Μήπως τις τελευταίες μέρες με τον καύσωνα το παρακάνατε με τα παιχνίδια στη θάλασσα και την ηλιοθεραπεία; Μήπως η επιδερμίδα σας έχει κοκκινίσει και νιώθετε να «τραβάει»; Μπορείτε να βρείτε ανακούφιση με τα απλά φυσικά υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι.

Αν βλέπετε το δέρμα σας να έχει κοκκινίσει από τον ήλιο επειδή μείνατε πολύ ώρα στη θάλασσα ή ξεχαστήκατε στην ξαπλώστρα και δεν ανανεώσατε το αντηλιακό σας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι ένα ντους με χλιαρό (προς δροσερό) νερό για να μειώσετε της αίσθηση του καψίματος. Το νερό δίνει στην επιδερμίδα την απαραίτητη υγρασία.

Μην κάνετε το λάθος να ρίξετε παγωμένο νερό για να σας δροσίσει, το σοκ του παγωμένου νερού μάλλον θα σας πονέσει. Στη συνέχεια μπορείτε να πάτε στην κουζίνα και να χρησιμοποιήσετε όποιο από τα παρακάτω υλικά βρίσκεται διαθέσιμο στο ψυγείο ή στο ντουλάπι.

Αγγούρι
Το αγγούρι είναι γνωστό για τις ενυδατικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες και θα σας χαρίσει άμεση ανακούφιση. Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιείται τόσο πολύ για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών για την επιδερμίδα. Κόβετε μερικές φέτες αγγούρι και τος απλώνετε πάνω στα σημεία που έχουν κοκκινίσει. Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε έναν χυμό από αγγούρι και να το απλώσετε σαν λοσιόν στο σώμα σας. Η αίσθηση καύσου και το τράβηγμα θα υποχωρήσουν αμέσως.

Μηλόξιδο
Το μηλόξιδο είναι ένα φυσικό καλλυντικό της επιδερμίδας, γνωστο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες από την αρχαιότητα. Για να ανακουφιστείτε μετά την πολύωρη έκθεση στον ήλιο δεν έχετε παρά να φτιάξετε επιθέματα με μηλόξιδο. Ρίχνετε πέντε κουταλιές της σούπας μηλόξιδο σε ένα φλιτζάνι νερό κι ανακατεύετε. Παίρνετε ένα καθαρό κομμάτι ύφασμα απο βαμβάκι ή μια γάζα και ετοιμάζετε επιθέματα. Τα βάζετε πάνω στις περιοχές που έχουν κοκκινίσει και ξαπλώνετε αναπαυτικά. Τα επιθέματα με μηλόξιδο θα σας ανακουφίσουν.

Πατάτα
Η πατάτα περιέχει άμυλο που καταπραῢνει το φλογισμένο δέρμα κι έχει αναλγητική δράση.Καθαρίζετε δύο-τρεις μέτριες πατάτες και τις περνάτε από τον τρίφτη. Βάζετε την τριμμένη πατάτα στα σημεία που έχουν κοκκινίσει και αλοίφετε απαλά. Θα αισθανθείτε αμέσως ανακούφιση. Μπορείτε επίσης να κόψετε ροδέλες από μια μεγάλη πατάτα και να τις δέσετε με μια γάζα γύρω από τα σημεία που πονάτε περισσότερο.

Αλόη
Αν έχετε μια γλάστρα με αλόη στο μπαλκόνι είστε τυχεροί. Τα φύλλα αλόης είναι νούμερο ένα για την περιποίηση της επιδερμίδας μετά τον καυτό ήλιο ‒και για όλα τα καψίματα γενικότερα. Η αλόη είναι ένα θαύμα της φύσης, καταπραῢνει και επουλώνει όλους τους δερματικούς ερεθισμούς και βοηθάει στην ανάπλαση της επιδερμίδας. Κόβετε στη μέση μερικά φύλλα αλόης και απλώνετε απαλά το ευεργετικό τζελ πανω στο δέρμα σας. Θα νιώσετε αμέσως τη διαφορά.

Γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι ένα φυσικό προϊόν που γνωστό για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες. Αναφερόμαστε στο αγνό φυσικό γιαούρτι με την ξινή γεύση και όχι στο στραγγιστο ή στο επιδόρπιο γιαουρτιού. Το γιαούρτι περιέχει ένζυμα και προβιοτικά που βοηθούν στην επούλωση της επιδερμίδας. Ένα μικρό πήλινο δοχείο γιαούρτι είναι αρκετό. Απλώνετε με καθαρά χέρια στο σημείο που πονάτε και το αφήνετε να δράσει για 10 με 15 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλένετε με δροσερό νερό.

Τσάι του Βουνού και δυόσμος
Τα αγαπημένα ελληνικά βότανα είναι πασίγνωστα για τις ευεργετικές και καταπραϋντικές τους ιδιότητες. Βάζετε σε ένα λίτρο νερό μια χούφτα κλωνάρια από τσάι του βουνού και 2-3 φλιτζάνια φρέσκα φύλλα δυόσμου. Οταν πάρει βράση το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το σουρώνετε και βρέχετε ένα καθαρό βαμβακερό πανί ή γάζα και το απλώνετε πάνω στα σημεία που είναι ερεθισμένα. Αν δεν έχετε τσάι του βουνού, μπορείτε χρησιμοποιήσετε χαμομήλι.

Ασπράδι αυγού
Η Mireille, μια Γαλλίδα φίλη που ερχόταν συχνά για διακοπές στην Ελλάδα και απολάμβανε με τις ώρες τον ήλιο και τη θάλασσα, όταν έβλεπε το δέρμα της να κοκκινίζει και να «τραβάει» έφτιαχνε μια δική της λοσιόν που είχε μάθει από τη γιαγιά της. Έπαιρνε δύο αυγά, χώριζε τα ασπράδια και τα χτυπούσε σε μια σφιχτή μαρέγκα. Στη συνέχεια άπλωνε τη μαρέγκα στα σημεία που πονούσε και την άφηνε για 10-15 λεπτά. Μετά ξεπλενόταν με δροσερό νερό και το ενοχλητικό τράβηγμα υποχωρούσε.

Θυμηθείτε:
Η ακτινοβολία του ήλιου είναι επικίνδυνη για την υγεία μας. Χρειάζεται να φοράμε πάντοτε αντηλιακό υψηλής προστασίας, να το ανανεώνουμε τακτικά και να αποφεύγουμε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες που η θερμοκρασία φτάνει στις μέγιστες τιμές της.

 

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Δείτε επίσης:
Φτιάξε μάσκα ομορφιάς από φράουλες!

Ανανέωση τώρα! Η φύση στην υπηρεσία της ομορφιάς!

10 κορυφαίες τροφές για φυσική ενίσχυση του οργανισμού μας