Ο ευρηματικός σεφ εκμεταλλεύεται στο έπακρο την επιδραστική του θέση και δεν εφησυχάζεται καθώς στο προσεχές του πρόγραμμα προστέθηκε και ένα ντοκιμαντέρ όπου χρησιμοποιεί τη δύναμη της εικόνας προκειμένου να περάσει ένα ηχηρό μήνυμα για το φλέγον ζήτημα της σπατάλης του φαγητού.

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ εστιάζει στο Refettorio Ambrosiano, την κοινωνική κουζίνα που δημιούργησε ο παγκοσμίου φήμης σεφ στο πλαίσιο κοινωνικο – μαγειρικού πειράματος που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της έκθεσης Milan World’s Fair 2015. Σκοπός του πειράματος ήταν να δοθεί απάντηση στο απλό ερώτημα: «Τι θα γινόταν αν η τροφή που καθημερινά πετάμε τάιζε τους πεινασμένους;»
Το χρονικό της pop up πειραματικής κουζίνας του σεφ και ιδιοκτήτη του καλύτερου εστιατορίου για το 2016 ανέλαβε να σκηνοθετήσει ο Peter Svatek με τον σεφ- οραματιστή να υποστηρίζεται από επίσης πολυβραβευμένους συναδέλφους (και φίλους) όπως οι René Redzepi, Gastón Acurio, Alain Ducasse, Virgilio Martinez, Mauro Colagreco που άφησαν τα εστιατόριά τους για να μαγειρέψουν για τους άστεγους και τους πρόσφυγες του Μιλάνου. Τονίζουμε ότι τα υλικά που όλοι τους χρησιμοποίησαν ήταν τρόφιμα που υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγαν στα σκουπίδια, κάτι απαράδεκτο δεδομένου ότι οι οι τροφές αυτές αξιοποιούνται και ότι υπάρχουν άνθρωποι για τους οποίους ένα καλό ημερήσιο γεύμα είναι πολυτέλεια.

davidmassimo
Με τον εμπνευστή της κοινωνικής ομάδας Gastromotiva, σεφ David Hertz

Το όνομα του ντοκιμαντέρ προήλθε από το χώρο στον οποίο εγκαταστάθηκε το εγχείρημα του σεφ, ένα εγκαταλελειμμένο θέατρο στην περιοχή Γκρέκο του Μιλάνου, του οποίου η σκηνή μετατράπηκε σε κουζίνα μερικών από τους καλύτερους σεφ του κόσμου και η υπόλοιπη αίθουσα σε τραπεζαρία για άστεγους και πρόσφυγες. Το μενού; Προσεγμένα πιάτα φτιαγμένα αποκλειστικά από τροφές που συνήθως πετάμε, συνήθως γιατί δεν πληρούν τις αισθητικές προδιαγραφές.

denirobottura1
Με τον Robert De Niro προετοιμάζοντας μελλοντικό project 

Το ντοκιμαντέρ έχει ήδη προβληθεί σε Ισπανία και Καναδά ενώ σύντομα θα προβληθεί και στην Αυστραλία σε συνεργασία με τη φιλανθρωπική οργάνωση OzHarvest. Προκειμένου να διατηρηθεί το φιλανθρωπικό στοιχείο της κεντρικής ιδέας της δημιουργίας του ντοκιμαντέρ, κάθε εισιτήριο που πωλείται θα αντιστοιχεί σε 14 γεύματα για ευπαθείς ομάδες της Αυστραλίας και επίσης θα ενισχύει εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τη διατροφή για νέους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

ronni-khan
H Ronni Kahn, δημιουργός της OzHarvest

«Ο Massimo Bottura είναι ένας αστέρας της παγκόσμιας βιομηχανίας φαγητού που με τις συγκεκριμένες δράσεις στρέφει το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο ζήτημα της εξάλειψης της πείνας και της σπατάλης του φαγητού», δηλώνει στο «Broadsheet.com» η Ronni Kahn, δημιουργός της OzHarvest. «Αυτό το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει την εκπληκτική ηγετική ικανότητα του Bottura αναφορικά με θέματα παγκόσμιας εμβέλειας και ελπίζουμε ότι αυτό θα εμπνεύσει και άλλους σεφ αλλά και ερασιτέχνες μάγειρες να λάβουν δράση απέναντι στις κοινωνικές προκλήσεις της καθημερινότητας», συμπλήρωσε.

Δείτε το trailer του ντοκικμαντέρ

Δείτε επίσης

Οι καλύτεροι σεφ του κόσμου μαγειρεύουν για τους άπορους του Ρίο

Τα 50 καλύτερα εστιατόρια για το 2016