Για την κατακόκκινη σάλτσα που συνοδεύει πατάτες τηγανητές, ζυμαρικά, χάμπουργκερ, αλλά και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας μιλάω. Τι λέτε να τη μεταμορφώσουμε λίγο πριν τη χρησιμοποιήσουμε;

Για την ιστορία…
Ο Henry Heinz ήταν ο πρώτος που έφτιαξε κέτσαπ σε μαζική παραγωγή, το 1876. Έκτοτε τον μιμήθηκαν πολλοί, κι έτσι η εν λόγω κόκκινη σάλτσα παράγεται από πολλές βιομηχανίες τροφίμων ανά τον κόσμο. Οι παραλλαγές της πολλές, όσες και τα γούστα. Πιο γλυκές, πιο πικάντικες, πιο καυτερές, πιο ήπιες στη γεύση. Αυτό το ξέρετε ήδη.

Για το λυκοπένιο…
Αυτό που ίσως να μην ξέρετε είναι ότι η κέτσαπ είναι πολύ πλούσια πηγή λυκοπενίου. Τώρα θα μου πείτε τι είναι το λυκοπένιο. Το λυκοπένιο ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των φυτοχημικών ουσιών. Πρόκειται για μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που περιέχεται στις ντομάτες και στα παράγωγά της. Πολλά νέα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν το ευρύ και αποτελεσματικό φάσμα των επιδράσεων του λυκοπενίου στην πρόληψη πολλών σοβαρών ασθενειών. Εκτός από τις ντομάτες, λυκοπένιο υπάρχει και σε άλλα φρούτα και λαχανικά όπως στο καρπούζι, στα ροζ γκρέιπφρουτ και στην παπάγια. Όμως το λυκοπένιο στον επεξεργασμένο πολτό ντομάτας, είναι 4 φορές περισσότερο διαθέσιμο βιολογικά απ’ ό,τι το λυκοπένιο στη φρέσκια ντομάτα!

Για να μεταμορφώσετε ένα απλό μπουκαλάκι κέτσαπ σε μια ξεχωριστή σάλτσα
Το ζητούμενο όμως τώρα δεν είναι πια το λυκοπένιο, αλλά το πώς θα μεταμορφώσουμε εύκολα και γρήγορα μια απλή κέτσαπ σε μια ξεχωριστή σάλτσα.

Κέτσαπ με κάπαρη για ένα μεσογειακού τύπου μπέργκερ
Πλένετε και στραγγίζετε 2 κουταλιές της σούπας κάπαρη. Την ψιλοκόβετε και την ανακατεύετε με λίγο ελαιόλαδο. Της προσθέτετε ένα φλιτζάνι κέτσαπ και ανακατεύετε. Μεταφέρετε τη σάλτσα σε ένα βάζο. Με αυτή τη σάλτσα μπορείτε να συνοδεύσετε χάμπουργκερ ζυμαρικά και σάντουιτς.

Κέτσαπ σκορδάτη για το σπαγγέτι σας
Ζεσταίνετε 3 κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίζετε μία σκελίδα σκόρδο, κομμένη σε μεγάλα κομμάτια, μέχρι να πάρει χρώμα. Αφαιρείτε το σκόρδο και ρίχνετε την κέτσαπ στο αρωματισμένο λάδι. Ανακατεύετε και αφού ζεσταθεί η κέτσαπ απομακρύνετε το τηγάνι από τη φωτιά. Στο μεταξύ έχετε βράσει σπαγγέτι ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας σας. Τα στραγγίζετε, τα περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και τη σκορδάτη κέτσαπ κι ανακατεύετε. Πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένη μυζήθρα ή κεφαλοτύρι, προσθέτετε ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό και μοσχοτρώτε!

Κέτσαπ με κάρυ για τα κεφτεδάκια σας
Αδειάζετε το μπουκάλι της κέτσαπ σε ένα δοχείο. Ρίχνετε στο μπουκάλι μία κουταλιά της σούπας κάρυ και λίγο νερό.
Κλείνετε το πώμα και χτυπάτε καλά-καλά να διαλυθεί το κάρυ. Ύστερα προσθέτετε την κέτσαπ στο μπουκάλι και χτυπάτε για να ομογενοποιηθεί με το κάρυ. Voila μια πικάντικη κέτσαπ που θα δώσει ανατολίτικη νότα στα κεφτεδάκια, τα μπέργκερ και τις υπόλοιπες δημιουργίες σας!