Κάποια σκεύη και εργαλεία από τον εξοπλισμό της κουζίνας μας, αν τα προσέχουμε, μπορεί να διατηρηθούν για χρόνια, κάποια άλλα, όμως, πρέπει να τα αλλάζουμε συχνά -ακόμη και σε λιγότερο από χρόνο- αν θέλουμε να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να μην γίνουν εστίες βακτηρίων βλαβερών για την υγεία μας.

Τα πιο ευπαθή
Ενώ μπορεί να πλένουμε συχνά τα πανάκια και τα πετσετάκια που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας, όταν αρχίζουν και λεκιάζουν ή φθείρονται τόσο που αρχίζουν και ξηλώνονται ή να σκίζονται, πρέπει να αγοράσουμε καινούργια.

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα γάντια φούρνου. Κανείς δεν θέλει να καεί βγάζοντας ένα καυτό ταψί από τον φούρνο.

Εργαλεία με λεπίδες, όπως ένας τρίφτης ή ένα πίλερ, με τον καιρό στομώνουν και μπορεί να μην είναι δυνατό να τα ακονίσουμε.

Αν ένα ανοιχτήρι ή κάποιο άλλο εργαλείο αρχίζει και σκουριάζει θα πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί με ένα καινούργιο.

Για πλαστικές σπάτουλες, όπως είναι οι μαρίζ, που έχουν αρχίσει και φθείρονται εμφανίζοντας ρωγμές, θα πρέπει σύντομα να τις αντικαταστήσουμε.

Το ίδιο ισχύει και για τις ξύλινες κουτάλες, αφού οι ρωγμές τους είναι πόλοι βακτηρίων.

Έτοιμα για απόσυρση είναι και τα αντικολλητικά ταψιά που έχουν αρχίσει και ξεφλουδίζουν ή τα ταψιά από αλουμίνιο, που έχουν αρχίζει να αποχρωματίζονται και έχουν πολλές γρατζουνιές.

Οι ξύλινες επιφάνειες κοπής πρέπει να αλλάζουν κάθε χρόνο, αλλιώς θα γεμίσουν με βακτήρια την κουζίνα μας.

Tips
Οι οδηγίες του κατασκευαστή δεν πρέπει να μένουν στα αδιάβαστα, αφού μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες. Πρέπει να τηρούνται σε σχέση με τη σωστή χρήση κάθε αντικειμένου αλλά και τον τρόπο συντήρησής του.

Επενδύστε σε έξυπνα gadget κουζίνας που λύνουν τα χέρια.

Δείτε επίσης:

Τρεις εύκολες μαρινάδες για κάθε κρέας

Περίσσεψε σούπα από χτες; Δες τι μπορείς να την κάνεις σήμερα!

Το χωριάτικο φύλλο το σωστό: μυστικά και tips