Πιάτα σύγχρονα κι όμως τόσο οικεία, κάνουν το γιορτινό μας τραπέζι να ξεχωρίζει και να παίρνει άριστα σε γεύση και εμφάνιση.

Σούπα με ξινόχοντρο, αβοκάντο, μυρώνια και καβουρδισμένα πεκάν
30 λεπτά Εύκολο Για 4 άτομα

Υλικά
350 γρ. ξινόχοντρο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
100 ml λευκό κρασί
1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών
2 αβοκάντο
1 μικρή φρέσκια ντομάτα
½ λεμόνι, τον χυμό
20 γρ. βούτυρο
1 ματσάκι μυρώνια
12 πεκάν
αλάτι φρέσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζουμε τον ξινόχοντρο με λίγο χλιαρό νερό και αφήνουμε για 10΄. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο, προσθέτουμε τον ξινόχοντρο και τη σκελίδα σκόρδο και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τον ζωμό και βράζουμε για 15΄. Καθαρίζουμε το αβοκάντο και ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρά κυβάκια, το ίδιο και την ντομάτα χωρίς τα σποράκια της και τα βάζουμε μαζί σε μπολ. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Μόλις η σούπα είναι έτοιμη, τσεκάρουμε αν είναι εντάξει στο αλάτι και το πιπέρι. Ψιλοκόβουμε τα μυρώνια και τα προσθέτουμε στη σούπα στο τέλος. Κρατάμε λίγα φυλλαράκια από τα μυρώνια για το σερβίρισμα. Βάζουμε τη σούπα σε βαθύ πιάτο και στο κέντρο μια κουταλιά από τη φάρσα με το αβοκάντο. Στολίζουμε με τα φύλλα από τα μυρώνια, με καβουρδισμένα πεκάν και ραντίζουμε με ε.π. ελαιόλαδο.



Φρυγανισμένο ψωμί με ταρτάρ μανιταριών και τυρί γαλένι

20 λεπτά Εύκολο Για 4 άτομα

Υλικά
4 φέτες ψωμιού
8 μανιτάρια λευκά στρογγυλά
8 μανιτάρια καφέ στρογγυλά
8 μανιτάρια πλευρώτους
8 κάστανα, ψημένα
8 κρεμμύδια φρέσκα
120 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
2 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
100 ml λευκό κρασί
½ κουτ.γλυκού χαρουπόμελο
1/4 πορτοκαλιού, το ξύσμα
100 γρ. τυρί γαλένι
8 φουντούκια ψημένα, σπασμένα
αλάτι φρέσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια με ένα πανάκι, ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρά κυβάκια, μαζί με τα ψημένα κάστανα και το φρέσκο κρεμμύδι. Σε πλατύ τηγάνι βάζουμε 100 ml ελαιόλαδο, μια σκελίδα σκόρδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια με τα κάστανα και το θυμάρι μέχρι να πάρουν χρώμα, βάζουμε αλάτι και φρέσκο τριμμένο πιπέρι και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Όταν εξατμιστεί το κρασί, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χαρουπόμελο και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε το φρέσκο κρεμμύδι. Φρυγανίζουμε τις φέτες ψωμιού στον φούρνο ή στο σχαροτήγανο και αλείφουμε 1 κουτ. σούπας από το γαλένι και κατόπιν 3 κουτ. σούπας από τη φάρσα με τα μανιτάρια. Βάζουμε τα σπασμένα φουντούκια και ραντίζουμε με ε.π. ελαιόλαδο.

Τηγανίτες πατάτας με τσορίθο, ξινή κρέμα και μαύρο χαβιάρι
20 λεπτά Εύκολο Για 4 άτομα

Υλικά
600 γρ. πατάτες
½ κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
1 αυγό 20 ml γάλα
1 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κρεμμύδι φρέσκο
60 ml ε.π.ελαιόλαδο
10 γρ. αγελαδινό βούτυρο
4 λεπτές φέτες τσορίθο
80 γρ. ξινή κρέμα (ή γαλοτύρι)
σχοινόπρασο ψιλοκομμένο για σερβίρισμα
30 γρ. χαβιάρι μαύρο
αλάτι, πιπέρι φρέσκοτριμμένο

Διαδικασία
Σε ένα μπολ τρίβουμε τις πατάτες και το ξερό κρεμμύδι, αλατίζουμε ελαφρώς και αφήνουμε για 10΄ να βγάλουν τα υγρά τους. Στραγγίζουμε τα περιττά υγρά από το μπολ και προσθέτουμε το αυγό, το γάλα, το μπεϊκιν πάουντερ, το φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, φρέσκο τριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σε ένα τηγάνι βάζουμε 30 ml ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και με μια κουτάλα παίρνουμε από το μείγμα της πατάτας και το βάζουμε κουταλιά- κουταλιά μέχρι να σχηματίσει το σχήμα της τηγανίτας στο τηγάνι. Τηγανίζουμε για 4΄ από κάθε πλευρά. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε σε μικρό πιατάκι την κάθε τηγανίτα με μία φέτα τσορίθο, την ξινή κρέμα, ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και το χαβιάρι. Ραντίζουμε με ε.π. ελαιόλαδο.

Οσομπούκο στη γάστρα με εσπεριδοειδή και πουρέ πατάτας με εστραγκόν
3 ώρες• Εύκολο• Για 4 άτομα

Υλικά
4 κομμάτια οσομπούκο μοσχαρίσιο (1,5 κιλό περίπου – ζητάμε από τον κρεοπώλη να τα δέσει με έναν σπάγκο για να μην ανοίξουν στο μαγείρεμα)
200 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας αλεύρι Για Όλες τις Χρήσεις
100 γρ. κρεμμύδι ξερό
2 στικ σέλερι χωρίς φύλλα
2 καρότα
2 σκελίδες σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
150 ml λευκό κρασί
1 γκρέιπφρουτ, τον χυμό
1 λεμόνι, τον χυμό
1 πορτοκάλι, τον χυμό
700 ml ζωμό βοδινού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον πουρέ
1 κιλό πατάτες
250 γρ. βούτυρο αγελάδας
100 γρ. γάλα
150 γρ. κρέμα γάλακτος
2 κλωναράκια φρέσκο εστραγκόν ή 1 κουτ. σούπας ξερό
10 ml ε.π. ελαιόλαδο, για το σερβίρισμα
1 κουτ. γλυκού αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το μισό ελαιόλαδο, αλευρώνουμε το οσομπούκο και τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Σοτάρουμε τα πρώτα 2 κομμάτια του κρέατος και από τις δύο πλευρές και τα βγάζουμε από την κατσαρόλα. Πετάμε το καμένο λίπος και προσθέτουμε πάλι στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα άλλα 2 κομμάτια. Αφαιρούμε ξανά και προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σέλερι, τα καρότα, το σκόρδο, τη δάφνη και σοτάρουμε για 3΄. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον χυμό από τα εσπεριδοειδή και τον ζωμό. Βάζουμε όλα τα υλικά στη γάστρα και προσθέτουμε το κρέας. Αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε και ψήνουμε στον φούρνο στους 150°C για 2,5 ώρες. Πουρές: Με ένα καθαρό σφουγγάρι καθαρίζουμε τις πατάτες από το χώμα χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε. Σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό βάζουμε τις πατάτες και βράζουμε για 50΄-60΄ (ελέγχουμε με ένα μαχαίρι αν έχουν μαλακώσει), τις σουρώνουμε, τις ξεφλουδίζουμε με ένα μαχαιράκι και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με το βούτυρο. Περνάμε τις πατάτες από τον μύλο για πουρέ (αν βάλουμε στο μπλέντερ θα τσιχλώσει). Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το γάλα που το έχουμε κάνει χλιαρό, την κρέμα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα όλα τα υλικά του πουρέ να αφρατέψουν. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το εστραγκόν.
Ανοίγουμε τη γάστρα στο τέλος του ψησίματος και σουρώνουμε τον ζωμό από το οσομπούκο σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε 5΄ να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε σε ένα μεγάλο πιάτο τον πουρέ μαζί με το οσομπούκο, φύλλα από φρέσκο εστραγκόν και ραντίζουμε με ε.π. ελαιόλαδο.

Αμυγδαλοσαλάτα με κύμινο, καπνιστό χέλι, καρδιές μαρουλιού και γκρέιπφρουτ
35 λεπτά Εύκολο Για 4 άτομα

Υλικά
130 γρ. αμύγδαλο λευκό
300 γρ. γιαούρτι
1 κουτ. σούπας κάππαρη, ψιλοκομμένη
½ κουτ. γλυκού κύμινο
1 λεμόνι, τον χυμό
½ πορτοκάλι, το ξύσμα
½ λεμόνι, το ξύσμα
½ γκρέιπφρουτ, το ξύσμα
150 ml ε.π.ελαιόλαδο
4 καρδιές μαρουλιού
200 γρ. χέλι καπνιστό
12 φιλέτα γκρέιπφρουτ
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τα λευκά αμύγδαλα σπασμένα και ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν. Τα αφήνουμε 30΄ να μουλιάσουν. Τα σουρώνουμε και προσθέτουμε το γιαούρτι, την κάππαρη ψιλοκομμένη, το κύμινο, το λεμόνι, τα ξύσματα από τα εσπεριδοειδή, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Καθαρίζουμε τις καρδιές από τα μαρούλια και τις κόβουμε στα 2. Καθαρίζουμε τις φλούδες από τα γκρέιπφρουτ και βγάζουμε 12 φιλετάκια. Με ό,τι χυμό μείνει από το καθάρισμα των γκρέιπφρουτ, βρέχουμε τις καρδιές από τα μαρούλια να μαριναριστούν. Κόβουμε τα φιλέτα από το χέλι σε μικρά κομμάτια, σε ένα ανοιχτό πιάτο βάζουμε και μια κουτ. σούπας από την αμυγδαλοσαλάτα και απλώνουμε σε στρογγυλό σχήμα. Προσθέτουμε πάνω τις καρδιές των μαρουλιών, τα φιλέτα από το χέλι και το γκρέιπφρουτ. Ραντίζουμε με ε.π. ελαιόλαδο.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO Μ

Δείτε επίσης:
Στήθος γαλοπούλας σε ρολό

3 εορταστικά κοκτέιλ για τη νέα χρονιά

3 συνταγές για το γιορτινό τραπέζι με άρωμα και γεύση Γαλλίας