Οι πίτες είναι από τις πιο νόστιμες παρασκευές που μπορούμε να κάνουμε στην κουζίνα με τα υλικά που έχουμε στη διάθεσή μας, ενώ αποτελούν και μια εύκολη λύση όταν αναρωτιόμαστε τι να μαγειρέψουμε. Στη συνταγή που προτείνουμε παρακάτω, φτιάχνουμε μια γρήγορη ζύμη και την γεμίζουμε με σοταρισμένα κρεμμύδια, τυριά, φρέσκα κρεμμυδάκια και σχοινόπρασο.

Κρεμμυδόπιτα με τυριά
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά, χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα περίπου

Υλικά για 4-6 άτομα
Για τη γέμιση
500 γρ. σκληρό τυρί (γραβιέρα, κεφαλοτύρι, πεκορίνο ή έναν συνδυασμό από όλα)
25 γρ. βούτυρο
4 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 μικρό ματσάκι φρέσκο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
100 ml λευκό κρασί ή νερό
αλάτι και πιπέρι

Για τη ζύμη
150 γρ. βούτυρο
400 γρ. αλεύρι
½ κουτ. γλυκού αλάτι
1½ κουτ. σούπας μουστάρδα σε σκόνη
1 αυγό και λίγο γάλα για το γλασάρισμα

Διαδικασία
Ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Βάζουμε το βούτυρο για τη γέμιση σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά κι όταν λιώσει προσθέτουμε τα κρεμμύδια και μια πρέζα αλάτι. Μαγειρεύουμε μέχρι να γυαλίσουν, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα για να μην μαυρίσουν. Υπολογίζουμε 10 με 15 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε 100 ml κρασί ή νερό στα μαγειρεμένα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε vα κρυώσουν.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση με τα τυριά
Ενώ μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια, ψιλοκόβουμε το σχοινόπρασο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά κι ανακατεύουμε καλά.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη
Βάζουμε το βούτυρο για τη ζύμη σε μια μικρή κατσαρόλα με 110 ml νερό και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και να αρχίσει να σιγοβράζει. Βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη σκόνη μουστάρδας σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

Ρίχνουμε το μείγμα με το βούτυρο και το νερό στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία ζύμη. Απλώνουμε τη ζύμη σε μια καθαρή ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε μέγεθος σχεδόν διπλάσιο από το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε. Αφήνουμε στην άκρη ένα κομμάτι, περίπου όσο το 1/3 της ζύμης, για να κλείσουμε την πίτα μας από πάνω.

Γεμίζουμε την πίτα και ψήνουμε
Με ένα πινέλο απλώνουμε λίγο λάδι σε ένα μέτριο ταψί ή πιρέξ (20Χ26 εκ.). Τοποθετούμε προσεκτικά τη ζύμη μέσα στο ταψί, πιέζοντας απαλά στα τοιχώματα. Αν δημιουργηθούν σκισίματα, θα τα μπαλώσουμε πιέζοντας απαλά τη ζύμη. Απλώνουμε στη βάση της ζύμης τα μισά κρεμμύδια και προσθέτουμε το μισό μείγμα με το τυρί, το φρέσκο κρεμμύδι και το σχοινόπρασο. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα κρεμμύδια και το υπόλοιπο μείγμα με το τυρί, μέχρι να γεμίσει η πίτα μας. Κλείνουμε την πίτα γυρίζοντας μέσα στο ταψί τις άκρες της ζύμης.

Ανοίγουμε το τελευταίο κομμάτι ζύμης σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το πιρέξ για να σκεπάσουμε την πίτα μας. Τοποθετούμε την ζύμη από πάνω και σκεπάζουμε την πίτα. Με ένα πινέλο απλώνουμε ελάχιστο νερό στις άκρες τις ζύμης ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους και πιέζουμε απαλά με το πίσω μέρος ενός πιρουνιού για να κλείσουν καλά.

Ρίχνουμε σε ένα μπολάκι το αυγό, ρίχνουμε λίγο γάλα και το χτυπάμε με το σύρμα. Με ένα πινέλο αλείφουμε το πάνω μέρος της πίτας με το αυγό και με ένα μαχαίρι κάνουμε δύο κάθετες γραμμές στην πίτα ώστε να μπορέσει να βγει ο ατμός από το ψήσιμο. Ψήνουμε για περίπου 45 με 50 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα από πάνω. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρισμα. Μπορούμε να την απολαύσουμε και κρύα.

 

Δείτε επίσης:
Κιμαδόπιτα χωρίς φύλλο

Τυρόπιτα από το Μέτσοβο, αλλιώς Κασιάτα

Ζαμπονοτυρόπιτα σφολιάτας με αρωματική σάλτσα ντομάτας πιπεριάς