Δύο νέα παιδιά με λατρεία για το κακάο δημιουργούν χειροποίητες σοκολάτες from bean to bar στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Άρης Φλόκας έχει σπουδάσει σκηνοθεσία, ενώ ο Τάσος Θεοδοσιάδης κομμωτική. Ωστόσο, όταν γνώρισαν τη διαδικασία επεξεργασίας του κακάο και έμαθαν να φτιάχνουν σοκολάτες, ανακάλυψαν ότι το επαγγελματικό τους μέλλον μπορούσε να είναι διαφορετικό. Ξεκίνησαν να πειραματίζονται με το κακάο και το 2018 άνοιξαν το δικό τους εργαστήριο στο Παγκράτι. Τι τους ξεχωρίζει; Οι χειροποίητες και βιολογικές σοκολάτες τους δεν έχουν ως πρώτη ύλη μια έτοιμη κουβερτούρα, αλλά κόκκους κακάο που οι ίδιοι επεξεργάζονται.

From bean to bar
«Πριν από μερικά χρόνια, ταξιδεύοντας στη Λατινική Αμερική είδα πώς γίνεται η επεξεργασία του κακάο, από το σπόρο μέχρι την τελική μπάρα. Τελείως αυτοδίδακτος, δόθηκα με πάθος στο να μάθω όλη τη διαδικασία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, μύησα και τον φίλο και συγκάτοικό μου Τάσο Θεοδοσιάδη και μαζί ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε σοκολάτες στο σπίτι», αναφέρει ο κ. Φλόκας. Οι πρώτες σοκολάτες τους είχαν τόσο θετική ανταπόκριση από φίλους και συγγενείς ώστε αποφάσισαν να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα. «Το 2017 βρήκαμε τον χώρο που θα λειτουργούσε ως εργαστήριο στο Παγκράτι και ξεκινήσαμε την ανακαίνιση. Προτού ανοίξουμε όμως, στείλαμε δείγμα από τις σοκολάτες μας στα International Chocolate Awards και κερδίσαμε 3 βραβεία, συναγωνιζόμενοι σοκολάτες από όλο τον κόσμο, γεγονός που μας γέμισε αισιοδοξία ότι προχωράμε καλά», μας λέει.

Τι διαδικασία ακολουθούν;
«Προμηθευόμαστε κόκκους κακάο από τη Γουατεμάλα, το Περού, την Μπελίζ και τη Μαδαγασκάρη και κάνουμε μόνοι μας το καβούρδισμα, την αποφλοίωση και το άλεσμά τους, και στη συνέχεια φτιάχνουμε σοκολάτες χρησιμοποιώντας επιπλέον βούτυρο κακάο και ζάχαρη καρύδας. Σήμερα, έχουμε 11 σοκολάτες, σκέτες ή με έξτρα γεύσεις, όπως με καφέ και τσίλι, που συσκευάζουμε σε βιοδιασπώμενες συσκευασίες από φλοιό δέντρου». Στην γκάμα τους περιλαμβάνονται επίσης συσκευασμένοι καβουρδισμένοι και αποφλοιωμένοι σπόροι κακάο, κακάο σε σκόνη και ζάχαρη καρύδας.

Η σημασία του δίκαιου εμπορίου
Πέρα από τη δημιουργία μιας γευστικής σοκολάτας, ιδιαίτερη σημασία για τους δημιουργούς του Kakau Worship είναι η πρώτη ύλη τους να έπεται σε πολιτικές δίκαιου εμπορίου. Στο site τους (kakau.gr) φιλοξενούν και την έκθεση διαφάνειας (transparency report) που αναγράφει τη χρηματοοικονομική ανάλυση όλων των σταδίων παραγωγής και πώλησης του κακάο. «Είναι σημαντικό να είμαστε σίγουροι για τις καλές συνθήκες εργασίας του αγρότη που παράγει το κακάο μας», σημειώνει ο κ. Φλόκας.

Μελλοντικά σχέδια
Αεικίνητοι και δημιουργικοί, ο Άρης και ο Τάσος έχουν ξεκινήσει εξαγωγές σε Ευρώπη ενώ ψάχνουν συνεχώς νέες γεύσεις: «Τώρα ετοιμάζουμε σοκολάτα με αμύγδαλο και κακάο Μαδαγασκάρης και προσπαθούμε να περάσουμε στην παραγωγή πραλίνας με βιολογικά ελληνικά φουντούκια, αν και η παραγωγή τους είναι περιορισμένη».