζοντας ορθογώνιο 30×15 εκ. Διπλώνουμε στη μέση, μετά διπλώνουμε άλλη μία φορά, στρίβουμε τη ζύμη 90 μοίρες και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα διπλώματα ώστε να δημιουργηθούν πολλές στρώσεις εντός της ζύμης.Τυλίγουμε και πάλι και βάζουμε στο ψυγείο. Διατηρείται εντός ψυγείου για 2 ημέρες.

Για τη γέμιση
Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα υλικά και χρησιμοποιώντας τα χέρια μας ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα. Απλώνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια σχηματίζοντας ορθογώνιο 40×25 εκ., κόβουμε στη μέση κατά μήκος ώστε να έχουμε δύο μεγάλες λωρίδες ζύμης.Χωρίζουμε το μείγμα της γέμισης στα δύο, σχηματίζουμε μακριά λεπτά λουκάνικα. Χτυπάμε το αυγό, τη μουστάρδα, 1 πρέζα αλάτι και βάζουμε με πινέλο στην επιφάνεια της ζύμης που εξέχει. Βάζουμε από 1 λουκάνικο που σχηματίσαμε σε 1 κομμάτι ζύμης και το κλείνουμε πιέζοντας την άκρη της ζύμης με πιρούνι. Βάζουμε τα λουκανικοπιτάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, αλείφουμε λίγο ακόμα από το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε για 30 λεπτά.

Δείτε επίσης:
5 νόστιμες σούπες για το γιορτινό τραπέζι

Αυτές τις γιορτές κάνουμε το βούτυρο κλαριφιέ ή νουαζέτ και το αρωματίζουμε ποικιλοτρόπως

7 συνταγές για το γιορτινό τραπέζι με άρωμα και γεύση Γαλλίας