Άκουα φάμπα (aquafaba) ονομάζεται το νερό μέσα στο οποίο έχουμε μουλιάσει ή μαγειρέψει όσπρια, όπως τα ρεβίθια. Σίγουρα έχουμε πετάξει αυτό το νερό αμέτρητες φορές, μόνο και μόνο γιατί δεν ξέραμε πώς να το αξιοποιήσουμε. Τώρα όμως που ξέρουμε ότι με αυτό μπορούμε να φτιάξουμε αφράτα vegan γλυκά, όπως μαρέγκες και μους, πιστεύω ότι θα δούμε αυτό το απλό νερό με άλλο μάτι.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα χρησιμοποιήσουμε το νερό μέσα στο οποίο μουλιάσαμε τα ρεβίθια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το νερό που βρίσκεται μέσα σε κονσέρβες με προβρασμένα ρεβίθια, σε περίπτωση που μας πιέζει ο χρόνος. Με αυτό το συστατικό, μπορούμε να αντικαταστήσουμε σε πολλές παρασκευές το αυγό, που αν ακολουθούμε vegan διατροφή, είναι απαγορευμένο.

Χρήσιμες πληροφορίες
Όταν μαγειρεύεται μέσα σε μια συνταγή, δεν επηρεάζει καθόλου τη γεύση, αφού είναι άγευστο προϊόν. Το φυλάμε στο ψυγείο, κλεισμένο αεροστεγώς, και έχει διάρκεια ζωής μία εβδομάδα.

Γλυκά μαγειρέματα
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε για αρχή, είναι να στραγγίξουμε τα ρεβίθια και να κρατήσουμε το νερό, ώστε να αντικαταστήσουμε ασπράδια ή ολόκληρα αυγά σε συνταγές, ειδικά σε επιδόρπια.

Αν είναι αρκετά νερουλή, κάτι που εύκολα συμβαίνει όταν είναι σπιτική, μπορούμε να την κατεβάσουμε λίγο βάζοντας τη σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, ώστε να πήξει. Δεν θα βάλουμε καπάκι και θα χρειαστούμε περίπου μισή ώρα. Αν θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε συνταγή για ζύμες που θα μπουν φούρνο, όπως σε κέικ κλπ, μπορούμε να την πήξουμε λίγο ακόμη προσθέτοντας ένα κουταλάκι του γλυκού κρεμόριο, ένα φυσικό συστατικό σε μορφή άσπρων κρυστάλλων που προέρχεται από το κατακάθι του κρασιού που κρατά τις ζύμες και τα παντεσπάνια αφράτα. Το βρίσκουμε εύκολα στα σουπερμάρκετ, στα ράφια των μπαχαρικών.

Για κάθε αυγό που αντικαθιστούμε, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε 3 κουταλάκια της σούπας άκουα φάμπα. Για κάθε κρόκο, αρκεί ένα κουταλάκι της σούπας, ενώ για κάθε ασπράδι θα χρειαστούμε τη διπλή ποσότητα, δηλαδή 2 κουταλιές της σούπας άκουα φάμπα.

Στα αλμυρά
Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σε ζύμη για πίτσα.

Δείτε επίσης:

Vegan «τονοσαλάτα», πλούσια σε πρωτεΐνη

Κιριμπάθ: Το vegan ρυζόγαλο από τη Σρι Λάνκα

Vegan παγωτό, πλούσιο και κρεμώδες!